JAVNO PREDSTAVLJANJE

Bolobanić: Nisam službeni egzorcist, ali to radim kad treba

Zadar, 020210.Ordinarijat Zadarske nadbiskupije . Don Milivoj Bolobanic privremeni upravitelj Zadarskom nadbiskupijom predstavio se novinarima prvi put na novoj funkciji .Foto : Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZADAR - Imenovan sam privremenim upraviteljem Zadarske nadbiskupije, no i sada ću se truditi da nađem vremena za susrete s ljudima kojima je teško. Pomažem bolesnima, psihički i fizički, duhovni dio posla mi je uvijek bio više na srcu od administrativnog. Nisam egzorcist jer u Hrvatskoj nema službeno imenovanog egzorcista, ali kad god se pojavi potreba za egzorcistom, to se radi, imao sam takav slučaj više puta - rekao je msgr. Milivoj Bolobanić, novoimenovani privremeni upravitelj Zadarske nadbiskupije nakon smrti msgr. Ivana Prenđe.

Bolobanić se u utorak predstavio javnosti rekavši da će ovu dužnost obnašati sve do izbora novog nadbiskupa, za što je procijenio da će potrajati oko pola godine.

- Imam ovlasti obavljati sve poslove koje je obavljao i nadbiskup, jedino ne mogu zarediti svećenika. Drugo je sve isto, a Sveta Stolica je preko svog nuncija Roberta Cassarija počela proceduru izbora novog nadbiskupa.

Iznenadila ga odluka

Svatko tko je zaređen za svećenika može biti imenovan nadbiskupom, Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu poznate su biografije svih naših svećenika, sve se zna, za savjet će se pitati biskupi, ali sve u tajnosti. Novi zadarski nadbiskup ne mora, iako može, biti svećenik sa zadarskog područja - rekao je msgr. Bolobanić navodeći primjer kardinala Josipa Bozanića koji je, dok je bio biskup na Krku, izabran za zagrebačkog nadbiskupa.

Milivoj Bolobanić je rekao da ga je iznenadila odluka šestorice svećenika, Zbora savjetnika Zadarske nadbiskupije, koji su ga protekle subote izabrali za privremenog upravitelja jer je očekivao da će upravitelja izabrati između sebe.

Tajno glasovanje

- Glasovanje je bilo tajno i ne znam što ih je navelo da me izaberu. Pretpostavljam da je moje petogodišnje iskustvo generalnog vikara Zadarske nadbiskupije u teškom poslijeratnom razdoblju od 1996. do 2001. godine presudilo u toj odluci - naveo je msgr. Bolobanić, koji uz funkciju privremenog upravitelja Nadbiskupije neće napustiti službu župnika na Stanovima. Zadarska nadbiskupija zahvalila je svim strukturama crkvenog i društvenog života u Hrvatskoj i inozemstvu te medijima, na suosjećanju i dostojnom ispraćaju preminulog msgr. Ivana Prenđe.

‘Neće me imenovati nadbiskupom’

Privremeni upravitelj msgr. Milivoj Bolobanić je procijenio da neće biti imenovan novim nadbiskupom Zadarske nadbiskupije jer je, kako je rekao, “čovjek u godinama”. Milivoj Bolobanić je 73-godišnjak, rodom s otoka Oliba, a u svojoj biografiji koju je podijelio novinarima navedeno je da je poznat u Hrvatskoj i u svijetu, gdje je predvodio niz duhovnih vježbi. Msgr. Bolobanić je i autor knjige o egzorcizmu “Kako prepoznati zamke Zloga”, tiskane u Hrvatskoj u pet izdanja i koja je prevedena na nekoliko svjetskih jezika. Iza njega je 30 godina iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 18:50