PIROMAN IZ REALITYJA

Sudionik TV showa ‘Ljubav je na selu‘ završio u pritvoru: ‘Jednostavno ne mogu odoliti kada vidim kontejner...‘

U tri mjeseca izgorjelo je 33 kontejnera, a u požarima je oštećeno i pet u blizini parkiranih automobila

Željan Arnerić

 Screenshot RTL

Kao serijski palitelj kontejnera koji je u Splitu tijekom dva mjeseca izazvao požar na 34 spremnika otpada uhićen je Željan Arnerić (47) s Brača, nekadašnji sudionik showa “Ljubav je na selu”. U nedjelju ujutro je doveden pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske uz kaznenu prijavu za oštećenje tuđe stvari, navodi Slobodna Dalmacija.

Zbog istog kaznenog djela je već osuđen 2019. godine, ali tada se nije radilo o paljevinama već o bušenju guma na osobnim automobilima u Postirama na Braču. Njega su uhitili policijski službenici Prve policije postaje Split neposredno nakon što je u četvrtak oko 23.30 sati planuo kontejner u Bihaćkoj ulici.

Zatečen je nedaleko od mjesta izbijanja požara te je doveden u postaju kraj prodajnog centra Joker na kriminalističko istraživanje. Tijekom obrade je utvrđeno kako koristi stan u Splitu te je u njemu izvršena pretraga.

Nakon ispitivanja uhićenog Arnerića i prikupljanja ostalih materijalnih dokaza došlo se do spoznaje kako je odgovoran za izazivanje požara na kontejnerima u Splitu od početka studenog prošle do sredine siječnja ove godine. Upravo zbog navedenog niza paljevina policajci su intenzivnije obilazili područja centra grada i provodili opservacija područja, doznajemo od glasnogovornice Antonele Lolić.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je počinio niz kaznenih djela oštećenja tuđe stvari prilikom čega je izobličio i učinio neuporabljivim spremnike za otpad. Utvrđena je materijalna šteta u iznosu od 5766 eura, a u požarima je oštećeno i pet osobnih automobila.

Kako saznaje Slobodna Dalmacija, Željan Arnerić se sumnjiči da bi upaljačem zapalio kocku za potpalu koju bi onda ubacio u kontejner. Znao je u jednoj noći, navodi se u prijavi, zapaliti po nekoliko kontejnera u različitim ulicama, a operirao je na splitskim predjelima Spinut, Varoš, Škrape, Bol i Manuš.

Iz pritvorskog nadzornika privest će ga na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje će iznijeti obranu. također će se odlučivati hoće li nad njim biti određen istražni zatvor. Na to će sigurno utjecati što je na otprije osuđivan.

Na Općinskom sudu u Splitu je dobio kaznu od sedam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog bušenja guma na vozilima u Postirama na Braču. Mještani su prijavljivali oštećenja na vozilima koja bi netko počinio tijekom noći, a Željan Arnerić je uhićen nakon što je jednom prigodom usred dana zatečen prilikom istog nedjela.

U kaznenoj prijavi s kojom je sada Željan Arnerić priveden navedeno je da je početkom studenog prvo oko 18.00 sati, u Zrinsko Frankopanskoj ulici potpalio sadržaj u jednom plastičnom kontejneru, da bi oko 01.00 sat napravio isto u Ulici A.G. Matoša, a u 03.35 sati je zapalio dva kontejnera u Ulici Dražanac.

Tri dana kasnije je oko 02.35 sati na križanju Kninske i Svačićeve ulice potpalio sadržaj u dva plastična spremnika za otpad. Za dva dana, točnije 10. studenog je oko 18.15 sati u ulici Domovinskog rata zapalio jedan kontejner, stoji u prijavi, a za tjedana dana je u istoj ulici i takoreći u isti sat potpalio još jedan kontejner.

Zatim je, navodi se u prijavi, 22. studenog oko 00.51 sati u Šimićevoj ulici potpalio dva kontejnera. Za pet dana je oko 18.10 sati u Sinjskoj ulici potpalio jedan kontejner te je u požaru oštećeno i jedno osobno vozilo.

Napravio je pauzu od mjesec dana da bi 21.prosinca od 18.40 do 00.15 sati u Zagrebačkoj, Istarskoj i Radničkoj ulici potpalio tri kontejnera. Za tjedan dana je u Tršćanskoj, Dubrovačkoj i Hrvatskih iseljenika u vremenu od 23.25 do 00.30 sati potpalio sadržaj u tri metalna spremnika.

U prijavi dalje stoji kako je 3. siječnja ove godine oko 23.08 sati u Držićevoj ulici potpalio jedan plastični kontejner. Već sutradan je oko 3.25 sati u Ulici A.G. Matoša potpaljen sadržaj u dva kontejnera.

Za tri dana je oko 18.30 sati u ulici Domovinskog rata potpalio sadržaj u jednom plastičnom spremniku za otpad te se požar proširio na još tri kontejnera. Sumnjiči se da je 8. siječnja u 0.55 sati u Ulici Dražanac potpalio sadržaj u jednom kontejneru da bi isti dan u 23.20 sati u Teslinoj ulici potpalio dva kontejnera.

Vatra je tada zahvatila i dva parkirana vozila. Nakon tjedan dana je u 18.00 sati u Bregovitoj ulici potpalio sadržaj u jednom metalnom spremniku za otpad. Sutradan je, navodi prijava, prvo oko 2:40 sati u Plinarskoj ulici potpalio dva kontejnera, pa oko 18.00 sati u Ličkoj ulici jedan, a u 18.55 sati, u Pojišanskoj ulici još jedan.

Dan kasnije je oko 20.45 sati u Svačićevoj ulici potpalio sadržaj u jednom metalnom kontejneru. Posljednje je navedeno kazneno djelo kada je 19. siječnja oko 23.30 sati u Bihaćkoj ulici potpaljen jedan plastični kontejner.

Priznao paljevinu većinu kontejnera

Dalmatinski portal javlja kako je Arnerić priznao paljevinu za većinu kontejnera, negira tek neke koji se nalaze u ulicama za koje nikada nije čuo. Kaže da jednostavno ne može odoljeti kada vidi kontejner.

Prije odlaska u zatvor htio se pozdraviti s majkom i pomiriti s ocem, no želju mu nije bilo moguće ispuniti. (L.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 23:35