HREJTING

Anketa uoči 2. kruga: Splićani ostaju uz Puljka, dobiva gotovo duplo više glasova od Đogaša

Prema anketi HRT-a Ivica Puljak u 2. krugu osvaja 59,7%, a Zoran Đogaš 30,1%

Ivica Puljak i Zoran Đogaš

 Cropix/

Pet dana uoči drugog i konačnog kruga izbora za splitskoga gradonačelnika HRT je objavio preferencije birača iskazane u HRejtingu od 30. lipnja do 1. srpnja. Na uzorku od 600 ispitanika, maksimalna je greška +/- 4%, a razina pouzdanosti 95%. Rezultati ankete predstavljeni su u središnjem Dnevniku HTV-a.

U čijem će se izbornom stožeru u nedjelju slaviti?

Posjet predsjednika Hrvatskog sabora Splitu između dva izborna kruga. Dva posjeta predsjednika Vlade i HDZ-a. Sve u svrhu jasne i bezrezervne potpore HDZ-ovu kandidatu. No, Splićani su ostali pri svojem izboru iz 1. kruga. Tako barem pokazuje HRejting, prema kojemu će dosadašnji gradonačelnik u nedjelju potvrditi svoj mandat s gotovo dvostruko više glasova (razlika: 29,6%) od protukandidata. Ivica Puljak u 2. krugu osvaja 59,7%, a Zoran Đogaš 30,1%.

Čak i kad bi svi neodlučni (8%) i oni koji kažu da će prekrižiti listić (2,2%), ipak u nedjelju odlučili zaokružiti kandidata HDZ-a i HSS-a, tih 10-ak posto glasova ne bi imalo nikakav utjecaj na konačni rezultat.

Kako su se raspodijelili glasovi preostalih sedmero kandidata eliminiranih u prvom izbornom krugu?

Iako se izbori za gradonačelnika poput lokalnih često nazivaju komunalnim izborima, svjetonazor i ideologija tu obično imaju golemu ulogu. Ali, u Splitu, čini se, ne i presudnu. Primjerice, gotovo 2/3 (58,4%) Kerumovih birača iz 1. kruga glas će, očekivano, sad dati HDZ-ovu kandidatu, a samo oko 21% (21,7%) kandidatu Centra.

No istodobno, 75% birača kandidata desno orijentiranog Mosta u drugom se krugu izjasnilo za lijevo-liberalnog Puljka, a samo 15% (15,3%) za Đogaša. Kod birača preostalih pet kandidata eliminiranih u 1. krugu, nema neočekivanih svjetonazorskih odstupanja.

Tako će natpolovična većina glasača (53,2) desnog saveza predvođenog Domovinskim pokretom ovaj put stati na stranu HDZ-ova Đogaša, ali će 15% (15,2%) ipak zaokružiti Puljka. Među Zlodrinim je biračima najviše trenutačno neodlučnih. Više od 20% (23%). Zato neodlučnih, ni onih koji namjeravaju poništiti glasački listić nema kod birača SDP-ova eliminiranog kandidata Matijevića. Njih 94 i pol posto u 2. krugu zaokružuje Puljka, a samo, ali ipak 5 i pol posto HDZ-ova Đogaša.

Kod birača preostalih troje uglavnom lijevo orijentiranih kandidata iz 1. kruga, jedino su iznenađenje oni bivšeg SDP-ovca Franića. Njih više od 62% (62,3%) kaže da će u nedjelju zaokružiti HDZ-ova Đogaša, a manje od 38% (37,7%) Puljka.

Glasači kandidatkinja Možemo! i stranke Pametno za Split i Dalmaciju svjetonazorski - na liniji. Apsolutno ni jedan njihov birač nije se izjasnio za Đogaša. 86% onih koji su bili za Tamaru Visković sad će biti za Puljka, kao i svi (100%) koji su u 1. krugu stali uz kandidatkinju stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:55