BURNA RASPRAVA

Đakić optužio HDSSB da stoji iza prosvjeda radnika Đakovštine: Vi kupujete bodljikavu žicu i pravite performans na trgu u Đakovu!

 Goran Mehkek/CROPIX

Klub zastupnika HDSSB-a traži da Saboru da se donese zakon o obeštećenju 350 radnika Đakovštine u iznosu od 30 milijuna kuna za otpremnine radnicima, kazao je obraćajući se zastupnicima zastupnik HDSSB-a, ujedno gradonačelnik Đakova Zoran Vinković. Ustvrdio je kako je Vlada suvlasnik u udjelu od 32 posto Đakovštine, te iz tog podatka proizlazi obveza Vlade da pomogne radnicima. Prvi zahtjev za sastanak radnici su Vladi poslali 8. siječnja 2010. godine, kazao je Vinković te zaključio kako je riječ o hitrokraciji kojoj je trebalo više od godinu dana za reakciju

- Pokradeno žito je samo zrno pijeska u pješčaniku. Ovdje je riječ o milijunima za koje su zakinuti radnici. Tim su ljudima prestala sva prava na zavodu za zapošljavanje. I zato im treba zakon kakav su dobili radnici Salonita koji su oboljeli od azbestoze. Radnici Đakovštine boluju od gladi - kazao je Vinković te ustvrdio kako su za situaciju u Đakovštini najodgovorniji Vlada, uprav te dvoije članice Nadzornog odbora imenovane od Vlade koje su primale naknadu, ali nisu ništa napravile za tvrtku.

- Netočno je da je za najveći krivac Vlada! Kriva je Uprava koja nije vodila brigu i koja nije poslovala u duhu zakona - odgovorio je Vinkoviću zastupnik HDZ-a Josip Đakić te optužio HDSSB:

- Vi kupujete bodljikavu žicu i pravite performans na trgu u Đakovu!

Vinković mu je odgovorio kako nitko ne kupuje bodljikavu žicu i nitko ne pravi performanse s tim jadnim ljudima.

- A kako HDZ danas u Centru za kulturu Đakova predstavlja gospodarski program, pozivam vas da dođete, prošećete do radnika i pitate ih tko je kupio žicu - zaključio je Vinković.

Desetak minuta rasprave o Đakovštini izborio je zastupnik Vinković nakon jednog cijelog dana traženja stanke od 10 minuta kako bi se obratio zastupnicima. Akciju u Saboru započeo je jučer ujutro u nekoliko navrata tražeći stanku obrazlažući tešku situaciju u Đakovštini, no jučer predsjedavajući - Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak - odbijali su sve zahtjeve.

Danas je Vinković isti zahtjev s istim obrazloženjem stavio pred predsjednika Sabora Luku Bebića koji ga je glatko odbio pozivajući se na odluke od dan ranije. Nakon toga je Vinković izigrao proceduru i zatražio 10-minutnu stanku zbog "dodatnih konzultacija o Prijedlogu zakona o kvaliteti zdravstvene i socijalne skrbi", koji je bio na dnevnom redu nakon čega je Bebić na 10 minuta prekinuo rad Sabora, a nakon toga je Vinković s goivornice pet minuta govorio o slučaju Đakovštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:02