PREGLED TJEDNA

Dok je Vjekoslav Prebeg konačno na slobodi, u Rusiji tisuće ljudi kreću prema ukrajinskom paklu

Prebeg se našao na listi deset stranih državljana koji su razmijenjeni posredstvom moćnog saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana

Vjekoslav Prebeg

 Cropix/

Vjekoslav Prebeg, Hrvat zarobljen kod Mariupolja još u travnju, nakon razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine oslobođen je i stigao je kući. Prebeg se našao na listi deset stranih državljana koji su razmijenjeni posredstvom moćnog saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Ta diplomatska akcija vođena je u potpunoj tajnosti. Ključan je bio i doprinos hrvatske diplomacije, a posebice sastanak premijera Andreja Plenkovića s ukrajinskim vodstvom u svibnju u Kijevu, kada je otvorio tu temu.

Broj stanovnika u Hrvatskoj smanjio se za gotovo 10 posto, pao je i broj katolika te pravoslavnih vjernika, dok je značajno porastao broj agnostika i skeptika te ateista - pokazali su rezultati lani provedenog Popisa stanovništva, koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku. Rezultati su pokazali i da je u svim županijama smanjen broj stanovnika, dok je najveći relativni pad broja stanovnika registriran u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

image
Cropix/

Broj Srba u Vukovaru pao je ispod 30 posto. To znači da gube pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma, jer Ustavni zakon to pravo garantira samo pripadnicima nacionalnih manjina koje u općinama i gradovima u kojima žive čine najmanje jednu trećinu ukupnog broja stanovnika. Prema rezultatima Popisa, u Vukovaru sada živi 29,73 posto Srba, dok ih je 2011. bilo 34,87 posto. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio je da ti podaci pokazuju ono što on govori više od deset godina - da je popis iz 2011. netočan. Tadašnje popisivače je prozvao za lažne podatke i manipulaciju. Dodao je i da je prošle godine bio nadležan za Popis stanovništva u Vukovaru. Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da će rezultate Popisa komentirati kad ih analiziraju, a oko situacije u Vukovaru kratko je poručio: "Važno je da je gradonačelnik Penava nadzirao i da je zadovoljan". Popis je komentirala i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga: "Ako smo ispod 33 posto u gradu Vukovaru, to bi značilo da nemamo pravo na dvojezičnost, ali kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski, stečena prava ne bih zabranjivala".

image
Afp/

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u svom prvom televizijskom obraćanju nakon početka invazije na Ukrajinu, najavio je djelomičnu mobilizaciju oko 300.000 rezervista. Taj potez je bio očekivan nakon što je ukrajinska vojska u uspješnoj ofenzivi oslobodila velike površine okupiranih teritorija. Opća mobilizacija, o kojoj se spekuliralo, ipak nije naređena. U svom govoru Putin je zlokobno zaprijetio korištenjem svih raspoloživih sredstava za obranu "ruskih teritorija", pritom napominjući da ne blefira, a s obzirom na to da je Rusija nuklearna sila, sada se cijeli svijet pita jesmo li na korak do nuklearnog rata. Ruski poltroni u okupiranim regijama Donbasa započeli su s referendumom o priključenju Rusiji, što znači da će, po njihovu tumačenju, svaki napad na te regije predstavljati napad na Rusiju. Putinov govor tumači se kao potez očajnika koji se svim silama pokušava zadržati na vlasti nakon što su diljem Rusije počeli prosvjedi protiv mobilizacije. Ruska policija pohapsila je oko 1000 ljudi, svi će biti mobilizirani, a brojni Rusi odmah su počeli bježati preko granice. Ukrajinci nastavljaju ofenzivu, a američki predsjednik Joe Biden iz UN-a poručuje da Zapad neće ustuknuti pred prijetnjama.

Postalo je ozbiljno, inflacija mrvi radničke plaće i naglo ruši kupovnu moć građana. Iako je prosječna neto plaća isplaćena za srpanj iznosila 7.576 kuna i za solidnih 7,5 posto bila veća od plaća isplaćenih u istom mjesecu prošle godine, njihova realna vrijednost pada. U odnosu na srpanj 2021. plaće su realno pale za osjetnih 4,3 posto. Krivac za to je međugodišnji porast potrošačkih cijena od 12,3 posto.

image

Magdalena Dovečer

Cropix/

Predsjednik RH Zoran Milanović snažno je stao u zaštitu svih koji vole krasti novac iz europskih fondova. Nakon što je "pala" HDZ-ova voditeljica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Magdalena Dovečer, šef države je na krajnje neobičan način komentirao najnovije uhićenje po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja: "Nama se stalno spočitava da krademo europski novac, a to je naš novac. Mi smo jako tanko iznad vode i onda stalno živiš u strahu da će doći europski istražitelj."


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:20