POKRENUTA ISTRAGA

Ravnateljica iz Banovine navodno ‘skratila‘ školsku blagajnu za 300.000 kn! ‘Sve je uzimala s bankomata‘

Novac s redovnog računa škole uglavnom je podizan karticom ili prijenosom platnim nalogom na račune banke

Ilustrativna fotografija

 /Cropix/ Cropix Photo

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv ravnateljice škole zbog sumnje da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, oštetivši školsku blagajnu za više od 300 tisuća kuna.

Riječ je o Valentini Vujnović, ravnateljici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u naselju Gora u blizini Petrinje, o čijem su višegodišnjem netransparentnom korištenju novca s redovnog računa škole mediji izvještavali u lipnju, a nakon što je Školski odbor na sjednici 20. svibnja ove godine raspravljao o nepravilnostima u upravljanju financijskom imovinom škole. Predsjednik Školskog odbora Tihomir Pucović izvijestio je, među ostalim, da je ravnateljica Valentina Vujnović s računa za pomoć i donacije za obnovu školskih zgrada stradalih u potresu u nekoliko navrata podigla ukupno 70.150 kuna, uglavnom prijenosom novca platnim nalogom na svoje osobne račune.

S druge strane, s računa za redovno poslovanje škole, otvorenog u OTP banci, ravnateljica je u više navrata podigla oko 200 tisuća kuna, da bi 16. svibnja – na dan kada je prijavljena DORH-u - na račun vratila 68 tisuća kuna.

„Novac s redovnog računa škole uglavnom je podizan karticom na bankomatima ili prijenosom platnim nalogom na račune banke“, stoji u zapisniku sjednice Školskog odbora iz svibnja. Računovotkinja škole Štefica Ćorić prijavila je pritom da je znala da se novac trošio netransparentno i o tome je šutjela. Naknadno je objasnila da se u financijskim izvješćima trošenje novca prikazivalo kao ‘pomoć kućanstvima u novcu‘.

Kako je izvijestilo Županijsko državno odvjetništvo, postoji osnovana sumnja da je okrivljena 47-godišnjakinja od 2014. do 2022. godine s bankovnih računa ustanove u više navrata raznim novčanim transakcijama neosnovano uzela više od 540.000 kuna. Okrivljenica je u navedenom razdoblju dio otuđenog novca vratila na bankovne račune ustanove, no sumnja se da se okoristila i ujedno oštetila ustanovu za više od 300.000 kuna.

Uz to, sumnja se „i da je okrivljenica od 2014. do 2022. godine, kao osoba ovlaštena za poslove blagajnice jednog sportskog kluba i ovlaštena raspolagati novčanim sredstvima kluba, s bankovnog računa kluba u više navrata raznim novčanim transakcijama neosnovano uzela i, za vlastite potrebe, raspolagala s više od 260.000 kuna. Okrivljenica je u navedenom razdoblju dio otuđenog novca vratila na bankovni račun kluba pa se osnovano sumnja da se na opisani način nepripadno okoristila i ujedno oštetila ustanovu za ukupno više od 240.000 kuna“, stoji u izvješću.

Državno odvjetništvo je, nakon provedenog ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Sisku da se protiv okrivljenice odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage odbio je prijedlog i okrivljenici odredio mjere opreza zabranom približavanja i zabranom uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku uložit će žalbu protiv takvog rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:28