MAKSIMALNA KAZNA

Razbojniku iz Zagreba 20 godina zatvora!

Prilikom izlaska iz sudnice, Kapetinić se obratio sutkinji: ‘Hvala vam‘

Dean Kapetinić

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

- Krivi ste po svih 14 točaka optužnice. Osuđujem vas na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Sudsko vijeće nije povjerovalo vašoj obrani da ste ukradeno zlato čuvali za osobu čije ime ne želite otkriti. Kod vas je pronađeno zlato, pištolj, rukavice i markirana roba koju ste nosili na sebi. Djela ste počinili u cijelosti ubrojivi s izravnom namjerom, a zbog bogatog zatvorskog iskustva znate kakve su posljedice takvog postupanja. Vaše plave oči su vas koštale zatvora, a imali ste i peh da vam je u zlatarnici ispao mobitel. Bio je to vaš izbor. Trebali ste nešto drugo učiniti u vašem životu. Svjedočenje vaše majke je najtužniji dio ove priče. Učinila vam je medvjeđu uslugu kad ste ju iz zatvora zvali da vam uplaćuje po 5 kuna u internetsku kladionicu – rekla je obrazlažući presudu predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Jadranka Kos optuženom Deanu Kapetiniću (37). Također je Kos tom starom policijskom znancu naglasila da nije bilo nikakvih uvjeta za ublažavanje kazne i da mu je opozvan prijašnji uvjet nakon odsluženih 12 od 14 godina zatvora za ranije grijehe.

Nepravomoćnu presudu, čiji je zbroj pojedinačnih kazni za svako od 14 kaznenih djela dosegao čak 32 i pol godine zatvora, Kapetinić je saslušao mirno i studiozno, analizirajući svaku riječ i pritom odobravajući svaku izrečenu rečenicu.

- Kad iz ove pozicije gledam druge ljude što su činili u životu, pitam se što je primjerena kazna? Puno je i jedan dan u zatvoru – ustvrdio je Kapetinić nakon što je odslušao pojedinačne kazne za svako djelo koje variraju od jedne do pet godina.

‘Ovo nije plac‘

- Ovo nije plac. Sudsko vijeće je sudilo na temelju dokumentacije u spisu. I sami ste svjedočili u sudnici kako su žrtve bile u strahu dok ste činili kaznena djela na njihovu štetu. Vaša isprika njima ništa ne znači. Jedinstvena maksimalna kazna je na vašu sreću u ovom slučaju samo 20 godina na koliko je sudsko vijeće bilo ograničeno. Vidim da proučavate zakon, mladi ste, tek vam je 38 godina. Ne znam hoćete li opet zatražiti prijevremeni otpust, ali uključite pamet i sjetite se riječi vaše majke da ste obitelji uništili život. Imate se pravo žaliti na presudu kao i zatražiti prijevremeni odlazak na odsluženje kazne – objasnila mu je još sutkinja Kos oslobodivši ga plaćanja sudskih troškova.

image

Dean Kapetinić i pravosudni policajci

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

- Oštećene stranke su upućene s imovinsko-pravnim zahtjevima u parnicu jer se vi nalazite u zatvoru. Troškovi kaznenog postupka su izrazito veliki, a vi imate jedno veliko ništa. Nemate imovine ni prihoda – zaključila je sutkinja na što mu je odvjetnik "dobacio" da može raditi u Lepoglavi. Taj mu odgovor očito nije sjeo svjestan da teško, radeći u jednoj od hrvatskih kaznionica, tijekom služenja kazne može zaraditi oko 1,2 milijuna kuna koliko je kroz 14 razbojništava pričinio štete.

‘Hvala vam‘

Prilikom izlaska iz sudnice, Kapetinić se obratio sutkinji: "Hvala vam. Ne znam jel to ok uopće reći.".

Inače, tijekom suđenja Kapetinić je porekao krivnju za svih 14 djela.

- Nisam kriv i ne smatram se krivim, a vezano za razbojništvo na štetu zlatarnice Glasnović u Ilici mogu samo reći da je moja uloga bila samo da sklonim taj nakit i predam ga NN osobi čije ime ne želim javno reći. U vrijeme počinjenja tog djela 3. veljače 2021. nisam bio uopće u gradu – branio se Kapetinić.

Njegova, pak, majka odbila je blagodat nesvjedočenja te je ispričala da ima saznanja o njegovim problemima s kockom.

- Htjela bih mu pomoći i spasiti ga, ali ne mogu sama. Svjesna sam da nikada neću šetati unuke. Dean je odrastao u normalnoj okolini. Ja, baka i teta smo ga mazile i pazile. Kad je završio u zatvoru rekao mi je da idem svaki dan u kladionicu uplaćivati po 5 kuna u njegovo ime jer mu je dosadno pa da ima što raditi. Kad je izašao iz zatvora, od nekoga je dobio 20.000 eura. A iza nove godine 2021. posumnjala sam da čini nova kaznena djela. Prijatelj mu je našao posao, ali nije htio raditi. Od kad je u zatvoru radim dodatne poslove. Svojim potezima nije oštetio samo sebe već cijelu obitelj – vrlo emotivno je ispričala optuženikova majka.

image

Dean Kapetinić i pravosudni policajci

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Maska, torba i airsoft pištolj

Prema optužnici, Kapetinić je u nepuna dva mjeseca s crnom maskom na licu, crvenom platnenom torbom u jednoj ruci te s air soft pištoljem u drugoj, odradio seriju razbojništava po metropoli teških 1,2 milijuna kuna.

Posljednje djelo prije uhićenja odradio 3. veljače prošle godine oko 9.45 sati kada je ušao u zlatarnicu Glasnović na Ilici. Bio je maskiran crnom maskom preko lica te je od zlatarke zatražio da mu preda zlato. Pritom je na pult odložio air soft pištolj Heckler&Koch pa je zaposlenica u strahu za život ga poslušala predavši mu etuije sa zlatnim i srebrnim nakitom. Ulov ‘težak‘ 231.940 kuna je utrpao u crvenu torbu koju je donio sa sobom i pobjegao ali nakratko i neuspješno. Naime, policajci su ga 20-ak minuta nakon toga uhitili na križanju Jagićeve i Ulice Republike Austrije s vrećom punom zlata. Pa su ga kriminalističkim istraživanjem uspjeli povezati s još 13 kaznenih djela. Na meti mu se našla i djelatnica zlatarnice u Importanne centru lanjskog 27. siječnja oko 11 sati, kada je prema istom scenariju Kapetinić, sumnja tužiteljstvo, ušetao u prodajni prostor i zatražio zlato. Kad je na pult odložila podloške sa zlatnim lančićima, uperio je pištolj pa ga je prestravljena zaposlenica podloškom udarila po oružju tako da je došlo do opaljenja.

Napadao i ljekarne

Osim zlatarnica, Kapetinić je "napadao" i ljekarne.

Iz ljekarne Pablo u Heinzelovoj 22. siječnja lani oko 9.45 sati ukrao je 925,48 kuna koje mu je apotekarka morala staviti u crvenu vrećicu. Kriminalisti su otkrili i da je osumnjičeni strah posijao i 20. siječnja oko 7.30 u ljekarni Joukhadar u Ivane Brlić Mažuranić. Prvo je zapovjednim tonom zatražio novac od djelatnice ali i da mu preda ostatak novca iz sefa što ona nije mogla učiniti pa se na kraju uspio udaljiti u nepoznato s ‘tek‘ 9490,86 kuna.

Uz viku koja je nastala, pak, 18. siječnja oko 11 sati kada je zapovjednim tonom i uz psovke u ljekarni Nuhbegović Meleća na Savskoj cesti tražio novac, lopov se uspio domoći oko 1400 kuna. Razbojništvo je odradio i 13. siječnja oko 12.55 sati u ljekarni Kuharić u Žajinoj ulici gdje je na pult bacio crvenu torbu te uperio pištolj u djelatnicu naredivši da mu preda novac. Tom je prilikom zaradio 4800 kuna.

image

Dean Kapetinić i pravosudni policajci

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

I 11. siječnja oko 11.55 sati uspio je prema istom scenariju napuniti crvenu vreću novcem Gradske ljekarne Zagreb u iznosu od 710 kuna. Oko 5000 kuna zaradio je u ljekarni Kuharić u Grahorovoj 5. siječnja oko 13.30 sati. Povezan je i s razbojništvom u trgovinu Contra M u Ilici od 3. siječnja oko 13.30 sati iz koje je ukrao 2200 kuna te s onim u trgovinu Gidra2 na Savskoj iz koje je odnio 2000 kuna. U Gradskoj ljekarni Zagreb na Strojarskoj se 28. prosinca ujutro unio u lice zaposlenici dok je u ruci držao pištolj pa mu je ona u strahu za život predala 4996 kuna.

Posjetio i Veliku Goricu

Uoči lanjskog Božića posjetio je i Veliku Goricu gdje je odmah po otvaranju zlatarnice Križek na Trg kralja Petra Krešimira IV prestravio djelatnicu. Zapovjednim tonom dok je tražio zlato, udario ju je po gornjem dijelu tijela i potom odgurnuo. A kako mu je ona odbijala predati traženo i pritom pritisnula tipku za tihi alarm, on ju je pustio zatraživši da mu otvori vrata zlatarnice. Poslušala ga je pa je pobjegao neodrađenog posla.

Zlatnog nakita vrijednog 231 300 kuna domogao se 18. prosinca pretprošle godine u zlatarnici M Gold Zaks u Masarykovoj nakon što je na pult stavio papirnatu vrećicu u koji mu je zlatarka bila primorana staviti zlatninu.

Najvećeg plijena domogao se 23. studenoga 2020. oko 10.20 sati u zlatarnici Celje u Praškoj kada je po ulasku unutra, počeo otvarati ladice. No, one su bile zaključane pa je zaposlenici zapovjedio da mu ih otvori. Zlatninu je utrpao u torbu s kojom je došao oštetivši zlatarnicu za 752.609 kuna.

Iako je danas nepravomoćno osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, izgledno je da bi iz zatvora mogao izaći nakon otprilike sedam godina. Kako? Sud mu je ovoga puta opozvao raniji uvjetni otpust dok je služio 14 godina robije, te je nakon nešto više od 12 godina izašao na uvjetnu slobodu. No kako je posljednju seriju razbojništava počinio na uvjetnoj, uvijek je opozvan te će na kraju u jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, ako ista bude potvrđena, morati mu biti uračunato vrijeme koje je u prethodnom predmetu proveo iza rešetaka, a radi se o nešto više od 12 godina u periodu od 2006. do 2010. te od 2013. do 2020. A kako se po ovom posljednjem slučaju od veljače 2021. nalazi u istražnom zatvoru i taj će mu period, također, biti ukalkuliran u krajnju kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:54