APSURDNO

U splitskom zatvoru proveo mjesec i pol dana zbog štrukle i vitamina C, na sudu mu se smijali

Premda je Ante uvjeravao policajce kako nije riječ o narkoticima, policajci su mu se smijali. Vještačenje je pokazalo da govori istinu

Zatvor Bilice u Splitu gdje je Ante M. proveo mjesec i pol
 

 Jakov Prkić/Cropix

Gotovo mjesec i pol dana iza rešetaka istražnog zatvora na Bilicama proveo je 39-godišnji Ante M. iz Hrvaca, i to zbog, kako se poslije utvrdilo, smrvljene štrukle sa sirom i vitamina C, piše Slobodna Dalmacija.

Antu je, naime, 11. srpnja uhitila splitska policija zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su inspektori uz kaznenu prijavu ODO-u naveli da su u njegovu stanu koji je koristio u Splitu pretragom pronašli tri PVC smotuljka s ukupno 2,4 grama kokaina, staklenu teglu u kojoj se nalazilo 171,5 grama “bijele materije izgleda karakterističnog za drogu metamfetamin” te čak 459,6 grama “bijelo-žute materije izgleda karakterističnog za drogu amfetamin (speed)”, koja se nalazila u žutoj vrećici.

Kako je preliminarno vještačenje pronađenih tvari u 2. PP Split pokazalo da je riječ o opojnim drogama, za tužiteljicu ODO-a nije bilo nikakve dvojbe da se radi o osobi, doduše dosad neosuđivanoj, koja je imala kod sebe značajne količine narkotika koji su bili “namijenjeni za daljnju prodaju na ilegalnom narkotržištu”.

S obzirom na takve rezultate prvotnog vještačenja, ni za suca istrage splitskoga Županijskog suda nije bilo dileme da se radi o dileru te ga je poslao u istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela. Pokušao je Ante u svojoj obrani uvjeriti prvo policijske istražitelje, a potom i tužiteljicu te suca istrage da je istina jedino da je od droge imao kokain i da je to bilo za njegovu osobnu uporabu.

Obustavljena istraga

Njegova tvrdnja da je u staklenci bila raspadnuta štrukla sa sirom otprije dva mjeseca na koju je zaboravio u hladnjaku te da se u vrećici nalazio vitamin C koji je nabavio za svoju baku dok je ona bila bolesna od korone, nije bila ozbiljno shvaćena i dočekana je s podsmijehom i nevjericom da se može braniti na tako apsurdan način.

No 45 dana poslije šok za istražitelje! Antina obrana pokazala se istinitom i sucu istrage nije preostalo ništa drugo nego da, po prijedlogu ODO-a, ukine istražni zatvor. Naime, pronađena “droga” poslana je tijekom istrage na vještačenje u MUP-ov Centar za vještačenja “Ivan Vučetić” te je utvrđeno da je od Ante oduzeto ukupno 1,79 grama kokaina u tri smotuljka.

I to je sva droga koja je pronađena jer je toksikološko vještačenje pokazalo da u staklenci u kojoj se, po njegovoj priči, nalazila raspadnuta štrukla “nije utvrđena prisutnost droga ni psihotropnih tvari”, a u vrećici u kojoj se navodno nalazio “speed” utvrđeno je da se doista radi o askorbinskoj kiselini, odnosno o vitaminu C.

Slijedom ovakvih rezultata, ODO-u nije preostalo drugo nego obustaviti istragu zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, posebice zato jer je kokain pronađen u vrlo maloj količini, a nije ni zamijećen ni uhvaćen u nuđenju ili prodaji droge drugim konzumentima, nego je to bilo, kako je odmah sam i priznao, za njegovu osobnu uporabu.

Iz splitske policije su pak, pojasnili kako su na intervenciju u Antin stan išli zbog dojave da muškarac u Vinogradskoj ulici u Splitu oštećuje vozilo.

- Policijski službenici su 39-godišnjeg muškarca pronašli u oštećenom vozilu. U sklopu istraživanja, tijekom pretrage stana koja je obavljena temeljem naredbe Općinskog prekršajnog suda u Splitu pronađena su 3 paketića s drogom kokain, ukupno 2,4 grama, staklena tegla sa sadržajem bijele materije, te pvc vrećica sa sadržajem bijelo žute materije. Obavljena su preliminarna testiranja koja su u sva stri slučaja bila pozitivna. Pronađene tvari su poslane na vještačenje u nadležni centar i utvrđeno je kako je pronađen kokain, dok je za ostale pronađene tvari utvrđeno kako se ne radi o drogama. Ne možemo sa sigurnošću reći radi čega je do ovoga došlo, ali postoje realne mogućnosti ili da su testovi bili neispravni ili da se u posudi, odnosno vrećici ranije nalazila droga na čije ostatke je test reagirao - pojasnili su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:24