AKTIVNA HRVATSKA

Djeca i mladi Gline šalju poruku o zdravlju svojim vršnjacima diljem Hrvatske

Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska zajedno s mladima iz Gline šalje poruku o važnosti aktivnosti u mladenačkoj dobi

Karla Kauric, Renata Sopek i Anamarija Galekovic

 Lukša Marotti

Redovna tjelesna aktivnost djece izuzetno je važna posebno u današnje vrijeme kad mladi dobar dio dana provode pred ekranima.

Društvene mreže polagano preuzimaju primat ispred vršnjačkih igara na otvorenom i druženja. Upravo iz tog razloga te ususret Svjetskom danu borbe protiv šećere bolesti koji se održava u nedjelju, 14. studenog, vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska zajedno s mladima iz Gline šalje poruku o važnosti aktivnosti u mladenačkoj dobi.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanovića, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora. Generalni partner projekta je HEP.

"O redovitoj tjelesnoj aktivnosti djece, kao i o drugim segmentima zdravlja, brinu roditelji. Roditeljima mogu preporučiti da uključe djecu u sportske klubove u kojima će s njima raditi kvalificirani kadrovi, da prate trajanje tjelesne aktivnosti (kroz minute ili korake u danu) i organiziraju zajedničke obiteljske šetnje, planinarenja ili vožnje biciklom, da provode vrijeme na otvorenom. Putem sata ili mobitela provjerite napravi li vaše dijete više od 14000 koraka u danu, svaki dan." – ističe Sanja Šalaj, voditeljica Laboratorija za motorički razvoj, te dodaje:

"U razdoblju koje slijedi treba ozbiljno sagledati posljedice koje je ograničavanje kretanja ostavilo. U tom smislu važnu ulogu u osiguravanju redovitosti tjelesne aktivnosti (osim roditelja) imat će škole, školski i sportski klubovi te lokalna zajednica. Također, djecu treba osvijestiti o važnosti kretanja i štetnosti sjedenja pred ekranima!"

Trening u Školsko – sportskoj dvorani Glina, uz podršku Grada Gline, odradilo je 30 mladih pod vodstvom Sisčanina Patrika Kramarića, a uz njega su bili Ana-Marija Galeković, Karla Kaurić i Dominik Špoljarić. S trenerskim timom vježbala je i najmlađa ambasadorica projekta, sedmogodišnja Anja. Program je vodila Renata Sopek.

"Jedan ovakav sportski događaj koji promovira aktivnost, rekreaciju i sport nama, našoj djeci i mladima u Glini puno znači. Uz sve ove okolnosti i posljedice stalnih potresa u kojima se nalazimo ovo je pokazatelj da nismo zaboravljeni te da postoje dobri ljudi koji misle na nas i daju nam podršku." – istaknuo je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča 180 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu do 5 godina te 60 minuta dnevno za stariju djecu. Osim toga, preporuča se i ograničavanje vremena koje djeca provode pred ekranima na 120 minuta dnevno.

Partner treninga u Glini je Zaklada "Hrvatska za djecu" čija je upraviteljica Renata Gubić istaknula:

"Zaklada duboko suosjeća sa stanovništvom potresom pogođenog područja. Stoga i potpore koje odobravamo obiteljima s tog područja imaju prioritet u rješavanju. Podržavamo projekte i programe udruga koji omogućavaju što veću dostupnost sportskih aktivnosti djeci i mladima. Naime, važno je da socijalni status ne bude prepreka bilo kojem djetetu da se bavi sportom za koji pokazuje interes. Također, ususret Svjetskom danu dijabetesa, 14.11. želimo ukazati na porast pretilosti kod djece i mladih uslijed nedovoljne tjelesne aktivnosti što je nažalost i predispozicija za razvoj dijabetesa!"

Svi mladi vježbači u Glini dobili su HEP majice za vježbanje, Dietpharm i Pharmas darovali su Lizzy vitaminske lizalice za djecu. Dobili su i svježe Rajska rajčice, JANA vodu, a PIK Vrbovec darovao je gastro iznenađenje. Partner projekta je i Falkensteiner Resort Punta Skala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:28