OTVARANJE TERASA

Beroš o popuštanju mjera: ‘Vjerojatno se neće svima isplatiti otvaranje kafića‘

Što se tiče cijepljenja preko reda Beroš je kazao kako će Povjerenstvo provjeravati je li dolazilo do preskakanja reda u cijepljenju
 Dragan Matic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je komentirao popuštanje mjera.

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade najavio da će se u ponedjeljak najvjerojatnije otvoriti terase kafića diljem Hrvatske, no glasnogovornik stožera Dubrovačko-neretvanske županije Nikša Miletić potvrdio je za N1 kako još uvijek razmišljaju da od Nacionalnog stožera traže da se zbog loše epidemiološke situacije u Dubrovniku, Konavlima i Župi dubrovačkoj, u tim mjestima terase kafića ipak ne otvore 1. ožujka, no prvo trebaju vidjeti što će Nacionalni stožer propisati.

- Lokalni stožeri mogu donositi restriktivnije mjere, pa smo suglasni s Dubrovačko-neretvanskom županijom. U svakodnevnoj smo komunikaciji i njihov je potez pokazatelj odgovornosti. Danas je premijer najavio nove mjere, one će sutra biti predstavljene. Jasno je da za mnoge naše aktivnosti treba postojati epidemiološki okvir, a vrijedit će kao i onaj od prije – razmak među stolovima, gostima, higijena…Vjerojatno se neće svima isplatiti otvaranje, ovisno o lokaciji, veličini terase, ali to sada možemo relaksirati kao mjeru - kazao je Beroš i dodao kako okolnosti idu u prilog sprječavanja širenja epidemije.

- Nakon otvaranja terasa, pogorša li se situacija, morat ćemo povlačiti druge korake - kazao je.

O odgovornosti za prekoredno cijepljenje

Što se tiče cijepljenja preko reda Beroš je kazao kako će Povjerenstvo provjeravati je li dolazilo do preskakanja reda u cijepljenju.

- Ako je bilo prekorednog cijepljenja, mislim da nije riječ o stručnom, nego moralnom i etičkom propustu. Opsežna je dokumentacija koju su nam bolnice poslale i treba vremena da se sve provjeri. No GDPR nam uvjetuje da na poseban način pristupamo određenim dokumentima - kazao je.

Ako se ustanovi nečija odgovornost, kazao je, postoji niz mogućnosti kažnjavanja disciplinski, nisu samo otkazi i ostavke opcije sankcioniranja.

- Novčane kazne, ukori, oduzimanje licence privremeno ili trajno, ako je netko prekršio kodeks - kazao je Beroš.

'Bilo je više dobrih nego loših stvari'

Ministar je komentirao i cijepljenje te kazao da ono ide sporije nego se planiralo, ali da je nepoznanica do sada bila da se cjepivo brzo producira.

- Vjerujem da će nakon početnih poteškoća u proizvodnji i isporuci stvari krenuti nabolje. Izrael je cijepio velik broj stanovništva, no epidemija i tamo napreduje. Cjepivo je rješenje, ali tek kada cijepljeni obuhvat bude 70 posto građanstva. Do tada moramo se pridržavati svih protuepidemioloških mjera - kazao je.

Osvrnuo se i na godinu dana od početka epidemije.

- Bilo je više dobrih nego loših stvari. Zdravstveni je sustav pokazao dijametralno suprotnu sliku u odnosu na ono kakvim ga se smatra, a to je bilo zahvaljujući radu svih u zdravstvenom sustavu i dobroj organizaciji. Svi smo funkcionirali kao jedan, i hvala zdravstvenim djelatnicima koji su se borili svih ovih mjeseci protiv epidemije. Budno pratimo situaciju i dalje. Moj je život pratio i dalje prati sve vezano za ovaj virus kazao je za N1 ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:23