SVE JE TO PITANJE NEADEKVATNOG RADA

Čobanković: Ne vjerujem da je šteta od suše 400 milijuna kuna! Štete od suše ima samo na laganim, pjeskovitim tlima

 Goran Mehkek/CROPIX

OSIJEK - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izrazio je sumnju da je suša u Osječko-baranjskoj županiji prouzročila štetu od 400 milijuna kuna, koliko je prijavilo županijsko Povjerenstvo.

- Ne vjerujem da je suša prouzročila štetu od 400 milijuna kuna, što je 40 posto ukupne proizvodnje. Štete od suše ima samo na laganim, pjeskovitim tlima, a sve ostalo je pitanje agrotehnike, odnosno je li ona adekvatna ili nije, a to onda nema veze sa elementarnom nepogodom već sa neadekvatnim radom.

Stoga apeliram na sve jedinice lokalne samouprave da procjene izrade korektno i objektivno, jer će jedino tako oni koji su doista pretrpjeli štetu dobiti odgovarajuće obeštećenje. Mi ćemo svakako odraditi kontrolu procjena šteta, a isplata se može očekivati najranije u prosincu - rekao je Čobanković na sastanku u Županijskoj komori Osijek, no te riječi nisu se nimalo svidjele HDSSB-ovom dožupanu Željku Kraljičku, koji je rekao da su „štete nastale kao posljedica dugotrajne suše,“ te da bi se i ministar u to uvjerio da je išao s njima u obilazak polja.

Čobanković je ponovio i da poticaji za prošlu godinu neće biti isplaćeni prije 2012. godine, iako većina seljačkih udruga prijeti prosvjedima ukoliko im se poticaji ne isplate do 1. listopada ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:19