PRIPRAVNOST VOJSKE

Banožić ‘popeglao‘ Plenkovićevu izjavu, Milanoviću poručio: ‘Jasno je na što je premijer mislio‘

‘U okolnostima dok traje agresija držimo potpuno bespotrebnim iniciranje prepirke na ovu temu‘, kažu iz MORH-a
 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, nakon sastanka vodstva vladajuće stranke, u ponedjeljak navečer rekao je kako je "Hrvatska vojska podigla stupanj svoje pripravnosti od uobičajenog stanja obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju", danas je iz Ureda predsjednika RH stiglo priopćenje kojim Milanović demantira Plenkovića.

- U cilju točnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je "Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja"…Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno-obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtjeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske - poručili su s Pantovčaka.

image
Goran Mehkek/Cropix

Par sati kasnije stiglo je i priopćenje Ministarstva obrane, odnosno "reagiranje na priopćenje iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske i pojašnjenje izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske".

- S obzirom na reakciju Ureda predsjednika Republike Hrvatske, podsjećamo da je jučer na konferenciji za medije ministar obrane Mario Banožić jasno istaknuo da se "uzimajući u obzir obavještajne podatke, podiže stupanj zaštite Oružanih snaga". Veći stupanj zaštite provodi se temeljem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

O istome je ministar Banožić informirao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji se na to osvrnuo i na svojoj konferenciji za medije jučer poslijepodne, pojasnivši pritom okolnosti agresije na Ukrajinu te potencijalne reperkusije na stabilnost našeg susjedstva, što pozorno pratimo. Iz konteksta izjave predsjednika Vlade i ministra obrane, jasno da se referiraju na budnost, oprez i zaštitu Oružanih snaga, a ne na formalno podizanje pripravnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U okolnostima dok traje agresija nad Ukrajinom i kriza koja ugrožava sigurnost ukrajinskih građana, ali i Europe i cijelog svijeta, držimo potpuno bespotrebnim iniciranje prepirke na ovu temu. Podsjećamo i da je Ministarstvo obrane, na temelju Zakona o obrani, zatražilo prethodno mišljenje Predsjednika Republike Hrvatske na Odluku o pomoći Ukrajini darovanjem zaštitne opreme i pješačkog naoružanja, koju je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici – poručili su iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:20