RUŽNO ISKUSTVO

Dok turisti uživaju, lopovi trljaju ruke: U Istri tijekom sezone ‘noge dobije‘ 150 bicikala vrijednih 2 milijuna kuna

Utvrdilo se da su u velikom broju slučajeva počinitelji organizirani - planski biraju objekte s manjkavim mjerama sigurnosti
 Duško Marušić/Cropix

Turisti se u Hrvatskoj uglavnom ne moraju previše brinuti za sigurnost, osim možda kad se se radi o njihovim biciklima.

Nekog težeg kriminala više-manje nema, ali postoji mogućnost da će se kući vraćati bez svojeg omiljenog rekreacijskog sredstva, barem kad je u pitanju Istra.

Samo tamo, naime, tijekom glavne sezone "noge dobije" oko 150 bicikala vrijednih čak 1,9 milijuna kuna, i to uglavnom na području Pule, Umaga, Poreča, Labina i Pazina, dakle mjestima u kojima je koncentrirana većina turističkih kompanija, a time i većina posjetitelja.

Prema podacima koje su prikupile te u časopisu Policija i sigurnost objavile djelatnice Policijske uprave istarske, Sanja Delač Fabris i Alica Rosić Jakupović, u sezoni 2020. ukradeno je 149 bicikala, među kojima njih 13 električnih, zbog čega je policijska uprava za svoje strateško opredjeljenje odabrala upravo taj problem.

"Primijetili smo da tijekom ljetnih mjeseci dolazi do povećanja određenih oblika turističkog kriminaliteta, konkretno krađa bicikala, kao i da se sve više kradu električni bicikli te da su materijalne štete sve veće, a što kod oštećenih turista stvara osjećaj nesigurnosti. Osim toga, kući se vraćaju s negativnim iskustvom na ljetovanju, što svakako može utjecati na to hoće li i sljedeće godine odabrati Istru kao svoju destinaciju za odmor", pojasnio je za Jutarnji list načelnik PU istarske Alen Klabot.

Manjkave mjere

Stoga je policija problemu odlučila pristupiti planski - pojačali su suradnju s turističkim tvrtkama i preventivni angažman djelatnika, svakodnevno su počeli obilaziti kampove i turistička naselja, ali i educirati goste kako se zaštititi od krađa.

Od ukupno 93, obišli su 24 kampa u lancu velikih turističkih kuća kao što su Valamar, Maistra, Plava i Zelena laguna i Arena Hospitality, stupili u kontakt s direktorima i šefovima recepcija, razgovarali s voditeljima osiguranja, kao i angažiranim zaštitarskim kućama.

Uz mnoštvo prednosti obiđenih objekata, policija je detektirala i neke slabe točke - recimo, zamijećeno je da neki ključni zaposlenici angažirani na poslovima sigurnosti ne poznaju strane jezike niti su dovoljno educirani, mogli bi biti malo bolje upoznati s propisima, ulazi u kampove s morske stane uglavnom su nezaštićeni, a na velikom dijelu nedostaje videonadzor.

Zatim, utvrdilo se da su u velikom broju slučajeva počinitelji organizirani - planski biraju objekte za koje procijene da imaju manjkave mjere sigurnosti, biraju skupocjene bicikle, a gdjekad nije bilo moguće isključiti niti mogućnost da je kazneno djelo počinio sam gost. Naime, u određenom broju slučajeva pokazalo se da gosti nestanak bicikla prijavljuju posljednju noć ili posljednji dan boravka, zbog čega se posumnjalo da su ponekad u pitanju i lažne prijave u cilju naplate štete od osiguranja, no ovo službeno nije bilo dokazano.

Kako je za Jutarnji list pojasnila službenica Sektora kriminalističke policije Sanja Delač Fabris, u konačnici se pronađe samo manji dio ukradenih bicikala - njih između pet i 10 posto, a većina počinitelja s ukradenom robom brzo napušta Hrvatsku, vjerojatno i prije nego što su djela bila prijavljena.

"Neki bicikli pronađeni su na području drugih policijskih uprava prilikom pretraga kod počinitelja koji su bili osumnjičeni za druga kaznena djela, a neke su prepoznali vlasnici prilikom pretraživanja internetskih oglasa za prodaju bicikla. Bilo je svakakvih slučajeva, a bitno je za istaknuti da nam traganje za ukradenim biciklima svakako olakšavaju vlasnici koji nam dostave i fotografije i druge bitne podatke o biciklu kao što su tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike", kaže Delač Fabris.

Dobri rezultati

Iz policije dodaju kako je strategija uprave zasad dala dobre rezultate, a nastala je upravo zahvaljujući stručnom radu kojim je policija analizirala stanje te iznjedrila preporuke za rad. "Naš stručni rad je nastao 2020., kada je tijekom turističke sezone evidentirano 149 krađa bicikla, a godinu ranije njih 178. Lani smo u istom razdoblju evidentirali 120 takvih kaznenih djela. Ove smo godine do 3. kolovoza evidentirali samo 49 krađa bicikla, što ukazuje da smo uspješni u svom poslu", rekla je voditeljica poslova prevencije Alica Rosić Jakupović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:08