DOBIO ČETIRI GODINE

U roku pola sata počinio tri razbojništva nožem: ‘Popio sam hrpu lijekova i alkohola i krenuo...‘

Psihijatrijskim vještačenjem je utvrđeno da optuženi ima nespecifični psihotični poremećaj
 Marko Todorov/Cropix

Zbog tri razbojništva iz studenog 2022. godine koja je odradio u razmaku od svega pola sata u Samoboru, Nikica Budi (43) nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Velikoj Gorici na četiri godine zatvora. Sud mu je ujedno izrekao i sigurnosnu mjeru psihijatrijskog liječenja, a naloženo mu je plaćanje i, temeljem imovinsko-pravnog zahtjeva, 381 eura oštećenima. Kuhinjski nož drvene drške dužine 15 cm s kojima je utjerivao strah u kosti odabranim metama, mu je trajno oduzet i bit će uništen.

- Kriv sam. Dugi niz godina sam se liječio i pod terapijom sam. Zbog činjenice da sam prije pet godina ozlijedio ruku petardom i postao invalid, promijenio sam više poslodavaca koji su me zapošljavali pod izlikom da mi rade uslugu. A zapravo su me samo iskorištavali jer sam odrađivao teške fizičke poslove. Nakon otkaza zapao sam u dugove, a kako bih ih riješio počeo sam kockati no stvorili su se daljnji problemi. Dva dana prije razbojništava, popio sam cijelu karticu ordiniranih lijekova, ali i alkohol sam popio tako da sam u vrijeme tih događaja bio posve neubrojiv. Krao sam radi pribavljanja novca jer nisam vidio drugog izlaza iz te situacije. Kao invalid sam tražio od Grada Samobora povlastice poput besplatnog prijevoza ali nisam dobio. Radi utvrđivanja invalidnosti me uopće nitko nije zvao već su me vještačili temeljem medicinske dokumentacije tako da, radi invalidnosti koja ne doseže 80 posto, nisam uspio ostvariti nikakve pogodnosti niti adekvatno zaposlenje – rekao je skrušeno u svoju obranu Budi sudskom vijeću.

image

Nikica Budi, osuđen za razbojništva po Samoboru

Marko Todorov/Cropix

Psihijatrijskim vještačenjem je utvrđeno da optuženi ima nespecifični psihotični poremećaj praćen zlouporabom alkohola i ovisnošću o kockanju.

Prilikom određivanja visine kazne, kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir priznanje, iskreno žaljenje, raniju neosuđivanost, invalidnost, teških životnih uvjeta i činjenicu da je djela počinio bitno smanjeno ubrojiv. Olakotna okolnost je i ta da je treće po redu razbojništvo ostalo na pokušaju, a otegotnih okolnosti za sud nema.

Za razliku od prethodno nabrojanih stvari koje su mu oduzete, sud je naložio da mu se vrati 114 eura privremeno oduzetih na dan uhićenja jer taj dio oduzetog novca, kako se utvrdilo tijekom postupka, ne potječe od kaznenih djela.

image
Marko Todorov/Cropix

A prema optužnici, Budi je prvo 15. studenog 2022. oko 16.45 sati ušao u samoborsku trgovinu u Zagrebačkoj ulici gdje je prišao pultu te djelatnici rekao: ‘Daj novce, daj novce, daj novce‘ na što mu je ona, totalno prestravljeno gledajući u njegov nož, predala 380 eura. Nakon 25 minuta okomio se na vozačicu, pak, Peugeota u Krešimirovoj ulici. Otvorio je suvozačeva vrata te ju zatražio prijevoz do Svete Nedelje. Ona ga je odbila pa je on izvadio nož i uperio ga u nju tražeći novac. Dala mu je novčanik sa 50 kuna s kojim je pobjegao do Vukovarske. Tamo se nakon par minuta okomio na djelatnicu kioska kojoj je prijeteći nožem zapovjedio da mu preda novac. No u tom trenutku, postupajući po prethodnim dojavama, policija mu je skočila iza leđa. Naredili su mu da odbaci nož, ali on se oglušio i počeo trčati niz ulicu, međutim, nije daleko stigao.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:03