DOSTA LICEMJERNO

Dok huškaju protiv Srba koji ljetuju u Hrvatskoj, naše marine pune jahti Vučiću bliskih tajkuna

Srbijanski političari i mediji zadnjih dana poručuju kako ‘nikad neće razumjeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na otocima...‘

Privezane jahte u marini hotela Lav; Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Ostoja Mijailović

 Duje Klaric/Cropix

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovih je dana prozvao Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj u vrijeme kada se obilježava obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja. On, kako je rekao, "nikad neće razumjeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na otocima, na odmoru".

"Mora da je gadno i prilično neugodno 5. kolovoza biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj jer će oni slaviti i pričati da su pobijedili protjeravši Srbe. Jedino da ronite cijeli dan, da uzmete veliku bocu kisika, da idete pod more i da se pravite da se to ne događa i da su oko vas baš pristojni ljudi", izjavio je Vučević.

image

Miloš Vučević

Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia

No, još od početka tisućljeća, kada su poduzetnici počeli masovnije kupovati jahte, Paklenski otoci, marina Palmižana i restorani u hvarskom omiljena su odredišta jahti u vlasništvu poduzetnika, sportaša i estradnih zvijezda iz Srbije. Dio tih jahti je na stalnom vezu u Crnoj Gori, ali nije zanemariv broj onih koje imaju stalni vez u hrvatskim marinama

Iz hrvatskih marina za koje pouzdano znamo da imaju na vezu jahte u vlasništvu tvrtki iza kojih stoje poduzetnici iz Srbije uglavnom dobivamo isti odgovor i to isključivo zbog izjava Vučevića.

"Molim vas, nemojte me ovaj put spominjati u tekstu. Dugo godina imamo goste iz Srbije i to su odlični gosti i naši prijatelji, ali vam ne možemo otkriti njihova imena", kažu vlasnici i menadžeri marina.

image

Aleksandar Vučić

Hannah Mckay/Afp

Neki od srpskih poduzetnika koji imaju vez u hrvatskim marinama vrlo su bliski vladajućim strukturama toj zemlji. Posebno se ističu dva imena koji imaju vez u Hrvatskoj, a privrženi su Aleksandru Vučiću i njegovoj obitelji.

Upada u oči

U oči prolaznika i šetača upada 30-metarska jahta Azimut "Millennium II". Riječ je o luksuznoj jahti vrijednoj oko osam milijuna eura čiji je vlasnik Ivan Bošnjak. Bošnjak je sa Stojanom Vujko i Draganom Kilibardom suvlasnik kompanije KBV. Ta je građevinska tvrtka, kako tvrde u beogradskim poslovnim krugovima, poslovno vezana uz sve projekte Srbijagasa za koji izvodi radove na svim plinskim postrojenjima na Južnom toku, danas poznatijem kao Turskom toku.

Bošnjakova tvrtka dobila je i vrijedne poslove na gradnji kanalizacijskih čvorišta, a izvođač je radova i na najvećem nekretninskom projektu u Srbiji, "Beograd na vodi".

Iako Aleksandar Vučić slovi kao navijač Crvene zvezde, sportski djelatnici u Srbiji, ali i u čitavoj ovoj regiji, doživljavaju ga kao velikog podupiratelja rada sportskih klubova. Bez obzira na to što su Partizan i Crvena zvezda vječiti rivali i u nogometu i u košarci, ne može se iz krugova bliski košarkaškom klubu Partizan osporiti Vučićeva podrška i ovom klubu, koji je i za iduću sezonu okupio roster vrijedan 10 milijuna eura. Osim ljubavi prema košarci, Vučića svakako veže i prijateljstvo s predsjednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem koji u marini hotela Le Meridien Lav na vezu ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrijednu oko pet milijuna eura.

Ostoja Mijailović 43-godišnji poduzetnik dugo je bio član stranke Nova Srbija koju je napustio prije sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Bio je i u Upravi FK Partizan, a izjave ovih dana vezane uz neke članove uprave ovog nogometnog kluba u beogradskim krugovima tumače se kao njegova ambicija da kontrolira i nogometni klub. Mijailović je ustvari više povezan s bratom Aleksandra Vučića, Andrejem Vučićem. Osim prijateljstva, spekulira se u poslovnim krugovima, Mijailovića i Andreja Vučića veže i partnerstvo u osiguravajućoj kompaniji OMR Group iz Beograda. Doduše, Mijailović je to više puta demantirao. Također, Mijailović je jedan od najuspješnijih zastupnika brenda Jaguar Land Rover u Europi.

Zepter i Šebulov

Dugi niz godina na našoj strani Jadrana nije rijetkost vidjeti jahtu "joyMe" Philipa Zeptera koja je sagrađena u Kraljevici, a potom rekonstruirana u NCP-u.

Na srednje i južnodalmatinskim otocima može se gotovo čitavo ljeto vidjeti jahtu poduzetnika Dragana Šebulova, predsjednika Hrvačkog kluba Radnički iz Beograda, vez u jednoj marini na splitskom području imao je Milan Popović, a dugi niz godina stalni vez u hrvatskim marinama ima Milan Beko, vlasnik kompanije Worldfin i Luke Beograd.

Na splitskom području vez za jahtu ima i poduzetnik Miloš Ljuljić. On je vlasnik hotela Srbija u Beogradu i suđeno mu je zbog afere Hypo Alpe Adria Bank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:38