‘BLAJBURŠKA VREMENA‘

Bartuličin bivši kolega: ‘Točno znam od koga je dobio ideju za muzej žrtava komunizma‘

Prije te biskupove propovijedi nitko na stranačkim sastancima nije spominjao osnivanje novog muzeja, tvrdi zastupnik Josip Jurčević

Saborski zastupnik Stjepo Bartulica

 Damjan Tadic/Cropix

- Tražit ću da u koalicijski sporazum uđu četiri stavke, kao preduvjet za moju podršku budućoj Vladi. Što se tiče kulturne politike, inzistiram na tome da se u Zagrebu osnuje muzej koji će biti posvećen žrtvama komunističkog terora. Hrvatska nije provela lustraciju, za razliku od drugih zemalja u srednjoj Europi, i moramo napraviti minimum minimuma da bi mladi saznali istinu o tom razdoblju. To treba ući u koalicijski sporazum. U okviru kulturne politike naći će se sredstva - izjavio je ​Stjepo Bartulica, saborski zastupnik i kandidat Domovinskog pokreta na izborima za Europski parlament, samo dan nakon što su pregovarači HDZ-a i DP-a objavili da su postigli sporazum o formiranju nove vladajuće koalicije.

No, u samo deset dana od gorde najave osnivanja novog muzeja - sa svojim programom, postavom, kustosom, budžetom... - ostala je tek maglovita priča da će se "unutar Hrvatskog povijesnog muzeja formirati postav koji bi se odnosio na sve žrtve totalitarnih društava".

To je obećanje navodno zapisano u koalicijskom sporazumu koji su potpisali čelnici HDZ-a i DP-a. Kažemo navodno, jer tekst tog sporazuma još uvijek nije dostupan javnosti.

A što je točno dogovoreno, u kojim rokovima, s kolikim budžetom, i tko bi bio idealan kustos tako zamišljenog muzeja i dalje je velika nepoznanica.

image

Pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško

Ranko Suvar/Cropix

Zastupnik Bartulica danas nije bio raspoložen za razgovor o budućem muzeju, a o Bartuličinoj ideji nisu željeli razgovarati ni predsjednik DP-a Ivan Penava, ni glavni tajnik Josip Dabro, ni izabrani zastupnici Domovinskog pokreta.

Zastupnik Josip Jurčević, koji se razišao s Domovinskim pokretom nezadovoljan sporazumom s HDZ-om, kaže kako pravih pregovora između DP-a i HDZ-a zapravo nije ni bilo.

- Dogovor o novoj Vladi zaključen je bez pravog pregovaračkog procesa. Takozvani pregovarači HDZ-a i DP-a u jednom su trenutku izašli pred novinare i rekli da su postigli sporazum. Ali tekst tog njihova koalicijskog sporazuma nitko još nije vidio. Dogodila se prevara birača - kaže Jurčević.

A Bartuličina najava izgradnje muzeja posvećenog žrtvama komunističkog režima zapravo je, kaže, samo oživljavanje jedne stare ideje.

- Sve postkomunističke zemlje u srednjoj i istočnoj Europi imaju takve muzeje. Osim Hrvatske. Bartulica se našao u nezgodnoj poziciji jer će se nezadovoljstvo birača sada negativno odraziti na njegovu kampanju i rezultat na europskim izborima. Jer on je s pravom računao na mandat u Europskom parlamentu. Mislim da je Bartulica tu ideju oživio potaknut ovim ‘blajburškim‘ vremenom, nakon što je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško na misi zadušnici spomenuo muzej za žrtve komunističkog režima - kaže Jurčević.

Tvrdi da se prije te Šaškove propovijedi (koja je održana 8. svibnja, dan prije Bartuličina javnog istupa, nap. a.) na stranačkim sastancima nije spominjalo osnivanje novog muzeja.

- Sjećam se da je Bartulica tražio dozvolu od Predsjedništva da u sklopu svoje kampanje za europske izbore otvori par novih tema i da zatraži da se neke stvari ugrade u koalicijski sporazum. Ali osnivanje muzeja za žrtve komunizma pritom nije spomenuo - tvrdi zastupnik Josip Jurčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 04:32