OČAJ OBITELJI POKOJNIKA

298 urni mjesecima čeka ukop zbog uporabne dozvole: ‘Stavili su na nju naljepnicu. Bešćutno!‘

Ovo mi je neizdrživo. I sama sam već u godinama, nemam vremena za čekanje - govori nam jedna starija čitateljica

Kolumbarijski zid u Gaju urni na središnjem zagrebačkom groblju je završen, ali...

 Boris Kovacev/Cropix

- Prošlo je gotovo četiri mjeseca od kada je moj suprug kremiran, a urna i dalje nije pokopana, čuva se negdje na Mirogoju jer se čeka uporabna dozvola za nova ukopna mjesta na Mirogoju. Svaki put kada pitam što se događa, dobivam odgovor da moram još malo pričekati i biti strpljiva. Ovo mi je neizdrživo. I sama sam već u godinama, nemam vremena za čekanje - govori nam plaho jedna starija čitateljica, s osjetnom tugom u glasu kad se prisjetila pokojnog supruga i situacije u kojoj se našla.

Naime, na zagrebačkom Mirogoju se trenutačno nalazi gotovo 300 urni pokojnika koje obitelji nemaju gdje pokopati, a glavni je razlog tome, kako neslužbeno doznajemo, činjenica da nova ukopna mjesta u Gaju urni, koja su navodno završena još u rujnu, još nisu dobila uporabnu dozvolu od Grada Zagreba. Sve, naime, kasni jer je nova gradska vlast češljala i revidirala ugovore, pa i one vezane za grobna mjesta!

image
Boris Kovacev/Cropix

- Ma kakve uporabne dozvole i revizije ugovora? Je li itko tamo svjestan što to znači za nas, obitelji preminulih? Mogu li uopće zamisliti kako smo se osjećali dok smo pokapali oca, supruga i sina tako da smo u zajedničku rupu, ne znam kako bih to drugačije nazvala, polagali urnu na kojoj je bio zalijepljen žuti post-it papirić s njegovim imenom kako bismo kasnije znali čija je koja urna - kaže druga čitateljica otirući suze. Njezin je suprug, sportaš u 40-ima, umro prošlog rujna od infarkta. Obitelj je rezervirala i platila ukopno mjesto, no nikako da ga dobiju.

- To je toliko bolno..., ne moći zatvoriti tu priču, imati nekakav završetak, oproštaj. I to mjesecima - kaže.

Svjesni problema

Iz Zagrebačkog holdinga poručuju da su svjesni ovog problema zbog kojeg neki građani na pokapanje urni svojih pokojnika čekaju i do godinu dana. Nedovoljno slobodnih grobnih mjesta kroz dulje vrijeme dovelo je do toga da se trenutno na čuvanju u krematoriju nalazi čak 298 urni, a svaki mjesec dolazi oko 35 novih.

Iz Holdinga poručuju da rješenje već postoji, ali treba pričekati dovršetak realizacije projekta.

- Na groblju Miroševac trenutno se odvija završna faza izgradnje novih kazeta za urne, dok je istovremeno u tijeku ishođenje uporabne dozvole za kolumbarijski zid u Gaju urni. Nova grobna mjesta očekujemo u kratkom roku - najavljuju.

Dnevno se može obaviti oko 10 ukopa pa se procjenjuje da bi, jednom kada se krene, sve trebalo biti gotovo u otprilike mjesec dana. Zagrebački holding objašnjava da je do problema, s kojim se suočila i naša sugovornica, došlo zato što u slučaju da obitelji pokojnika nemaju osigurano grobno mjesto, podružnica Gradska groblja nije uvijek u mogućnosti ponuditi mjesto baš na onom groblju na kojem bi to obitelj željela. U tom slučaju urna ostaje u krematoriju do oslobađanja nekog mjesta, a za to se plaća svojevrsna jamčevina.

image
Boris Kovacev/Cropix

Prošli mjeseci

- Ona iznosi 1864 kune, a strankama se taj novac nakon kupnje grobnog mjesta u Zagrebu u potpunosti vraća - objašnjavaju iz Zagrebačkog holdinga.

Naša starija čitateljica teško prihvaća situaciju.

- Nekoliko puta sam otišla do krematorija kako bih se raspitala kada će se ukop napokon dogoditi, ali sam svaki put dobila neodređeni odgovor. U početku su mi nudili kazetu u Markovu polju, ali to mi je predaleko pa su mi odmah rekli da ću u tom slučaju morati pričekati. Mislila sam deset, 15 dana. Svakako ne mjesecima - razočarano objašnjava.

Rekli su joj da će ju obavijestiti kad bude mjesta, ali se to do sada još uvijek nije dogodilo.

- Strašno mi je teško kad se sjetim da su prošli mjeseci, a da to pitanje i dalje nije riješeno. Ne znam što mi je činiti. Nitko mi to nije sugerirao, ali sam čula da neki prosipaju pepeo, ali ja to nikako ne bih mogla učiniti. Neki urnu čuvaju kod kuće, ali ni ta mi se opcija ne čini ništa boljom - objašnjava ova udovica koja se i sama suočava s brojnim zdravstvenim tegobama. Boji se, govori nam, kako će joj se zbog konstantnog stresa povisiti tlak pa neće moći otići na uskoro zakazanu operaciju koja joj je izrazito važna za normalnu svakodnevicu.

- Platila bih i kazete sa šest mjesta, iako smo željeli onu s četiri, samo da ova agonija već jednom završi, ali ni takve kazete trenutno nisu dostupne. Vidjela sam na internetu da neki nude mjesta u svojim kazetama, ali mi je nezamislivo da urnu svog supruga stavim u kazetu s onima potpuno nepoznatih ljudi. Ma ne, to nikako ne mogu učiniti - objašnjava gospođa koja se dobro informirala o svim mogućnostima koje se nude.

Ipak, čini se da su već dulje vrijeme otvorene sve mogućnosti osim one koju jedinu priželjkuje - kupnja samostalne kazete za urne.

Mlađa čitateljica je pak kazetu kupila po punoj cijeni, no supruga ipak nije uspjela pokopati zbog uporabne dozvole.

- Jednostavno to ne mogu shvatiti, da se bilo tko ovako poigrava s obiteljima koje su pretrpjele najteži gubitak. Ni jedan ugovor toga nije vrijedan - kaže.

Novih 1000 mjesta bit će gotovo do sredine veljače?

Neslužbeno doznajemo da su radovi na proširenju Gaja urni povećali kapacitet za oko tisuću grobnih smjesta. Početak provjera koje prethode dobivanju uporabne dozvole očekuje se sljedeći tjedan. Sama provjera jesu li svi uvjeti zadovoljeni traje oko dva tjedna pa bi se dozvola trebala dobiti sredinom veljače.

- Kako se u prodaju puštaju grobna mjesta, tako i Gradska groblja kontaktiraju stranke prema redoslijedu zaprimanja urni te ih upućuju na mogućnost kupnje - objašnjavaju iz Holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:16