SJEDNICA U SISKU

BOZANIĆ NAHVALIO SISAČKOG BISKUPA KOŠIĆA PA GOVORIO O PARTIZANSKIM ZLOČINIMA 'Mi kršćani opraštamo, ali je važno da ne zaboravljamo'

Održana sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića.
 Mate Piškor / CROPIX

Pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića, u Biskupijskom ordinarijatu Sisačke biskupije održana je 38. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine. Na sjednici su sudjelovali svi biskupi Metropolije: zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, vladika križevački Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, te zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski.

U uvodu, domaćin susreta, sisački biskup Vlado Košić govorio je o aktivnostima na području biskupije, posebno naglašavajući izgradnju i otkrivanje spomenika blaženom Alojziju Stepincu, što će se dogoditi 8. svibnja ove, te obilježavanje 75. godišnjice stradanja stanovnika naselja Zrin, kojeg su na blagdan Male Gospe 1943. godine spalili partizani, pobivši ili protjeravši sve stanovnike toga banijskog mjesta.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić istaknuo je: 'Ponosni smo što svaki put kad dođemo ovamo vidimo nešto novo, što pokreće, što čini ova sisačka crkva, koja ima drevnu povijest, ali je nedavno obnovljena kao samostalna biskupija. Zbog toga kao nadbiskup metropolit želim odati osobito priznanje sisačkom biskupu, monsinjoru Košiću, za sve što čini.

Biskupija ove godine obilježava i neke obljetnice, pa bih naglasio da je važno ne zaboraviti. Živimo u vremenu kada imamo brojna medijska sredstva, ali brzo zaboravljamo.

A ne smijemo zaboraviti, upravo u Sisku, jer oni koji padnu u zaborav, stvaraju mogućnost da se nešto, što nije bilo dobro, opet ponovi. Mi kršćani opraštamo, ali nosimo spomen na sve ono što se događalo. Tako i spomen na tragediju Zrina treba oživjeti, jer je važan ne samo za ovaj kraj nego i opću hrvatsku povijest.

I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovdje postaviti je znak povijesti crkve i hrvatskog naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta', rekao je uvodno kardinal Josip Bozanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:17