GODIŠNJICA UBOJSTVA

Prije točno godinu dana likvidiran ‘mladi lav‘ ZG podzemlja Tomislav Sabljo

Za Sabljino ubojstvo državno odvjetništvo je optužilo Kristijana Knegu, voditelja redarske službe Ritza

Arhiva

 CROPIX

Prije točno godinu dana u noćnome klubu Ritz nakon svađe s redarima, ubijen je Tomislav Sabljo (41), optuženik u nekoliko kaznenih postupaka zbog droge i iznuda, te osoba o kojoj se pričalo kao o "mladome lavu" zagrebačkoga podzemlja.

U proteklih godinu dana donesena je nepravomoćna oslobađajuća presuda za Sabljino ubojstvo te je u tijeku žalbeni postupak.

Nekoliko postupaka protiv Sablje, pak, obustavljeno je nakon njegove smrti dok se njegovim suoptuženicima još uvijek nije počelo suditi zbog krijumčarenja velikih količina marihuane te paljenja automobila.

Za Sabljino ubojstvo državno odvjetništvo je optužilo Kristijana Knegu, voditelja redarske službe Ritza koji je u Sablju nakon sukoba ispucao nekoliko metaka, te redara Doriana Mrakovića koji je Knegi donio pištolj, no nepravomoćnom presudom obojica su oslobođeni.

Naime, sud je zaključio kako je Knego pucao u nužnoj obrani, odnosno braneći svoj život od Sablje koji je u ruci također imao pištolj no iz njega nije uspio opaliti.

Državno odvjetništvo je pak podnijelo žalbu na ovu presudu smatrajući kako se Knego nije branio već je imao namjeru ubiti Sablju, a konačnu odluku donijeti će visoki kazneni sud.

U međuvremenu, u najpoznatijem postupku u kojemu je Sabljo do smrti bio prvookrivljeni, onome u tzv predmetu "Tebra", gdje je sada Sabljinih 19-ero sukorivljenika optuženo zbog krijumčarenja 16 tona marihuane, još uvijek nije potvrđena optužnica usprkos činjenici da su nakon trogodišnjega natezanja između zagrebačkoga Županijskoga i Visokoga kaznenoga suda USKOK-ovi dokazi pravomoćno proglašeni zakonitima.

Gotovo identična je situacija i u drugome USKOK-ovome postupku protiv Sablje, onome zbog optužbi za podmićivanje zagrebačkoga općinskoga tužitelja Ferhata Čančara, u kojemu bi uskoro pred Županijskim sudom u Rijeci trebalo početi suđenje, Čančaru ali i Sabljinom prijatelju Đorđu Vuletiću te ugostitelju Vanji Jazviću. Svi okrivljenici poriču krivnju.

U trenutku smrti Sabljo je bio optužen i za dvije iznude, uključujući i onu nad unukom prve hrvatske revizorice Šime Krasić, Lukom Ivančićem, a ti postupci su obustavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:08