MONSTRUMI

U Zagrebu držali roba i tjerali ga na prosjačenje, tukli ga ako ne bi ‘zaradio‘ dovoljno

Za robovlasnike, muškarca i ženu, policija je saznala nakon što je skupio hrabrost i uspio pobjeći
Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zbog sumnje u trgovanje ljudima, odnosno da su na području Maksimira punih devet mjeseci u kući držali "roba" kojeg su tjerali na prosjačenje te ga fizički i psihički zlostavljali, zagrebačka policija stavila je lisice na ruke 59-godišnjem muškarcu i 61-godišnjoj ženi. O mučnim mjesecima borbe za preživljavanje, policija je doznala nakon što je nesretni čovjek uspio pobjeći svojim "robovlasnicima".

Kriminalističkim istraživanjem je otkriveno da su osumnjičeni od kraja rujna 2019. pa do kraja lipnja ove godine "uporabom obmane i zlouporabom teškog položaja oštećenog, a s ciljem njegova financijskog iskorištavanja i izrabljivanja kao radne snage, žrtvu primili u njihovu kuću na području Maksimira".

Znali su da muškarac nema mogućnost da si samostalno osigura krov nad glavom pa su ga počeli prisiljavati na prosjačenje po Zagrebu i Samoboru.

Netom prije nego što ga je 59-godišnjak odvezao na odabranu lokaciju za prošnju, on i partnerica u zločinu su mu napomenuli da se ispod određene cifre ne vraća. Uvjetovali su mu koliko dnevno mora isprosjačiti te su ga cijelo vrijeme držali pod budnim okom.

Bilo je dana kada je uspio zaraditi vrlo malo pa su onda od njegovih "poslodavaca" uslijedila omalovažavanja, uvrede, ali i fizička zlostavljanja. Udarali su ga rukama, šutali nogama.

Prema onom što su kriminalisti još uspjeli od nesretnog čovjeka doznati je podatak da su mu osumnjičenici zabranili samovoljno napuštanje stambenog prostora kako bi ga mogli imati pod kontrolom, a sav novac koji je isprosi su mu uzimali, a njemu su davali za hranu i osnovne životne potrepštine.

Nakon što je krajem lipnja skupio hrabrosti i uspio pobjeći, odmah se za pomoć obratio policiji koja je nad njegovim poslodavcima provela obradu te ih uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predala pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:15