UDRUGA "HOĆU TATU"

Povucite zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji iz saborske procedure: Uloga oca svest će se na davanje sperme

Mogućnošću medicinski potpomognute oplodnje i "plodnih žena koje ne žele začeti dijete s muškarcem" narušava ravnopravnost spolova

Novoosnovana Mreža udruga civilnog društva "Hoću tatu" zatražila je danas otvorenim pismom da se novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne donosi u hitnoj saborskoj proceduri te da se otvori široka javna rasprava na kojoj bi se upozorilo da se njime ugrožava pravo djeteta na oba roditelja.

Pravo djeteta na biološkog oca i majku izravno se ugrožava omogućavanjem medicinski potpomognute oplodnje svakoj ženi, bez obzira na njezin bračni ili partnerski status, ističu udruge.

Predloženi zakon, koji bi se u saborskoj proceduri trebao naći već ovoga mjeseca, nije u cijelosti dostupan javnosti, upozoravaju te traže da se "zakon povuče iz hitne procedure" i otvori široka javna rasprava s ciljem upoznavanja sa svim njegovim konzekvencama, a koje se, ističu, tiču najviših ustavnih vrednota, poput jednakosti, ravnopravnosti spolova, poštivanja prava čovjeka i vladavine prava.

"Načelom" zamrzavanja ljudskih bića ugrožava se ustavno pravo na život svakog ljudskog bića, upozoravaju te dodaju kako se mogućnošću medicinski potpomognute oplodnje i "plodnih žena koje ne žele začeti dijete s muškarcem" narušava ravnopravnost spolova jer bi "žene ubuduće mogle i same imati djecu, dok je muškarcima to 'pravo' uskraćeno".

" Obitelj više neće biti potrebna, a uloga oca svest će se na - davanje sperme. Muškarac ostaje bez ikakve odgovornosti!", upozorava Mreža udruga "Hoću tatu", koja smatra da je široka javna rasprava neophodna prije donošenja tako delikatnog zakona kojim se može "ugroziti obitelj kao temeljna društvena grupa i prirodna sredina za dobrobit i razvoj djece".

Ujedno javna rasprava bila bi i prilika da se javnost upozna s činjenicom da, po predloženom zakonu, darovani genetski materijal neće prolaziti evidenciju, čime se otvara mogućnost rodoskvrnuća, navode, među ostalim, udruge u otvorenom pismu koje je potpisao koordinator Mreže udruga Mate Knezović.

Mreža udruga civilnog društva "Hoću tatu" osnovana je u Zagrebu 4. travnja ove godine s ciljem, kako se navodi, povlačenja prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji iz saborske procedure te organiziranog nastupanja u javnosti i prema institucijama kako bi se upozorilo na neprihvatljivost toga zakona.

Ako zakon ipak bude izglasan, Mreža udruga "Hoću tatu" najavljuje nastavak borbe svim demokratskim sredstvima dok ga se ne ukine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:57