SULUDI POTHVAT

Sjećate li se pasioniranog ljubitelja ZET-a koji je ukrao tramvaj? Konačno je saznao kaznu...

Sudski Odjel za mladež izrekao mu je odgojnu mjeru uključivanja u psihosocijalni tretman do godine dana u savjetovalištu za mlade

Očevid, ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Kad su u ZET-u prije nepunih godinu dana, točnije 6. travnja prošle godine, uočili da im je nestao tramvaj iz spremišta na zagrebačkoj Trešnjevki i da se "kradljivac" njime samo malo provozao, punih kilometar i 400 metara, nakon čega ga je napustio i otišao u nepoznato, malo je reći da je pojedince u toj gradskoj tvrtki oblio hladan znoj.

No, zahvaljujući svim dostupnim sredstvima i dokazima, pa i činjenici da je nepoznati instant-tramvajac vožnju snimao u tramvaju i usput se u live prijenosu hvalisao prijateljima da ga je posudio i da vozi, vrlo brzo se otkrilo da je glavni akter 19-godišnji Zagrepčanin, danas student prve godine privatnog fakulteta.

Pred organima progona branio se šutnjom, a Općinsko kazneno odvjetništvo u Zagrebu je protiv njega podignulo optužnicu zbog neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari za što zakon predviđa i do godinu dana zatvora. Međutim, u slučaju 19-godišnjeg ljubitelja zagrebačkih tramvaja od zatvora neće biti ništa.

image

očevid, ilustrativna fotografija

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Naime, na suđenju na Odjelu za mladež student je priznao krivnju i izrazio žaljenje, ukazavši da je to bio izoliran slučaj koji se više neće ponoviti. Prema Zakonu o sudovima za mladež, sud mu je izrekao odgojnu mjeru posebne obveze uključivanja u pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade, koja može trajati najdulje do godinu dana. Troškove suda od 663 eura ne mora podmiriti.

A njegov je krimen, dok je bio srednjoškolac, trajao punih 15 minuta kobne večeri 5. travnja. On je, prema optužbi, oko 23 sata s ciljem da neovlašteno uporabi tuđu pokretnu stvar, bez znanja i privole ZET-a, došao do ograđenog, zatvorenog prostora na Ozaljskoj. Preskočio je ogradu i ušao u prostor, a zatim i u vozački prostor tramvaja garažnog broja 2240 koji je bio pripremljen za jutarnji izlazak i parkiran na kolosijeku istok 1.

Mladi punoljetnik nije se puno mučio da pokrene tramvaj, nego ga je s nevjerojatnom lakoćom izvezao iz "spavaonice" tramvaja te se njime vozio malo više od šest minuta po Ozaljskoj sve do Tratinske ulice 65. Bilo je već 23.15 sati kad se zasitio vožnje nakon četiri prođene stanice pa je zaustavio tramvaj, odšetao u noć te nedugo potom završio kao udarna vijest u medijima. Jer, tramvaj nije romobil na koji samo staneš i počneš ga gurati.

image

očevid, ilustrativna fotografija

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 16:02