POSTOJE KRITERIJI

Božinović o ulasku Ukrajine u NATO: ‘Mislim da u kratkom vremenu to uopće nije moguće. Potrebno je više od želje‘

Naglasio je kako je angažman i članica EU-a i NATO-a na zaštiti demokracije

Nikola Milina, Davor Božinović

 Vanesa Pandzic/Cropix

Obrana demokracije, pogotovo za male države, je pitanje njihove opstojnosti, poručio je u subotu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući kako se angažman EU-a i NATO-a, posebno u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, svodi upravo na zaštitu demokracije.

Božinović je na zagrebačkom Jarunu, gdje je svečano obilježen Dan policije, novinarima odgovarao i na pitanja vezana uz sinoćnji prosvjed Radničke fronte ispred središnjice te stranke na Trgu žrtava fašizma, a koji je u jednom trenutku prekinuo HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica koji se sa zastavom Ukrajine usprotivio tome što RF u Saboru jedini nije podržao deklaraciju s osudom ruske agresije na tu državu.

Istaknuo je da je njegov spomenuti stranački kolega na taj prosvjed došao i zbog toga što se u isto vrijeme u središtu Moskve održavao skup potpore autokratskom ruskom režimu koji je izvršio agresiju i na kojemu se slavila činjenica da je prisilno anektiran dio teritorija suverene zemlje.

image

Davor Božinović

Vanesa Pandzic/Cropix

Naglasio je kako u ovoj državi postoje političke snage ili stranke koje nisu podržale navedenu saborsku deklaraciju i ne podupiru osudu agresije na Ukrajinu, kojoj Hrvatska pomaže "na sve moguće načine", i politički i financijski i materijalno te zbrinjavanjem izbjeglica.

Nismo u fazi ulaska Ukrajine u NATO

Upitan smatra li da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao opasnost u ovo vrijeme, Božinović je rekao kako se u taj vojni savez ne ulazi tako da se samo izrazi želja, već mora postojati jednoglasna odluka svih članica te ispune potrebni kriteriji, "tako da mislim da nismo u toj fazi".

image

Davor Božinović

Vanesa Pandzic/Cropix

Na pitanje znači li to da u ovom trenutku nema šanse za ukrajinski ulazak u NATO, odgovorio je: "Pa ja ne bih bio optimist u smislu da je to u kratkom vremenu uopće moguće".

Naglasio je kako je angažman i članica EU-a i NATO-a na zaštiti demokracije, s obzirom da jedan autokratski režim želi zauzeti teritorij druge zemlje ili drugih zemalja, čemu se demokratski svijet protivi na način da pomaže one koji su žrtve takvih napada.

"Zbog toga je EU puno jedinstvenija nego što je netko mislio, jer iako države u demokraciji legitimno govore i izražavaju svoje različite stavove, to što ih spaja je demokracija. To ne može razumjeti samo autokratski režim. Hrvatska je neovisna država i stvorila je svoju neovisnost u trenutku kada je postala demokracija i u trenutku kada se stvorio demokratski kompleks na europskom kontinentu. Dakle, obrana demokracije, pogotovo za manje države, je pitanje njihove opstojnosti", zaključio je Božinović.

Božinović: Potvrđeno partnerstvo i uzajamno povjerenje građana i policije

U sklopu obilježavanja Dana policije, potpredsjednik Vlade Davor Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina obišli su Taktičko-tehnički zbor policije te sudjelovali na centralnoj svečanosti "ZaPLAVImo JARUN zajedno".

Ministar je pritom istaknuo kako je tim Danom otvorenih vrata policija predstavila cijeli spektar poslova kojima se bavi, a kojima je u službi građana u zaštiti javnog reda i sigurnosti.

Prilika je to, dodao je, i pokazati opremu koja je nabavljena i koju u svom radu, u skladu s modernim tehnologijama, koristi policija te sve ono za što su se policajci obučavali.

Novinare je zanimalo zaslužuju li policijski službenici povišicu na plaću, odnosno povećanje osnovice koje traže, na što je Božinović odgovorio kako je osobno uvijek za to da policajci dobiju veće plaće, napominjući kako su, otkad je ministar, povećavane u nekoliko navrata.

"S tim da smo startali sa time da policajcima, kojima su prije našeg mandata smanjene plaće, plaće vratimo na početne pozicije. Dakle, mi nismo krenuli sa nulom", poručio je.

U GSV-u traju razgovori o povećanju plaća policajcima

Dodao je kako u ovom trenutku traju razgovori sa socijalnim partnerima u Gospodarsko-socijalnom vijeću vezano uz plaće policajaca, u čemu glavnu riječ vode Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat policajaca Hrvatske.

Na pitanje znači li to da policajci mogu računati na 8-postotno povećanje, ministar je odgovorio: "Onoliko koliko se bude moglo", izrazivši uvjerenje da će se u Vladi i sindikatima "naći negdje gdje u ovom trenutku možemo govoriti o onome što je maksimalno moguće".

Ravnatelj policije Milina ustvrdio je da je hrvatska policija danas rame uz rame sa svim europskim i svjetskim policijama.

Tome, naglasio je, svjedoče i brojne operativne i međunarodne akcije, navodeći kako je u zadnjih nekoliko godina procesuirano čak 150 zločinačkih organizacija iz raznih sfera kriminalistike.

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, ove je godine nastavljeno druženje građana i ‘plavaca‘ na Jarunu, gdje su posjetitelji mogli vidjeti opremu i vozila svih ustrojstvenih jedinica policije, uz prevrtanje vozila u simulatoru, okušati se kao forenzičari, sudjelovati u improviziranom očevidu te doznati kako i sami mogu postati dio ‘plavaca‘.

Održana je i pokazna vježba napada na štićenu osobu, vježbe borilačkih vještina, kao i tradicionalna utrka građana i policije, a u natjecanje su bili uključeni i najmlađi posjetitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 19:34