KOBNI PUT NA ZAPAD

Samo ovaj mjesec iz Mrežnice je izvučeno šest leševa migranata, sve u krugu 20 kilometara

Dva mrtva tijela izvučena su također u subotu, 13. lipnja iz rijeke Mrežnice u mjestu Svojić
 Andrej Švoger/Cropix

Iz rijeke Mrežnice na području Donjih Dubrava koje se nalaze u sastavu grada Ogulina policajci su u srijedu izvukli dva tijela nepoznatih muških osoba, javili su iz PU karlovačke. Slijedi istraga i postupak utvrđivanja njihova identiteta, no po svemu sudeći i u ovom slučaju radi se o tijelima migranata. Samo u lipnju s migrantske rute iz Mrežnice je izvučeno šest leševa utopljenika, a sve u krugu od oko 20 kilometara.

Dva mrtva tijela izvučena su također u subotu, 13. lipnja iz rijeke Mrežnice u mjestu Svojić na području općine Barilović. Karlovačka policija je tada javila da su oko podneva njihovi kolege koji rade na poslovima zaštite državne granice zatekli strane državljane koji su im rekli da su se na slapovima Mrežnice utopile dvije osobe. HGSS-ovci su u večernjim satima izvukli dvije osobe.

Istoga tjedna, u ponedjeljak su, također iz Mrežnice na području općine Barilović, izvučena dva utopljenika. Radilo se o migrantima koji su u vodi proveli duže vrijeme prije nego ih je netko pronašao. Jednome od njih je utvrđen identitet, radi se o državljanu Egipta, a za drugog to nije bilo moguće napraviti.

Traga se i za Marokancem Yasserom Bendahouom Idrissijem koji je u svibnju također nestao upravo u Mrežnici, između Dubrava i Perjasice, odnosno baš na terenu na kojemiu je poslije pronađeno šest leševa. Je li on jedan od njih također se ne može sa sigurnošću utvrditi. Njegova obitelj ga traži, navode da se na put prema Europi, jer mu je obitelj situirana i vrlo dobro živi u Fasu.

Javili su se i prijetelji dvojice Alžiraca, 28-godišnjeg Ramzija Maouchea i 27-godišnjeg Rikija Bilela. Obojica su iz El Mihra u pokrajini Bordj Bou Arreidja. Oni su nestali na ruti kroz Hrvatsku, a obitelj ima ima informaciju da je to bilo na dan pronalaska tijela dvojice utopljenika u Mrežnici 13. lipnja. Njihov prijatelj Benaissa Rabah zato moli svaku informaciju o njima, jer do danas se nisu javili obitelji te strahuju od najgoreg.

Domovinu su napustili prošle godine krenuvši u zapadnu Europu preko Turske.

U posljednje tri godine, ne računajući ove slučajeve, na migrantskoj ruti smrtno je stradalo 25 migranata, a isto toliko ih je teško ozlijeđeno. Po načinu stradavanju prevladava utapljanje u rijekama, s ovom slučajevima može se reći da je Mrežnica odnijela najviše života. Otprilike je jedno beživotno tijelo isplivalo u nekoj od rijeka mjesečno, a samo Mrežnica ih je u lipnju izbacila šest.

Posljednja počivališta ovih nesretnika u pravilu budu vrlo blizu mjesta njihova stradavanja, jer lokalne uprave imaju obvezu pobrinuti se o njihovim ukopima. Na karlovačkom terenu je šest migrantskih grobova. U mjestu Skakavac, položeno tijelo je ekshumirano, jer je nakon ukopa utvrđen identitet pokojnika, a radilo se o Iračaninu koji je transportiran u svoju domovinu.

U Prilišću na području Netretića krajem prošle godine sahranjen je državljanin Maroka koji se utopio u Kupi, nekoliko stotina metara dalje. Njegov identitet je također utvrđen te se preko veleposlanstva Kraljevine Maroko javila pokojnikova obitelj, a prije nekoliko mjeseci također je obavljena ekshumacija.

Zbog koronakrize smanjen je broj ilegalnih ulazaka u Republiku Hrvatsku, a smanjio se i broj krijumčara. U prva četiri mjeseca evidentirana su 574 nezakonita ulaska, što je manje za 65 posto nego za isti period prošle godine. Pritisak na granicu s bosanske strane se svejedno povećava. Na jednog migranta koji bude uhvaćen u Hrvatskoj, barem je jedan koji se ipak probije do Slovenije, svjedoče o tome brojke slovenske policije, no koliko je onih koji neuhvaćeni završe na zapadu, nemoguće je ustvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:01