ZABRINUTI SU

‘Čak 86,2 posto građana smatra da će se euro u Hrvatskoj iskoristiti za prešutno povećanje cijena‘

83,2 posto građana drži da bi sve koji se odluče na takav potez trebalo staviti na javnu crnu listu, otkriva istraživanje Biljane Borzan

Euro

 Dpa Picture-alliance Via Afp/Dpa Picture-alliance Via Afp

Čak 86,2 posto hrvatskih građana smatra da će se uvođenje eura u Hrvatskoj iskoristiti za prešutno povećanje cijena, a 83,2 posto ih drži da bi sve koji se odluče na takav potez trebalo staviti na javnu crnu listu.

Dio je to istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura koje je na uzorku od 805 ispitanika provela hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan te ih u srijedu predstavila pozvavši Vladu RH na jačanje mjere kontrole kretanja cijena proizvoda.

- Građani su zabrinuti oko ulaska Hrvatske u euro zonu, a više od polovice građana ne zna kako će se njihove plaće, krediti i cijene preračunati u euro. Moje istraživanje je pokazalo kako više od 72 posto građana smatra kako je informacijska kampanja o uvođenju eura trebala odavno početi. Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote, pogotovo u pogledu rasta cijena - kazala je Borzan.

Rezultati istraživanja pokazali su i da 90,3 posto građana želi da se i nakon uvođenja eura nastavi nadzor rasta cijena, dok ih 81,4 posto drži da potrošači u Hrvatskoj nisu dovoljno zaštićeni.

Tome u prilog govori i podatak o čak 56,5 posto građana koji se ne slažu da tržišna inspekcija dobro radi svoj posao i da nas štiti od porasta cijena.

image

Biljana Borzan

Goran Šebelić/Cropix

- U Sloveniji su se protiv prešutnog povećanja cijena borili tako što su stvorili partnerstvo građana, potrošačkih udruga i države te su dvije godine prije i poslije uvođenja eura kontrolirali cijene pojedinih proizvoda i usluga. Tko je uvođenje eura iskoristio za neopravdano povećanje cijena, taj se našao na crnoj listi odnosno stupu srama. Svaki mjesec je čak 130 tisuća Slovenaca provjeravalo tko je na crnoj listi te je ta metoda dobila i priznanje Europske komisije. Premda više od 83 posto naših građana podržava uvođenje javne crne liste onih koji varaju, naša Vlada je taj prijedlog u novom Zakonu o euru odbila. Nisu ni propisali kazne za neopravdana povećanja cijena - istaknula je Borzan, koja je navela i pozitivan primjer iz Latvije, gdje je Vlada umjesto crne liste uvela oznaku za one koji su se ugovorom obvezali na poštenu konverziju. Na taj način su oni koji rade pošteno bili lakše prepoznati od strane potrošača.

- Naši građani se sada moraju pouzdati da će inspekcije odraditi svoj posao, premda samo 16 posto građana misli kako tržišna inspekcija dobro radi svoj posao i štiti nas od povećanja cijena - rekla je SDP-ova europarlamentarka, koja je pozvala Vladu i da što prije krene u kampanju informiranja građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:46