NOVI UGOVOR EU ZA JAČU EKONOMSKU UNIJU

I Hrvatska već sada može kontrolirati svoj vanjski dug. Hoće li to i učiniti?

BRUXELLES - Od danas počinje s radom skupina za pripremu novog ugovora unutar EU nakon što je predsjednik Vijeća Europske Unije, Herman van Rompuy, u petak šefovima država ili vlada 26 članica Europske Unije poslao nacrt tog ugovora, čiji je cilj jačanje fiskalne discipline unutar Unije, ali bez Velike Britanije.

Ono što nije bilo jasno odmah nakon završetka summita EU 9. prosinca, pošto je Velika Britanija stavila veto na promjene EU ugovora, a ostalih 26 članica pristalo na stvaranje novog ugovora, sada postaje jasnije. Novi ugovor, kako se vidi i po nacrtu, neće biti EU ugovor, ali će morati biti u skladu s temeljnim ugovorima prema kojima funkcionira Europska Unija.

Jednostavnija primjena

Pravne službe Vijeća EU također su dale mišljenje da se institucije Unije (kao što su Europska komisija, Sud pravde EU, Europska središnja banka i druge) mogu koristiti i za provođenje odredbi novog ugovora jer je on u skladu s odredbama postojećih EU ugovora.

Novi predloženi ugovor je jednostavan, na samo 8 stranica, a primjena će biti moguća brzo, uz jednostavniju proceduru nego što je to slučaj s EU ugovorima. Tako će se novi ugovor zapravo zvati “Međuvladin ugovor o jačoj ekonomskoj uniji” koji će se primijeniti prema “ugovornim stranama” koje su članice Europske Unije.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:48