TROŠENJE BUDŽETA

Burno na sjednici Programskog vijeća HRT-a: ‘Što možemo očekivati od serije koja košta tek 690.000 kuna po epizodi?‘

Vijećnika Stipu Alfiera zanimalo je što ćemo od dramskog programa uopće imati prilike vidjeti u ovoj godini

Zgrada Hrvatske radiotelevizije

 Ranko Šuvar/Cropix

Za nabavu djela europskih neovisnih proizvođača izvorno proizvedenih na hrvatskom jeziku HRT je prošle godine potrošio nešto više od 66 milijuna kuna, izneseno je danas na sjednici Programskog vijeća HRT-a. Izvješće je podnosila rukovoditeljica RJ Odabir i nabava programskog sadržaja Lidija Katarina Matančević Preradović koja je istaknula kako je HRT ispunio svoju zakonsku obavezu i potrošio više od 15 posto za nabavu programa od neovisnih proizvođača. No tek neznatno - 0, 63 posto, za razliku od prethodne godine kada je, primjerice, samo za projekte hrvatskih producentskih kuća izdvojeno 80,2 milijuna kuna.

S obzirom na to da su od dramskih serija ugovoreni i upravo se snimaju tek "Metroplitanci", vijećnika Stipu Alfiera zanimalo je što ćemo od dramskog programa uopće imati prilike vidjeti u ovoj godini.

- Što možemo očekivati od serije koja košta tek 690 tisuća kuna po epizodi, hoće li ona biti kvalitetna, obzirom da su "Nestali" koštali skoro trostruko? Uvjeren sam da će "Metropolitanci" biti kvalitetni, jer ipak ih radi ekipa koja stoji iza serije "Počivali u miru" (Ring produkcija op.a.), no to bih volio čuti i od nadležnih - pitao je Alfier koji je ponovno, baš kao i prošle godine istaknuo izuzetno visoku cijenu te četverodjelne serije čija epizoda košta gotovo kao dvije epizode "Crno-bijelog svijeta". S HRT-a su ga uvjeravali da je cijena "Metropolitanaca" u skladu s produkcijskim troškovima i da će serija biti kvalitetna.

Alfier je pak također napomenuo kako se nada da više u izvještajima za vanjsku produkciju neće vidjeti emisiju "Klub 7" i emisije sličnog tipa. I njegov kolega iz Vijeća Nikola Baketa istaknuo je slično, napomenuvši da je HRT otkupljivao petominutne sadržaje i to sveukupno 313 priloga.

- Na kratke formate i Klub 7 potrošeno je više od pola budžeta za zabavni program koji proizvode vanjske produkcije (sveukupni budžet bio je oko 6,3 milijuna kuna). Zar se to ne može unutar kuće proizvoditi? - upitao je Baketa.

Marija Nemčić, Ravnateljica programa HRT-a koja je na tu dužnost stupila krajem godine, pa je potom na mjesto glavnog urednika HTV-a umjesto Brune Kovačevića postavljena Rahela Štefanović, sasvim jasno je dala do znanja da će se takva praksa promijeniti.

- Klub 7 vidjet ćete u izvještaju za 2022. za prva tri mjeseca i nakon toga više ne. Novac za nabavu programa namijenjen je za otkup sadržaja trajne vrijednosti - istaknula je Nemčić dajući do znanja da to forme mozaičnog formata nisu. Također je pojasnila zašto je došlo do određenog zastoja u proizvodnji dramskog programa, a time i manje potrošenog novca.

- Nadzorni odbor HRT-a odbio je dramsku seriju čija vrijednost prelazi 10 milijuna kuna. Nedostatku dramskog programa pokušali smo doskočiti serijom u našoj vlastitoj proizvodnji "Oblak u službi zakona" - pojasnila je Nemčić, otkrivajući što planira Dramski program HRT-a.

Inače, prema izvještaj Povjerenika za korisnike usluga HRT-a za 2021. Tomislava Radića, javnoj radioteleviziji stiglo je 474 prigovora i prijedloga, te 22 pohvale. Gledatelji su najviše prigovarali zbog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija Perića (nije objašnjeno o kojem prilogu se radi) te zbog serije "NDH".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:35