ENERGETSKA STRATEGIJA

Čačić: Ne vidim problem u udruživanju Zarubežnjefta i Janafa, no i državu se mora pitati o tome

Prema riječima premijera Milanovića, Janaf je jedna od tvrtki od strateškog interesa za državu.
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - U Vladi su danas potvrdili pisanje Jutarnjeg lista o tvrtki koju su zajednički osnovali Janaf i ruski Zarubežnjeft. Potvrdio nam je to Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, koji je kazao da je, kada je došao u ministarstvo, zatekao natječaj za koncesije, gdje se javila i zajednička tvrtka Zarubežnjefta i Janafa.

„Natječaj je bio na rok od 30 dana, što je prekratko, a sve se odvijalo preko Božića i Nove godine. Cijela priča nije bila dobra i ja sam to poništio. To nije put kako se ozbiljno radi, a riječ je o velikom novcu“, kazao je Čačić, dodavši kako će Vlada u naredna tri mjeseca pripremiti novi Zakon o rudarstvu i objaviti novi natječaj s rokom od tri mjeseca.

Inače, Čačić načelno ne vidi problem u tome što su se Janaf i Zarubežnjeft udružili, no upozorava da za to mora postojati odluka države kao većinskog vlasnika Janafa, za što je opet potrebna Energetska strategija.

„Nisam obaviješten o tome je li prethodna Vlada odlučila da Janaf ide u tako nešto“, zaključio je Čačić.

Prema riječima premijera Milanovića, Janaf je jedna od tvrtki od strateškog interesa za državu.

„To ćemo razmotriti, ali nemojte to protumačiti kao pokretanje neke istrage. No, opskrba energentima je jedan od najvećih nacionalnih interesa“, kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:31