SVAĐA U KUKURIKU KOALICIJI

Ivan Jakovčić ostao bez Milanovićeve podrške na lokalnim izborima 2013.

SDP je, kako neslužbeno doznajemo, bio spreman na lokalnim izborima iduće godine opet podržati IDS-ova kandidata za župana Istre.

No, takvu su namjeru ozbiljno narušili posljednji istupi čelnika IDS-a i aktualnog župana Ivana Jakovčića. Osim što je najavio da se više neće kandidirati za župana na lokalnim izborima 2013. te odškrinuo vrata svojem povlačenju i s čela stranke, Jakovčić je ponovno optužio SDP da u Istri vodi politiku koja “nije suradnička s njegovom strankom, već suprostavljena i neprijateljska”.

Osobne ambicije

- Sam predsjednik stranke Zoran Milanović u nekoliko je razgovora rekao da bi SDP opet trebao podržati kvalitetnog IDS-ova kandidata za istarskog župana i to nije uvjetovao ničime pa niti time da oni podrže našeg kandidata za gradonačelnika Pule. Međutim, Jakovčić nas svojim posljednjim istupima od toga samo udaljava - kaže nam jedan SDP-ovac upućen u zbivanja na relaciji SDP-IDS. Šef IDS-a i aktualni župan ponovno se prije dva dana obrušio na SDP u Istri. Pritom je jasno dao i do znanja da pozadina nije samo to što je prelaskom Nezavisne liste Vilija Bassanesea u SDP najveća vladajuća stranka dobila gradonačelnika Umaga, nego i osobne Jakovčićeve ambicije da političku karijeru završi kao zastupnik u EU parlamentu.

- Pa mi s IDS-om i ostalim partnerima cijelo vrijeme razgovaramo o tome da ćemo imati zajedničku listu za izbore za Europski parlament. Što nas je više, lista će biti jača i imat ćemo više zastupnika u EU parlamentu. Znači, nitko nije iz te kombinacije isključio IDS, a sada Jakovčić tvrdi da smo im nešto uvjetovali - kaže nam izvor iz SDP-a. Navodno je Jakovčićevo mjesto na listi za EU parlament SDP uvjetovao time da IDS podrži njihova kandidata za gradonačelnika Pule. Čak već spominje i ime Peđe Grbina kao najizglednijeg kandidata za to mjesto.

Neka pobijedi bolji

- Nismo uopće još razgovarali o tome hoćemo li na izbore u Puli ići samostalno ili ne. Negdje se kombinacija s IDS-om pokazala dobra, a negdje ne - objašnjava naš sugovornik iz SDP-a.

- Ne znam da li je SDP bilo što uvjetovao. Jakovčić sve razgovore vodi direktno s Milanovićem. Sigurno je da IDS ne bi mogao pristati na to da podrži SDP-ova kandidata u Puli. Ako ne možemo ići zajedno, neka svatko ide sam i neka pobijedi bolji - uzvraća jedan član vodstva IDS-a.

Vodit će IDS ako ode u EU parlament

Kad je, pak, riječ o mogućem Jakovčićevu nasljedniku na mjestu predsjednika stranke, IDS je ipak nešto rezerviraniji.

- Nije tu Nino rekao da se povlači, već da će vidjeti nakon lokalnih izbora. Budući da nas nakon njih čekaju i izbori za EU parlament, pretpostavljam da će sve ovisiti o tome. Ako prođe kao zastupnik u EU parlamentu, onda će sigurno ići i po sedmi mandat predsjednika IDS-a - procjenjuje jedan Jakovčićev suradnik.

IDS bi unutarstranačke izbore trebao održati na jesen 2013. Zasad je jedino Damir Kajin najavio mogućnost svoje kandidature za predsjednika stranke. Jakovčić, nakon što više ne bude župan i ako izvisi za EU parlament, može aktivirati svoj saborski mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:06