IZGLASANO POVJERENJE

DOBILI SMO NOVU VLADU: U Saboru su prisegnuli premijer Milanović i njegovi ministri!

Ovaj program nije popis želja i šoping lista već život za Hrvatsku, rekao je Milanović predstavljajući Vladu
Zagreb, 231211.Hrvatski Sabor u nastavku izvanredne sjednice glasuje o povjerenju novoj Vladi Zorana Milanovica. Na slici: govor buduceg premijera Zorana Milanovica.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

NOVO >>>>>> 19:20 Referendum za ulazak Hrvatske u EU održat će se 22. siječnja, odlučili su zastupnici Hrvatskog sabora sa 124 glasa za i 11 suzdržanih.

17:15 - Saborski zastupnici jednoglasno su odlučili da dvoje podpredsjednika Sabora iz oporbene kvote budu HDZ-ovi Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.

Još jučer izabrani su potpredsjednici Sabora iz redova vladajućih, to su - SDP-ovci Josip Leko i Nenad Stazić, te Milorad Batinić (HNS).

14:47 - Predsjednik Sabora Boris Šprem proglasio je stanku od pola sata.

14:46 - Zoran Milanović prisegnuo je na premijersku dužnost, a nakon njega prisegu su dali i članovi njegove vlade.

14:40 - Izglasano je povjerenje vladi Zorana Milanovića. 89 saborskih zastupnika glasalo je za povjerenje, 28 zastupnika bilo je protiv, a 12 je bilo suzdržano. Hrvatska ima novu vladu!

14:23 - Zoran Milanović se vratio za saborsku govornicu.

- Mi nismo guske u magli. Mi smo airbus u magli, sa odličnim navigacijskim sustavom - izjavio je Milanović.

Na kraju govora u kojem je branio plan Vlade poručio je zastupnicima kako 'političari ponekad moraju biti pjesnici'.

- Ušutkajte pjesnika, sigurniji bit će trenutak, al izgubljeno bit će doba - citirao je Milanović Vladu Gotovca u zaključku svog govora, a onda je zastupnicima zaželio Sretan Božić i sretnu Novu godinu.

14:12 - Zoran Milanović napustio je sabornicu zbog, kako je Boris Šprem izvijestio, važnih konzultacija. Ta informacija nije mirno prošla kod zastupnika HDZ-a pa je Franjo Matušić zaključio kako nema smisla da se rasprava nastavi s obzirom da s članovima Vlade ne mogu komunicirati.

13:53 - Šeksu se u razgovoru sa Borisom Špremom se na nekoliko minuta pridružio i Josip Salapić, koji je po povratku na svoje mjesto u sabornici uzeo riječ.

- Ovaj program koji smo dobili je načelan. Našu podršku ćete dobiti onda kada počnete nešto raditi - poručio je Salapić Koaliciji.

- Ne možete reći da ljudi koji su do sada radili u javnoj upravi nisu kompetentni. Hoće li oni imati povjerenje vaše vlade je drugo pitanje, ali tražimo da ih se ne vrijeđa i da se prema njima odnosite kao prema ljudima - izjavio je Salapić.

13:36 - Afirmativni govor o novoj vladi Branka Vukšića očito je bio znak Vladimiru Šeksu da iskoristi minutu mira u Saboru da privatno porazgovara sa Borisom Špremom. Novopečeni oporbenjak došao je do predsjednika Sabora kojeg je do maločas žestoko 'prao' zbog neznanja, a razgovor su nastavili i kada je riječ preuzeo zastupnik Nikola Buljanić. O čemu su razgovarali nije se moglo čuti jer su mikrofoni bili isključeni, ali koliko se moglo vidjeti, riječi razmjenjivali u ugodnom tonu.

13:28 - Jozo Radoš je izjavio kako očekuje greške u radu Vlade i ministarstava, ali je uvjeren kako se njihov broj može smanjiti uz predanost.

- Na HSU možete uvijek i u svakoj situaciji računati, sretno vam bilo i sretno nam svima bilo - poručio je Silvano Hrelja stav koalicijskog HSU-a mandataru Zoranu Milanoviću. Hrelja je zadovoljan izborom Miranda Mrsića, a kao politički cilj svoje stranke je naveo zastupljenost uz Saboru u kojem se donose odluke važne za umirovljenike.

Pogledajte tko je tko u novoj Vladi

13:09 - Iako vam je mandatar Zoran Milanović ponudio ne prst nego ruku pomirenja vi biste, poznavajući vaš mentalitet, uzeli čitavu ruku - poručio je Damir Kajin (IDS) za govornicom, a u sličnom tonu je zborio i Dinko Burić (HDSSB).

- Ne ponovilo se nikad više ono što nam se dogodilo u tadnja dva mandata Vlade - jasan je bio Burić, čije su riječi uzburkale redove HDZ-a. Najveća oporbena stranka napala je predsjednika Sabora zbog optužbi za korupciju koje su izrečene za govornicom te mu poručili kako očito ne zna voditi sjednicu, a posebno je oštar bio Vladimir Šeks.

Šeks je prozvao predsjednika Sabora Borisa Šprema da je omogućio vrijeđanje zastupnika HDZ-a. - Molim da spriječite takve uvrede jer će to prouzročiti zlu krv u Hrvatskom saboru - poručio je Šeks.

Za govornicu je tada stupio Ivan Šuker, koji je zatražio konkretne odgovore na ekonomska pitanja i rješenja koja će ponuditi nova vlada.

- Spomenuli ste pružanje ruke, a kada smo vam mi pružali ruku, niste je prihvatili! Da su se neke stvari napravile 2008. ili 2009. godine možda bi sada bili u boljoj situaciji! - optužio je koaliciju Ivan Šuker i nastavio oštro - Zar vi stvarno mislite da bi mi završili pregovore da je istina ovo što vam piše u programu? Govoriti o ovako teškoj ekonomskoj situaciji, a ni jednom riječju se ne dotaknuti Zakona o fiskalnoj odgovornosti, nameće niz pitanja. PDV, trošarine, porez na dobit i solidarni doprinosi su osnovni porezi u proračunu. Ako ne ukinete zakon o fiskalnoj odgovornosti, a želite ostvariti sve što ste ovdje zacrtali, morat ćete povećat porez! Hoćete li dignuti PDV, uvesti nove poreze? To se mora znati i vidjeti u ovom programu. Hoćete li PDV podignuti na 25 posto ili ga spustiti na 17 posto, kao što ste govorili prije 10 godina? - upitao je koaliciju Ivan Šuker.

12:30 - Nakon govora mandatara Zorana Milanovića za ispravak netočnog navoda javila se Ana Lovrin. Smatra da Milnovićeva izjava o tome kako će zakone donositi u nacionalnom interesu netočna, jer je 'jučer donesen zakon kako bi dva čovjeka mogla stupiti na određenu funkciju i to zakon koji se primjenjuje retroaktivno unatrag dvije godine'. Njena oštra kritika izazvala je reakciju predsjednika Sabora Borisa Šprema, koji je zaključio kako institut ispravka netočnog navoda treba preispitati, jer druga stranka nema pravo na odgovor.

Nakon nje je zastupnik nacionalne manjine Furio Radin za govornicom pružio podršku koaliciji iako s njom nema ugovor.

- Nacionalne manjine nisu problem koji treba riješiti niti bolest koju treba liječiti. Znamo da to ova vlada ne misli i zato dajemo premijeru podršku - poručio je Rudin.

Milorad Pupovac je naglasio kako je regionalna nejednakost određenih krajeva takva da je živjeti u njima praktički kazna.

- Moramo to promijeniti - poručio je Pupovac.

Dragutin Lesar je najavio bolne rezove, kad već premijer nije, ali je zamjerio što nova vlada ne govori o bankarskom sektoru i teretu koji bi one trebale preuzeti. Pohvalio je najavljeno ukidanje povlašenih mirovina, a kao goruća pitanja naveo probleme INA-e i MOL-a, Ljubljansku banku, Croatia osiguranje, Janaf, , HEP te HPB.

----------

Ovaj program nije popis želja i šoping lista već život za Hrvatsku. U njegovom ostvarenju probat ćemo postići najbolje. Ovo jesu dobre namjere, a ne put u pakao. Vjerujem u jaču, bolju i poštenu Hrvatsku, u kojoj se isplati posao i rad, u kojem se oprezuje bogatstvo i spekulacija, a najmanje rad, u kojem postoji postoji solidarnost između javnog i privatnog. Politika bez vjere je prazna i šuplja. Ova izbori i ova vlada su borba za vjeru, dobru ljudsku vjeru. Držite me za riječ! – poručio je na kraj svog govora budući premijer Zoran Milanović.

Od Sabora je tražio povjerenje za svoju Vladu i njezin program.

- Svi koji ovdje sjednite iza vas je volja hrvatskih građana, onih iz sela i s planina, neovisno o nacionalnosti i spolu. I o tome ću u svojim djelovanjima jako voditi računa. Za mene je ovo ogromna odgovornost i radost.

- Kriza u kojoj se nalazimo ima elemet prijetnje i šanse. Želimo da ovo bude šansa. Taj program je bio naš ugovor s građanima i mi smo ga predstavljali tjednima i mjesecima. Neću se dajem vam riječ, tako bi Boga osvrtati na ono što je bilo ranije. Neću upirati prstom na one koji će biti opozicija i podjećati što su njihovi predstavnici radili prije 10 ili 15 godina – poručio je Milanović. Ponovio je kako apelira da se na bitnim pitanjima postigne minimum konsenzusa kao što su uspjeli jučer oko paketa za referendum o EU.

- Bitno je da nas u političkoj borbi nose opći interesi, a da malo ili nimalo budemo taoci posebnih interesa - kazao je Milanović. Danas, dodaje, okrećemo novo poglavlje u političkoj povijesti naše mlade države.

- Nalazimo se u jako teškom trenutku. Nije teže nego u vrijeme rata. Ovo je izazov druge vrste - naglasio je.

Pohvalio je svoju prethodnicu.

- Pregovore s EU je završila Vlada Jadranke Kosor i na tome joj zahvaljujem i čestitam - priznao je.

Program njegove Vlade je, kaže manje više svima poznat.

- Ne možemo trošiti novac koji nismo zaradili. Hrvatska nije zemlja u kaosu. U malo boljoj smo situaciji, ali u opasnoj. Naše financije su prenapregnute, ne možemo se više zaduživati. Kako iz toga izaći? To je teže pitanje. Za to treba odlučnosti, cilj i mjere. Treba i malo sreće. Ali ne samo sreće. Moramo ograničiti javnu potrošnju, manji deficit, moramo se razvijati i rasti. To svi žele. Ključno je pitanje gdje podvući crtu u javmoj potrošnji i deficitu. Morat ćemo smanjiti proračunsku potrošnju – realno i nominalno. Koliko? Što više da budemo financijski održivi, a što manje da ne zagušimo razvoj i rast – najavio je.

Bivša vlast, ocjenjuje Milanović, ne ostavlja kaos već prenapregnutu situaciju.

- Vremena za zaokret ima, a volje u ovoj vladi još i više – istaknuo je.

Osvrnuo se i na borbu protiv korupcije.

- Želimo politiku bez korupcije i društvo bez korupcije. Borba je sredstvo kojem se pribjegava kad stvari izmaknu kontroli.

Nikada od mene neće čuti smiješnu izjavu: ja sam pošten, jer to je stvar dojma. U naredne četiri godine svatko u politici tko nije iz vladajuće večine, a gradonačelnik je ili načelnik, može mirno spavati. Ne mora brinuti da će policija protiv njega podizati neutemeljene kaznene prijave. Na tome ću inzistirati.

Dajem Vam riječ da će najkvalitetniji kadrovi u državoj upravi ostati raditi tamo bez obzira na promjene - obećao je.

- Bit će grešaka, promašaja, krivih procjena, nesuglasica i svaša, ali uvjeren sam da je to pravi put. Nećemo odustati - naglasio je.

Bolnih rezova u socijali, tvrdi budući premijer, ne smije biti.

- Ali moram jasno reći da ćemo morati biti racionalniji. Neki od tih sustava nisu ekonomski najracionalniji, ali oni moraju postojati - najavio je.

------------

NOVO >>> 10:23 - Molim vas da date povjerenje - zaključio je Milanović svoj govor pred Saborom, a ispratio ga je pljesak.

11:20 - Milanović je počeo predstavljati ministre u vladi.

11:18 - U Hrvatskoj politika određuje o svemu, a najviše o novcu. A to nije dobro. Razlike između sjevera i juga su nedopustivo velike. Dalmacija i Slavonija su naši prioriteti. Ako zajedno uzmemo zaokret da izađemo iz krize, zasluga neće biti ići samo nama, nego svima - poručio je Milanović.

11:16 - Pred vama je program vlade. On nije popis želja, on je život za Hrvatsku. Vjerujemo u jednu jaču i bolju, demokratsku Hrvatsku.

11:15 - Mi nismo tako loši. Prečesto o sebi imamo potcjenjivačko mišljenje. Moramo vratiti samopoštovanje. Poštivat ćemo sami sebe.

11:13 - Do sada smo govorili o tome što EU traži od nas. Uskoro naši ljudi će zastupati hrvatske interese u Bruxellessu. Mi smo se do sada prilagođavali sustavu koji nam je ponuđen kriterij. To nisu reforme. One se provode samostalno. Tek sada počinju one prave reforme.

10:11 - Vanjska politika će biti prijateljska, ali vođena isključivo hrvatskim interesima, to vam jamčim.

11:10 - Sa braniteljima ćemo pričati izravno - izjavio je Milanović, koji je također najavio Ured koji će biti zadužen za Hrvate u inozemstvu.

10:06 - Hrvatska je centralizirana toliko da je zakrčena. Možda je ovaj ekonomski trenutak nezahvalan za velike promjene, ali nećemo odustati od decentralizacije. Ne do točke da se Hrvatska počne fragmentirati. Ali mora biti lokalne samouprave i tog novca se mora odreći centralna država. To će mi biti jako na srcu, jer vidim koliko to koči Hrvatsku - poručio je Milanović, koji je ponovio predizborno obećanje kako neće biti otpuštanja u javnoj upravi za kvalificirani kadar.

11:01 - Politika bez korupcije, društvo bez korupcije. Nikada od mene nećete čuti da sam pošten. To je na drugim da odluče, a na meni da stremim - kazao je Milanović.

11:00 - Neću reći da je ostavljen kaos, ali je ostavljena jedna prenapregnuta situacija.

10:58 - Treba mi i malo sreće - priznao je Milanović pred Saborom.

10:57 - Program ove Vlade sličan je onom kojeg bi ponudio bilo koji mandatar u ovakvoj situaciji... Hrvatske javne financije su prenapregnute i ovako više ne može.

10:53 - Sada pokazujemo jesmo li kapacitet od Hrvatske stvoriti zaključenu državu, ali ne i zaključanu. Vlada Jadranke Kosor zaključila je pregovore s EU i tu nema misterije. Ja joj iskreno čestitam - kazao je Milanović.

10:50 - Program Vlade koji ste dobili na klupe je rezultat neformalnog dogovora s građanima za vrijeme kampanje - izjavio je Milanović.

10:48 - Milanović je počeo svoj govor pred Saborom.

10:47 - Boris Šprem je zamolio Zorana Milanovića da izađe na govornicu i predstavi svoju Vladu.

10:45 - Klub zastupnika HDZ-a proglasio je rad Sabora neozbiljnim, a stanku od pola sata nedovoljnom za pregled materijala.

- Vi ste meni sada održali i meni lekciju o radu poslovnika. Molio bih vas da je ubuduće argumentirate - odgovorio je Šprem na optužbe.

10:44 - Sjednica Sabora nastavljena je nakon stanke.

10:15 - Potvrda Milanovićeve Vlade pred Saborom počela je danas sa dvije odgode. Sjednica na kojoj su novi ministri na čelu s novim premijerom trebali dobiti povjerenje parlamenta sazvana je za 9:30, ali su je vladajući pomaknuli za pola sata kasnije. Nakon to su se konačno u Velikoj vijećnici svi okupili, oporbeni HDZ zatražio je stanku od sat i pol.

- Sinoć smo bili tu do ponoći, sazvali ste sjednicu u pola 10, svi naši zastupnici smo došli na vrijeme, a da bi ste nas onda obavijestili kako se sve odgađa za 10 sati, a materijale sa programom Vlade dobili smo tek prije pola sata. Stoga tražimo stanku od sat i pol da se pripremimo za raspravu - objasnio je u ime kluba HDZ-a Josip Salapić. Predsjednik Sabora Boris Šprem nije međutim HDZ odobrio traženih sat i pol već samo 30 minuta.

- Materijali su vas čekali od 8 ujutro kao što smo vam sinoć i najavili - uzvratio je Šprem.

Nakon što je jučer konstituiran 7. saziv Sabora danas Vlada Kukuriku koalicije treba dobiti povjerenje parlamenta . Mandatar Zoran Milanović predstavit će program Vlade za iduće četiri godine vlasti te svoj ministarski tim. Danas bi Sabor trebao donijeti odluku prema kojoj će referendum o ulasku u EU biti održan 22. siječnja.

---------

ZAGREB - HDZ danas nakon osam godina i službeno predaje vlast novoj Vladi. Danas prijepodne mandatar Zoran Milanović će Saboru predstaviti svoj program i nove ministre.

Nakon što 12. vlada dobije povjerenje Sabora novi ministri odmah će otići preuzeti dužnosti.

Kukuriku Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem imat će četiri potpredsjednika i 20 ministarstva - četiri više nego dosada.

Svi će potpredsjednici Vlade imati i svoj resor, osim Nevena Mimice koji će biti potpredsjenik za unutarnje i vanjske poslove.

Među ministrima dvojica su nestranački - Orsat Miljenić koji će voditi resor pravosuđa i Predrag Matić kao ministar branitelja.

Nakon što ministri prisegnu, odmah bi trebali otići svatko u svoje ministarstvo kako bi se obavila primopredaja s njihovim prethodnicima.

Milanović će otići u Banske dvore gdje će mu Jadranka Kosor predati financijsko izvješće o stanju proračuna te knjigu ostvarenja Vlade u protekle dvije i pol godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:23