NE BIRAJU SREDSTVA

Doznajemo tko su potpisnici dopisa o kojem svi bruje: ‘Udvarao mi se, poticao razgovor o seksu‘

‘Dobio sam obavijest kako me pet djelatnika GNK Dinamo prijavilo za uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu, o čemu ću se očitovati u zadanom roku‘

Amra Peternel i Krešimir Antolić

 Cropix/

Danima je pisalo na maksimirskom zidu, a od četvrtka je i službeno potvrđeno: odlukom Izvršnog odbora iz Dinama su izbačeni Miroslav Rožić, šef Nadzornog odbora, te obojica njegovih suradnika u ovom tijelu, Nikola Polak i Andrej Meniga. Na pismeni zahtjev više od 50 članova kluba iz Dinama je izbačen i Damir Zorić, inače član IO-a i njihov partner u ovoj iscrpljujućoj borbi za vlast.

Razlog za izbacivanje? Kao prvo, na prosinačkoj Skupštini pokušali su izvesti puč i pritom su grubo obmanuli zastupnike interpretacijom Statuta, prema kojoj Skupština smjenjuje člana Uprave Krešimira Antolića, iako je ovim temeljnim dokumentom kluba ovlast imenovanja i razrješenja prenesena na Izvršni odbor, koji je Antolića zadržao na funkciji.

image

Krešimir Antolić

Ronald Gorsic/Cropix

Autoritet Barišićeve većine u klupskoj vladi Rožić i Zorić kasnije su nastavili osporavati na press-konferenciji te skupljanjem potpisa za izvanrednu Skupštinu s jednom točkom dnevnog reda - smjena vlasti. Od svoje misije da klub zadrže pod kontrolom Zdravka Mamića oni nisu odustali niti nakon pravorijeka Gradskog ureda za opću upravu. Nalaz ove instance gradske vlasti ocijenili su "duboko politiziranim" te su najavili pravnu borbu za njegovo osporavanje.

- Isključeni su iz Dinama zbog kontinuiranog blaćenja i sramoćenja kluba i njegove legalno izabrane vlasti, a onda i jer su svoju borbu proširili dalje prema svlačionici, difamirajući trenera kojem su pokušavali narušiti autoritet među igračima. Na sjednici ovaj put nije bilo posebno povišenih tonova, a niti većina u Izvršnom odboru ovaj put nije bila tijesna kao prije - doznajemo od sudionika sastanka.

image

Marijan Vlak, Ante Čačić

Ronald Gorsic/Cropix

Odluku o izbacivanju četvorice dužnosnika IO je donio većinom od sedam glasova. Protiv odluke su glasovali Damir Zorić i Ivo Šušak, suzdržani su ostali Heinz Truskaller i Ado Kožul, a sjednici nisu nazočili Marijan Primorac i Duško Ljuština.

Kao prvi u hijerarhiji Mirko Barišić ovim je potezom htio demonstrirati odlučnost i presjeći maksimirsku povuci-potegni sapunicu, koja traje već gotovo dva mjeseca. Tolerirao je Rožićeva soliranja u javnosti dok napokon nije dobio moćan adut u vidu rješenja Gradskog ureda za opću upravu. U nalazu ovog tijela osporeni su mandati osmorice skupštinara iz redova klupskih povjerenika, zato što nisu uredno verificirani na početku sjednice u prosincu. Utvrđeno je također da Mario Pašalić i Damir Knez, dvojica zastupnika čiji su mandati aktivirani na prosinačkoj Skupštini, tom prilikom nisu imali pravo sudjelovati u izglasavanju odluka. Na koncu, presuđeno je da je IO zakonito zadržao Antolića na dužnosti.

Barišić je raspustio IO nakon 50 minuta, u četvrtak nije bilo razgovora o terminu održavanja sljedeće Skupštine, ali jasno je da se ona mora odigrati najkasnije do sredine ožujka.

Dotad treba očekivati još poneki sporadični potres oko Maksimira, pokazala nam je uvertira u sjednicu IO-a. Uoči sastanka na kojem će klub izbaciti iz igre Rožića, Zorića, Polaka i Menigu u javnosti je osvanula vijest da je Dinamovu povjerenstvu za dostojanstvo prošli tjedan dostavljena pritužba nekolicine zaposlenika na račun Krešimira Antolića. U tom dopisu člana Uprave oni optužuju za laži, teror, prijetnje, lažno predstavljanje te na koncu i za seksualno uznemiravanje. Jutarnji doznaje da su potpisnici ovog dopisa Amra Peternel, Marijan Vlak i Ivana Perić.

image

Amra Peternel

Goran Mehkek/Cropix

Članica Uprave Amra Peternel požalila se da je doživjela uznemiravanje tijekom razgovora u kojem je Antolić obećao Barišiću da će "počistiti sve smeće iz kluba prije nego što ode". Marijan Vlak je Antolića optužio da je ignorirao sve njegove savjete kojima ga je brifirao kao glavni klupski skaut, čime je profesionalno omalovažavao njegov rad. Na koncu, nekadašnja klupska direktorica Ivana Perić optužila je Antolića za neprestana koketiranja i udvaranja na radnom mjestu, komentiranje fizičkog izgleda, poticanje razgovora o seksu... zbog čega je na kraju potražila pomoć na Klinici za psihijatriju te počela piti lijekove.

- Dobio sam obavijest kako me pet djelatnika GNK Dinamo prijavilo za uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu, o čemu ću se očitovati u zadanom roku. Kako su ovakvi podaci prema Zakonu o radu tajni, ne mogu detaljno govoriti o optužbama, ali mogu sve navode odbaciti kao laž i konstrukciju usmjerenu prema mojoj javnoj diskvalifikaciji. Prijave smatram nastavkom gotovo dvomjesečne kampanje koja se vodi protiv mene, jer sam se otvoreno suprotstavio nelegalnim i nezakonitim pokušajima interesne skupine pod vodstvom Zdravka Mamića da utječe na poslovanje kluba - prokomentirao je optužbe Antolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:09