TKO SU LIDERI SELJAČKE BUNE

Devet vođa tvrdi da imaju oko milijun i pol kuna poticaja! Koja je prava istina?

Svi lideri seljaka tvrde da su neovisni, a usput jedni druge optužuju da su kupljeni
 Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Najglasniji seljački vođa Tomislav Pokrovac, sudeći prema onome što nam je sam priznao, dobiva najmanje poticaja od države, godišnje između 20.000 i 25.000 kuna. Nekadašnji pak vođe prosvjeda Antun Laslo i aktualni predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić uspjeli su premašiti i 300.000 kuna, ali danas o tome ne vole govoriti.

Izlasci na ceste

Iako Agencija za plaćanja u poljoprivredi može doći do podataka o isplaćenim poticajima za svakog korisnika, u stvarnosti je to nemoguća misija. Razlog je jednostavan - seljaci i tvrtke dobivaju poticaje po raznim osnovama koje nisu rasvrstane. Seljački vođe svoje bi interese trebali artikulirati kroz Hrvatsku poljoprivrednu komoru, a izlasci na ceste možda su nekima put da i na taj način, indirektno, razviju svoja gospodarstva.

Njihove podjele, osim na stočare i ratare, na različite političke opcije (iako svi odreda tvrde da nitko iza njih ne stoji) sele se i na područje poticaja i državnih dotacija.

Omiljena optužba

Tko je taj kupljeni koji je nakon toga svoju grupu povukao s ceste - to je sada optužba koju međusobno često koriste jedni protiv drugih.

Tomislav Pokrovac, Retkovci kod Vinkovaca

- predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka i predsjednik vukovarsko-srijemskog Hrvatskog seljačkog saveza

- tvrdi da ima članstvo veće od 10.000 seljaka

- obiteljsko gospodarstvo vodi supruga, a on je vlasnik tvrtke koja se bavi limarijom (trenutačno u mirovanju)

- 15 hektara zemlje, 7,5 hektara državne, a ostalo u njegovu vlasništvu

Kontroverzni Pokrovac predsjednik je novoosnovanog Sindikata hrvatskih seljaka. Iako ga je ministar Čobanković optužio da nije poljoprivrednik jer na njega ne glasi obiteljsko gospodarstvo, Pokrovac to negira. OPG, kaže, glasi na suprugu, ali se poljoprivredom bave svi. Bavi se ratarstvom, a tvrdi da godišnje od države na ime poticaja dobiva samo 20.000 do 25.000 kuna. Iako Pokrovca, koji je postao najvatreniji i najkontroverzniji seljački vođa i koji je u ratu s drugim seljačkim udrugama, povezuju s nekoliko političkih stranaka, on to demantira i tvrdi da ga niti jedna vlast ne može kupiti novcem. Namjerava u budućnosti otvoriti klaonicu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:50