GRAĐANI OGORČENI PROJEKTOM

‘Zbog parkirališta i ceste uništit će nam najljepšu uvalu’

Protivnici projekta tvrtke Svpetrvs tvrde da gradska vlast pogoduje privatnom interesu

Supetrani okupljeni oko Zaklade “Otok Brač - negdje između mora i zvijezda” oštro su se pobunili protiv projekta hotelske kuće Svpetrvs d.d. koja iznad jedne od najljepših uvala tog naselja i gradskog kupališta Banj želi izgraditi novu pristupnu cestu do groblja i parkiralište sa 56 mjesta.

Rušenje borova

Supetarsko Gradsko vijeće na zadnjoj sjednici održanoj 23. prosinca jednoglasno je izglasalo odluku o pokretanju postupka i prikupljanju potrebne dokumentacije za projekt vrijedan više od milijun kuna koji bi u cijelosti financirala tvrtka Svpetrvs hoteli.

Zbog te odluke članovi Zaklade optužuju SDP-ovu gradonačelnicu Ivanu Marković da pogoduje privatniku i da uništava jedinu gradsku plažu u Supetru.

Nova cesta, naime, prolazila bi iznad gradske plaže, za potrebe gradnje srušili bi se stoljetni borovi, a parkiralište bi se nalazilo, tvrde u Zakladi, iznad glava kupača, što bi narušilo vizuru uvale i devastiralo okoliš.

Sadašnji pristupni put do groblja prolazi kroz hotelsko naselje pa u toj tvrtki žele izmjestiti cestu kako im gostima u ljetnim mjesecima ne bi smetali posjetitelji groblja i pogrebne povorke koje se kreću pokraj bazena.

Drive in do groblja

Međutim, Robert Barilla, upravitelj Zaklade, tvrdi da se u Supetru ljeti održe dva do maksimalno tri sprovoda i da Marion Duzich, Amerikanac hrvatskoga podrijetla koji je vlasnik tvrtke, očito želi napraviti “drive-in” do groblja.

- Taj projekt smatram najtežom devastacijom Supetra u njegovoj povijesti, a Vijeće svojom odlukom stavlja privatne interese ispred interesa grada. Dvosmjerna cesta čiji su završni sloj asfalt i beton prolazila bi iznad glava kupača i tako uništila uvalu u kojoj se kupaju većinom turisti iz privatnog smještaja, dok oni hotelski imaju svoju plažu. Osim toga, parking tolikih gabarita promijenio bi kompletnu vizuru Supetra - kaže Barilla i najavljuje daljnje prosvjede mještana Supetra ako Vijeće ne povuče svoju odluku.

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, pak, tvrdi da ništa nije odlučeno, da će se za taj projekt itekako pitati struka te da će privatni investitor uz cestu financirati uređenje šetnice koja je sada zapuštena. I. Marković također naglašava da će ta cesta biti u vlasništvu Grada iako će se većim dijelom graditi na zemljištu hotela Svpetrvs.

Sadašnje stanje grozno

- Postoji jedno idejno rješenje, ali mi ćemo tražiti tri prijedloga i odabrati najprihvatljiviji. Sada smo tek na početku i vidjet ćemo što će od svega toga na kraju biti - kaže Marković i napominje da su Svpetrvs hoteli najveći poduzetnik u gradu sa stotinjak zaposlenih mještana.

Gradonačelnica kaže da je sadašnji izgled šetnice i plaže grozan, a da se ljudi koji dolaze na groblje sada parkiraju gdje god stignu, te da bi gradnja parkinga riješila taj problem.

- Ako se nova cesta izgradi, na njoj neće biti nikakav rally niti će ugroziti sadašnju šetnicu i plažu. Osim toga, između šetnice i ceste uredit će se velika zelena površina te će se postaviti suhozidi koji će zaštititi plažu i kupače, a cijeli projekt podrazumijeva kompletno uređenja sadašnje šetnice - poručuje gradonačelnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:40