SLUČAJ DARIJA ŠIŠAKOVIĆA

Sudionika atentata na Pukanića utegom izudarao po glavi: Tužitelji se žalili na presudu, kažu da je 10 godina premalo

Šišaković je Matanića više puta udario metalnim utegom u glavu na šetalištu kaznionice u Lepoglavi

Dario Šišaković u sudnici

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je Dario Šišaković (32) (tužiteljstvo nije priopćilo identitet okrivljenog) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela pokušaja ubojstva Roberta Matanića zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

U kaznionici u Lepoglavi Šišaković je 19. ožujka 2015. godine oko 11.35 sati, pokušao ubiti Matanića, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, i to tako da ga je više puta udario metalnim utegom u glavu na šetalištu kaznionice, uslijed čega je zadobio prijelom kostiju lubanje te natučenje i otok mozga, a život mu je spašen zahvaljujući adekvatnoj intervenciji neurokirurga u varaždinskoj Općoj bolnici, odnosno kasnijem liječenju tijekom kojeg je više tjedana bio u komi. Zbog propusta zatvorskih čuvara, koji nisu na vrijeme spriječili da ga se napadne, tužbu protiv države "tešku" milijun kuna najavio je Matanićev zastupnik Hrvoje Korša, koji je bio i branitelj Šišakovića u postupku u kojem je osuđen za ubojstvo.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako je izrečena kazna preblaga i predlaže strože kažnjavanje zbog utvrđenih otegotnih okolnosti za optuženika, te je oštećeniku nanio trajno i teško narušenje zdravlja s opsežnim oštećenjima kognitivnih funkcija mozga i potpunom ovisnošću o tuđoj skrbi, pri čemu je postupao na podmukao način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:51