STALI UZ IZRAEL I SAD

Bivši šef naše diplomacije: ‘Hrvatska je u UN-u trebala biti suzdržana. Zašto? Pogledajte BiH‘

Odluku delegacije Hrvatske za Jutarnji je komentirao i visoki diplomatski izvor blizak Vladi

Opća skupština UN-a

 Andrea Renault/Afp

"Zbog povijesnog nasljeđa i zločina počinjenih nad Židovima u NDH Hrvatska uvijek mora biti uz Izrael, a Sjedinjene Američke Države su naš najvažniji saveznik još od vremena sklapanja Washingtonskog pa Daytonskog sporazuma. Osim toga, Hamas hoće uništiti Izrael, što smatramo potpuno neprihvatljivim. Kada se sve to uzme u obzir, postaje jasno zašto smo u Ujedinjenim narodima glasali protiv", doznaje se od visokog diplomatskog izvora bliskog vladi Andreja Plenkovića koji je pričao za Jutarnji pod uvjetom da ostane anoniman.

Hrvatska je među 14 država koje su glasale protiv rezolucije kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi".

Protiv su glasale i Austrija, Češka, Mađarska, Izrael i SAD, uz neke manje zemlje, dok se od glasanja uzdržalo 45 država među kojima su Njemačka i druge članice EU.

Takva pozicija hrvatske diplomacije - sudeći po reakcijama u medijima i na društvenim mrežama - naišla je na brojne kritike, pa i optužbe da nimalo ne mari za težak položaj palestinskih civila u Gazi.

Citirani diplomat dodao je kako ne bi bilo nelogično niti da je Hrvatska ostala suzdržana, "ali ovako smo puno jače izrazili stav uz koga smo. To što smo napravili je najispravniji put", dodao je.

I jedan drugi donedavno visoki diplomatski dužnosnik iz redova HDZ-a također je zahtijevao anonimnost. Ali i on podržava ovakvo glasanje uz objašnjenje kako Hrvatska nije iskočila iz uobičajenog ponašanja na razini Europske unije:

"To znači da glasamo kao ostali onda kada EU ima zajedničko stajalište o nekom pitanju, a kada nema, zauzimamo vlastiti stav. Ovaj put Hrvatska je zauzela poziciju koja pokazuje snažno razumijevanje izraelskog prava na obranu. Uostalom, premijer Plenković je više puta rekao da sve treba biti u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom, a iako smo pri glasanju bili dio manje grupe zemalja u UN-u, ostali smo privrženi načelima koja smo i do sada zagovarali".

Za kraj je još jednom dodao: "Hrvatska sigurno ne bi blokirala zajedničku poziciju EU, ali pošto je nije bilo, stali smo uz Izrael".

image

Tonino Picula

Tonci Plazibat/Cropix

S time se ne slaže Tonino Picula, nekadašnji šef diplomacije u vladi Ivice Račana, a sada zastupnik u Europskom parlamentu.

Picula smatra da je Hrvatska trebala glasati suzdržano, poput dobrog dijela zemalja članica Europske unije, jer to ne bi mijenjalo suštinu, a to je da "Hrvatska smatra kako Izrael ima legitimno pravo da se brani, što je nedavno naglasio i Europski parlament. Ali moraju biti uspostavljeni humanitarni koridori za Gazu, ne smije se dopustiti da u vojnoj akciji stradaju civili, a isto tako ne smije se sve Palestince izjednačiti s Hamasom. Naravno da zbog NDH moramo biti pažljivi u odnosima s Izraelom, ali onda dosljednost treba pokazati prilikom svakodnevnog ustaševanja ili kod posljednjeg istupa Ivana Penave. Isto tako, imamo islamske zajednice u Hrvatskoj i BiH, za koju se zalažemo da uskoro dobije datum početka pregovora s Europskom unijom. A u Federaciji BiH hrvatske i bošnjačke stranke surađuju pa je i zbog toga trebalo pokazati jednu vrstu obzira".

Kada je riječ o Bliskom istoku, Picula misli da puno toga ovisi o Americi. "Anthony Blinken vjerojatno vrlo često razgovara s izraelskom stranom, da ograniče svoje akcije na sjeveru Gaze. Odnosno da naprave što moraju, ali da vode brigu o ljudima koji jednostavno ne mogu iz jednog prenapučenog prostora prijeći u drugi, već ionako prenapučen, a istovremeno im se ne dopušta humanitarna pomoć. To je apsurdno", upozorava Picula.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojem se ističe kako je stajalište Republike Hrvatske otpočetka jasno i principijelno.

"Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva. Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem ‘protiv‘ rezolucije u Općoj skupštini UN-a ujedno protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan Vlada RH uputila je žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura", objavio je MVP.

Također se tvrdi da Hrvatska nije mogla podržati nacrt "u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas, koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:40