TJEDAN U 10 PITANJA

15 godina Agrokluba: ‘Svaki dan čita nas jedan stadion poljoprivrednika‘

Vedran Stapić je predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske i odgovara na 10 pitanja našeg novinara

Vedran Stapić

1. Vedrane, vratio si se iz Kanade s konferencije Međunarodne federacije agrarnih novinara IFAJ. Koliko se delegata okupilo i koje su bile glavne teme?

- Da, predstavljao sam Društvo agrarnih novinara Hrvatske na kongresu IFAJ-a gdje se više od 200 delegata iz 60 država svijeta okupilo u provinciji Alberti. U fokusu su bile perjanice tamošnje proizvodnje; govedarstvo, žitarice i uljarice, a u profesionalnom usavršavanju dominirale su teme novih medija, društvenih mreža…

2. Što kažu kolege, kakvo je zanimanje za agrarne probleme i novosti u njihovim zemljama izvan Europe?

- Budući da Kanada ima poseban režim trgovanja s EU u domeni proizvoda agropredznaka, poseban predmet interesa bili su kanadski standardi kvalitete tamošnjih proizvoda. Njihovi se farmeri zanimaju za europski model potpora proizvodnji, budući da oni takvo što nemaju.

3. Ti si odnedavno predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske. U kakvom stanju je DANH ostavio prvi predsjednik Martin Vuković?

- DANH je u prilično dobrom stanju, nemamo ni kostura, a ni ormara. Moj prethodnik, kolega Martin Vuković, ima velike zasluge što Hrvati uopće imaju takvu organizaciju i što smo članovi međunarodnih organizacija IFAJ i ENAJ.

4. Da, Martin je takav, kad nije u oblacima… Što se dosad napravilo, što se planira?

- Društvo okuplja novinare i zastupa interese struke. Radimo na povezivanju, umrežavanju, edukaciji, ali i popularizaciji agrarnog novinarstva i agrara. Nastavit ćemo u istom ritmu na domaćem planu, te pokušati dovesti naše kolege da vide svu raskoš hrvatskog agrara.

5. U Kanadi je potvrđena nominacija za svjetski kongres 2026. Čime ćemo se moći pohvaliti?

- Velika je to vijest za hrvatski agrar i prilika za promociju. Tek smo započeli pripreme i rad na kreiranju programa, a u fokusu će biti naši izvozni aduti, kao i specifičnosti. Pokušat ćemo pokazati raznolikost našeg agrara, od Slavonije do Jadrana. Od kulena do pršuta, od graševine do plavca malog.

6. U Kanadi je "Dulum zemlje" dobio nagradu za najbolji video poljoprivredne tematike. Kakva je bila konkurencija?

- ‘Dulum zemlje‘ je zasigurno zaslužio tu nagradu, bilo je dosta zanimljivih emisija. I nama je to odlična najava za IFAJ-ev svjetski kongres u Hrvatskoj. Baš takve priče želimo pokazati, afirmirati, promovirati.

7. Što je oduševilo žiri u emisiji o proizvodnji sira Kumparički u Istri?

- Nisam vidio obrazloženje, ali u razgovorima s članovima žirija dobio sam dojam da je naša nominacija bila najbolja. Cjelokupna prva epizoda o Alešu Winkleru. I produkcijska razina i karizmatični akter priče i fabula.

8. Tvoj portal Agroklub slavi 15 godina. Kako si se kao informatičar odlučio baš za agrar i jesi li požalio?

- Nisam požalio, dapače. Da, krenuli smo kao tvrtka koja je razvijala web projekte, moj background je vezan za IT, i mogu reći da je priča Agrokluba počela prilično slučajno.

Projekt se našao na stolu, imali smo entuzijazma, radilo se na njemu puno i još uvijek se radi. S obzirom na strukturu i servise koje nudi, prilično je raritetan, pa čak i na globalnoj razini. Poznajem mnoge poljoprivredne medije širom svijeta i mogu reći da je malo medijskih digitalnih projekata u agraru, a tek nekoliko na sličnoj tehnološkoj razini. AK je među rijetkim primjerima. Digitalno raste, ali još uvijek dominiraju tisak, radio i TV.

9. Kakvi su podaci o pregledima tekstova, što je najčitanije?

- Svaki dan napunimo jedan stadion poljoprivrednika na Agroklubu.

Prosjek prvih šest mjeseci ove godine, prema Google Analyticsu, kaže da 31.000 posjetitelja dnevno ostvari 71.000 posjeta. Čitaju se savjeti, borbe oko potpora i natječaja za novac iz ruralnog razvoja.

10. Deset je godina od ulaska u EU. Što smo dobili, što izgubili?

- Dobili smo konkurenciju i prilike. Nova je partija karata počela, ali dio društva to još nije akceptirao.

Izgubili smo dio stanovnika, a dobili bolju vezu s Europom. Mnoge teme transformacije našeg društva tek trebamo otvoriti. Jedino mi nije jasno zašto čekamo.

A da ja vas nešto pitam...

STAPIĆ: Zlatko, je l‘ istina da je novinarstvo odlična profesija ako se na vrijeme napusti, kako znaju reći iskusnije kolege?

ŠIMIĆ: To pričaju oni kojima je partija za zasluge dala neki drugi zadatak. Sva je sreća da nikome ne treba zajedljivac koji misli da zna sve o svemu, a za motiku umjesto laptopa nikad nije kasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:39