‘MOŽEMO ZVATI I BIDENA!‘

Američki mornari u startu osvojili srca Splićana, pogledajte što su napravili čim su sišli s broda

Svi na brodu su uzbuđeni što su ovdje u Splitu, u Hrvatskoj. Imamo priliku posjetiti grad, ali i dati svoj doprinos zajednici - rekao je kapetan Pollard
Mount Whitney
 Joško Šupić/Cropix

Ovog petka u splitsku luku uplovio je brod američke ratne mornarice "USS Mount Whitney", 184 metra dugačka grdosija koja je jednostavno bila prevelika za ratnu luku Lora pa se privezala na vanjskom vezu splitske gradske luke.

Oko 350 članova posade, marinaca SAD-a, do ponedjeljka će boraviti u Splitu prije nego što otplove na veliku vježbu pomorskih snaga zakazanu za prvu polovicu kolovoza.

Novinari su imali priliku ove subote posjetiti brod na kojem ih je dočekao zapovjednik broda, kapetan Dave Pollard iz Teksasa koji je predstavio ponos američke vojne flote, star pola stoljeća. Posjeta za građane ovaj put nema zbog COVID-a. Inače, na brodu je čak 95 posto posade cijepljeno.

– Svi na brodu su uzbuđeni što su ovdje u Splitu, u Hrvatskoj. Imamo priliku posjetiti grad, ali i dati svoj doprinos zajednici pa će naša ekipa osvježiti prostorije Prihvatilišta za beskućnike u udruzi Most. Hrvatska je naš jaki partner i mi smo ovdje da razvijamo i potvrdimo naše međusobne odnose – kaže kapetan Pollard.

Najavljeno, učinjeno! Kapetan broda odmah je pobrao simpatije Splićana nakon što je poslao svoje mornare u udrugu 'Most' kako bi malo sredili prostorije koje inače koriste splitski beskućnici.

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

Brod je nedavno imao dva remonta u "Viktoru Lencu", ne slučajno već zato što, naglašava zapovjednik, imamo dobre stručne kapacitete i sjajna brodogradilišta.

– "Mount​ Whitney" je jedan od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice. Posjeduje komunikacijski i zapovjedni centar odakle se kontrolira kontrolira cijelo područje pokrivanja Šeste flote, cijeli Mediteran, ali i Baltičko i Sjeverno more, te se s broda može uspostaviti veza s bilo kim, pa čak i s Bidenom – pola u šali, pola u zbilji govori kapetan Polland dok nas vodi u obilazak broda, na kojem se na svakom kutku nešto odvija, piše Slobodna Dalmacija.

Piloti helikoptera MH-60S Knight Hawk pregledavaju opremu, čistači čiste palubu, dio posade boji zidove, a nekolicina njih prihvaća gajbe i gajbe paprika, salate, poma i sokova, sve strane proizvodnje koliko smo uspjeli vidjeti.

– Brod nikad ne spava. U punom smo pogonu 24 sata, a za sve imamo po dvije ekipe, pa i letačke koje obavljaju sve potrebne operacije, poput traganja i spašavanja, izviđanja, pružanja prve pomoći jer imamo i mini bolnicu. Na brodu je 30 posto žena, a imamo i oko 30 posto civila koji rade za američku vojsku. Među njima je i prilično jaka IT ekipa koja se brine za cyber sigurnost – otkriva nam kapetan, koji se pohvalio kako je na brodu s njim i njegova supruga koju će počastiti odlaskom na kazališnu predstavu i romantičnim zalaskom sunca koji će pratiti s nekog turističkog jedrenjaka.

image
Kapetan Dave Pollard na komandnom mostu
Josko Supic/Cropix

Inače, "Mount Whitney" jedan je od brodova američke mornarice koji često svrate u Hrvatsku radi održavanja i operacija uzajamne sigurnosti. Otpravnik poslova Mark Fleming istaknuo je da je obrambena suradnja između Sjedinjenih Država i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

– Tijekom posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno četiri i pol milijarde kuna (više od 700 milijuna USD) u obliku obuke, opreme, izgradnje infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja. Otkako se Hrvatska pridružila NATO savezu prije 12 godina, američko i hrvatsko vojno osoblje služili su zajedno u Afganistanu, na Kosovu i u Iraku. Američko-hrvatsko partnerstvo na kopnu i na moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naših dviju zemalja – naveo je Fleming u službenom dopisu za medije.

image
Josko Supic/Cropix

Snage Šeste američke flote redovito surađuju s hrvatskim partnerima. Tako su u travnju 2021. ronioci američke mornarice za uklanjanje eksplozivnih sredstava održali obuku našim roniocima u luci Lora.

Nakon odlaska iz Splita, "Mount Whitney" odlazi na LSE 2021, dvotjednu vježbu koja će prezentirati vrhunsku obuku američke vojske.

Vježbom će se testirati zapovjednici u širokom spektru pomorskog ratovanja od taktičke do strateške razine, s integracijom marinaca kako bi se demonstrirala sposobnost flote da provodi koordinirane operacije od otvorenog oceana do priobalja – najavio je zapovjednik Šeste flote, viceadmiral Gene Black, piše Slobodna Dalmacija.

image
Josko Ponos/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:29