IDE U BRUXELLES

Bartulica zahvalio Bogu i obitelji, pa poručio: ‘Nema više šutnje, dosta je bilo, ugledajmo se u Vatrene!‘

Domovinski pokret prema izlaznim anketama osvaja jedan mandat

Nikola Stephen Bartulica

 Damir Krajac/Cropix

NOVO 23:19 - Pljesak se prolomio i uzvici “Stjepo, Stjepo” nakon objave da je Bartulica i preferencijalno dobio mjesto u EU parlamentu s 35 tisuće glasova.

Bartulica je ipak došao nakon desetak minuta, ulazeći na pjesmu “Neću izdat ja” od Thompsona i okupljene pozdravio sa stisnutom šakom u zraku. Okupljeni su mu uzvratili pjevajući Thompsonovu pjesmu.

- Stojim pred vama u duhu zahvalnosti prema Bogu. On je bio izvor moje snage sve ovo vrijeme, a nije bilo lako. Želim zahvaliti i svojoj ženi i djeci, i oni su primili ožiljaka, kao i ja, ali stoje na nogama, kao i ja - rekao je Bartulica vjerojatno se referirajući na aferu s imovinom.

Dodao je da je ovo bio kao “referendum hrvatskog naroda prema njemu”.

- Sve što sam stekao, stekao sam na pošten način, nemam se što ispričavati. Protiv mene se vodila prljava kampanja, ne viđenom žestinom, rekao bih. Unaprijed sam bio osuđen, ali nikada neću odustati od svojih stavova. Nadopunio sam imovinsku karticu i o tome više neću govoriti - istaknuo je.

Govoreći o svom mandatu u EU parlamentu, rekao je da će tamo predstavljati malog čovjeka, a ne europskih birokrata. Vodit će se geslom “Croatia first”, veli.

- Moja velika tema će biti granice. Svaka država je suverena i mora moći odlučivati o tome koga će puštati unutra. Znamo da se sustav azila zloupotrebljava, to se mora promijeniti. Suverenistički pokreti rastu u cijeloj Europi vidimo, a Domovinski pokret raste na tom valu. Služim Bogu, svojoj obitelji i hrvatskom narodu - napomenuo je.

Nakon toga, vodeći DP-ovci skupili su se iza govornice, razvukli hrvatsku zastavu i zapjevali Thompsonovu “Lijepa li si”.

Obratio se potom i predsjednik DP-a Ivan Penava. Rekao je da je DP napokon dobio europarlamentarca u svojoj kratkoj povijesti.

- Potvrdili smo naš status kao treće snage u Hrvatskoj. Usprkos prljavoj kampanji protiv nas, na što smo već navikli. Kao što sam rekao, kod nas neće biti sjenki, sve će biti transparentno. Ljudima je dosta stranaka koje skrivaju svoju prljavštinu. Stjepi želim puno sreće u Bruxellesu - rekao ja.

Skupilo se u hotelu International 50-ak DP-ovaca do kraja večeri, uključujući predsjednika stranke Ivanu Penavu, ali i cijeli vrh - Mario Radić, Josip Dabro, Davor Dretar, Igor Peternel i Stipo Mlinarić Ćipe - te drugi priključeni kao Slobodan Prosperov Novak.


22.20 - Postalo je živo u stožeru Domovinskog pokreta, puštaju Thompsona, Doris Dragović i Mila Hrnića. Čeka se dolazak Stjepe Bartulice koji bi u stožer trebao stići svaki čas, kao i objava rezultata DIP-a u 23 sata.


Prema izlaznim anketama najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ (33,74 posto) što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,81 posto ili četiri mandata.

Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,67 posto) te Možemo! (5,84 posto).

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Davor Dretar Drele

Damir Krajac/Cropix

- Mi moramo biti zadovoljni. Vidjeli ste ovih dana koliko je kampanja bila prljava, bilo je svega. Citirat ću Alojzija Stepinca da im džaba svi mediji, kad neće doći do naših srca - kazao je Mario Radić pa nastavio: - Mi smo pričali o tome je li Bartulica kupio kuću i je li je prijavio 25.12. ili 4.1. Glavna tema je bila od čega živi, no narod je shvatio o čemu se tu radi. Ipak, to nam nije naštetilo, nije nam uzelo ništa glasova - rekao je.

- Što se tiče izlaznosti - ona je bila slaba. Stranke nisu imale nešto financija. Mi smo napravili sve što smo planirali ili htjeli. Mislim da smo kampanju odradili muški - zaključio je Radić.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

U stožeru Domovinskog pokreta u hotelu International u Miramarskoj do 19 sati skupilo se desetak istaknutih DP-ovaca, među njima Mario Radić, Josip Dabro, Davor Dretar, Igor Peternel, a zadnji je došao i Stipo Mlinarić Ćipe.

Kratki pljesak i povici uzbuđenja uslijedili su nakon objave da je DP dobio blizu 9 posto glasova, a zasad to znači da imaju jedan siguran mandat.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Saborski zastupnik Davor Dretar u kratkom je razgovoru za Jutarnji rekao da očekuje dva mandata za DP, ali da su to još spekulacije. Kao i to hoće li predsjednik stranke Ivan Penava i Stephen Bartulica biti ti koji će u Europu.

- Stvari su tu jasne, u konačnici će to definirati broj preferencijalnih glasova za svakog kandidata - rekao je.

Na pitanje koliko misli da je njihovoj kampanji naštetila nedavno otkrive afera kolege Bartulice u kojoj je nejasno kako može imati ratu kredita gotovo u cijelom iznosu obiteljskih mu primanja, Dretar kaže da će se ta priča ispuhati do sutra u podne.

- To je medijski konstruirana priča i ona će uskoro postati nebitna. Koliko vidimo prema anketama naša potpora na ovim izborima slična je i onima na parlamentarnima i mi smo treća stranka u zemlji - rekao je.

image

Josip Dabro, Stipo Mlinaric Ćipe

Damir Krajac/Cropix
image

Josip Dabro, Mario Radić

Damir Krajac/Cropix
image

Mario Radić

Damir Krajac/Cropix

Predsjednik DP-a Ivan Penava je u stožer došao oko 19:30 i održao kratki govor. Prvo je čestitao svim okupljenima na izlaznim anketama koje zasad pokazuju 9 posto potpore za DP i jedan siguran mandat u europskom parlamentu.

image

Ivan Penava

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Penava

Damir Krajac/Cropix

- Ispratit ćemo ovo do kraja, krenuti dalje s radom i osigurati boljitak Republike Hrvatske, hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Prema svemu, Domovinski pokret je treća politička snaga u državi. Kako sada stvari stoje, s jednim mandatom naš Stjepo Bartulica bi trebao ići za Europu, a to će vjerojatno pokazati i preferencijalni glasovi - rekao je.

Stjepo Bartulica, ipak, jedini je iz vrha DP-a koji još nije došao u stožer.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava za Jutarnji list je kratko komentirao trenutne rezultate izbornih anketa koje pokazuju da DP ima jedan mandat za EU parlament.

image

Ivan Penava

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Penava

Damir Krajac/Cropix

- Mi smo zadovoljni zasad i to je ono što smo priželjkivali jer Domovinski pokret dosad nije imao nijednog predstavnika u EU. Ako možda do kraja večeri dođe i drugi mandat to će biti samo slatke brige. Ja osobno nema ambicije za europski parlament, ali naš Stjepo Bartulica, međunarodni tajnik, je pokazao interes i odličan je kandidat - rekao je Penava.

Na pitanje gdje je Bartulica, s obzirom na to da su se skupili svi iz vrha DP-a osim njega, Penava kaže da je saborski zastupnik nažalost zapeo u jednoj obiteljskoj situaciji, ali da će vjerojatno doći do 22 sata.

- To je i bio razlog zašto sno zadnjih dana slabije izlazili u javnost i manje komentirali cijeli slučaj i oko medijskih natpisa u vezi Stjepa. No, u narednim ćemo danima sve objaviti i nijedna brojka neće ostati sakrivena - ističe.

image

Ivan Penav

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Penava

Damir Krajac/Cropix

Pritom, dodaje, ne vjeruje da su medijski natpisi koji problematiziraju činjenicu da je Bartulica kupio kuću na moru i ima ratu kredita u iznosu ukupnih primanja ostavljajući mu nekoliko desetaka eura da preživi mjesec, naštetili kampanji ili Bartuličinom broju preferencijalnih glasova koji bi ga trebali lansirati u Europski parlament.

- Ja čak mislim da nam je to donijelo pažnju i pomoglo. Ono kako se kaže, nema loše reklame. Vjerujem da nam je cijeli taj slučaj zbio redove i potaknuo naše glasače na izlazak na birališta - naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 18:44