LUKA MATANIĆ

Sudionik atentata na Pukanića dobio uvjetni otpust, ali još neće na slobodu. Doznajemo zašto...

Luka Matanić osuđen je na 16 godina zatvora kao pomagač u ubojstvu novinara i suvlasnika Nacionala

Luka Matanić (arhivska fotografija)

 Davor Pongracic/Cropix

Luka Matanić, koji je bio osuđen na 16 godina zatvora kao pomagač u ubojstvu novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika u marketingu Nike Franjića, dobio je uvjetni otpust nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne.

Odlučilo je tako Vijeće za uvjetni otpust Županijskog suda u Sisku, a ovu odluku vijeća potvrdio nam je i Matanićev branitelj, zagrebački odvjetnik Ismet Krupić.

Međutim, Matanić nije još na slobodi jer je žalbu na gore navedenu odluku podnijelo sisačko Tužiteljstvo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Pozivaju se pritom na članak 470. st. 2. Zakona o kaznenom postupku jer smatraju kako "vijeće prilikom odlučivanja o prijedlogu za uvjetnim otpustom, nije pravilno ocijenilo sve okolnosti propisane člankom 59. st.2. Kaznenog zakona".

Tužiteljstvo u žalbi ukazuje i da je "nužno da zatvorenik nastavi sa izdržavanjem neizdržanog dijela kazne u penalnim uvjetima u trajanju od dvije godine i sedam mjeseci s obzirom na prijašnji život i raniju kaznenu osuđivanost".

Također, ukazuju u žalbi i na njegov prijašnji život i raniju kaznenu osuđivanost kao i posebno teške okolnosti pod kojima su počinjena kaznena djela zbog kojih izdržava jedinstvenu kaznu u trajanju od 16 godina".

Riječ je o djelima, podsjećaju dalje, iz članka 91. točka 4. u svezi članka 38, te članka 90 u svezi članka 38 kao i članka 333 st.3 kaznenog zakona.

- Luka Matanić pripremao se za molbu za uvjetni otpust pripremao oko godinu dana. On ju je sam pisao. Tijekom izdržavanja kazne bio je uzoran zatvorenik i što u pritvoru, što na izdržavanju kazne, proveo je više od 11 godina i ispunio je zakonske uvjete za puštanje na slobodu. Ali, hoće li se to dogoditi ostaje vidjeti - rekao nam je njegov branitelj Krupić.

I Lukin bratić Robert, koji je teško ozlijeđen u zatvoru u Lepoglavi i u teškom je zdravstvenom stanju, tražio je uvjetni otpust, ali mu je ta molba bila odbijena uz obrazloženje da mu se odgovarajuća zdravstvena skrb može pružiti i u Lepoglavi gdje služi zatvorsku kaznu.

Luka Matanić, zajedno sa svojim bratićem Robertom jedan je od šestorice osuđenih za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića koje se dogodilo 23. listopada 2008. godine ispred sjedišta izdavačke kuće u središtu Zagreba. Pokraj Pukanićeva automobila bila je tada podmetnuta eksplozivna naprava u skuteru koja je ubila njega i Franjića.

Šestorica okrivljenih za ubojstvo prema presudi iz veljače 2013. godine pravomoćno su osuđeni na 163 godine zatvora, a braća Robert i Luka Matanić osuđeni su na 35 i 16 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:00