MEĐUNARODNA AKCIJA

Policija u suradnji s FBI-ijem stala na kraj hrvatskom hakeru! Šteta se tek utvrđuje, a evo što je prodavao...

Vještine i znanje dotični je muškarac pokazao kroz stranicu www.worldwiredlabs.com čiji je bio administrator od 22. svibnja 2012. godine

Ilustrativna fotografija

 Philipimage/Alamy/Alamy/Profimedia/Philipimage/alamy/alamy/profimedia

Da u Hrvatskoj žive promoćurni i vješti hakeri koji na tuđim mukama zarađuju, više nije nikakva novost. Uvjerili su se u to i policajci Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije koji su proveli istraživanje nad jednim muškarcem s područja Zagrebačke županije i kojeg su prijavili za kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka točnije zlouporabe naprave.

Vještine i znanje dotični je muškarac pokazao kroz stranicu www.worldwiredlabs.com čiji je bio administrator od 22. svibnja 2012. godine. Putem tog portala je distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (Remote Access Trojan) naziva NetWire, a koji je namijenjen i korišten za činjenje kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

- Navedeni računalni program je namijenjen i korišten za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba putem udaljene mrežne veze koji počiniteljima omogućuje potpunu kontrolu nad računalima i pametnim telefonima, bez znanja oštećenih osoba. Također je utvrđeno da je osumnjičenik navedeni program prodavao putem mrežne stranice www.worldwiredlabs.com za iznose od 10 do 1200 američkih dolara, ovisno na koji period je licenca za korištenje NetWire-a bila ponuđena na prodaju. Variralo je od mjesec dana na duže i time tako je ostvarivao protupravnu imovinsku korist koja se još uvijek utvrđuje - kažu iz Ravnateljstva policije navodeći i da je nalog za "zapljenu navedene mrežne stranice odobrio magistratski sudac SAD-a (United States Magistrate Judge)."

Iz Ravnateljstva policije još dodaju da su u nekim zlonamjernim kampanjama počinitelji koristili NetWire (trojanac) za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnosti. Također je zabilježeno da je zlonamjerni softver koristila i skupina prevaranata iz Afrike koji su koristili NetWire za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima.

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je sinoć navečer predan policijskom pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu Novi Zagreb. Ovo kriminalističko istraživanje rezultat je međunarodne policijske suradnje i zajedničkih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta te je ostvareno u suradnji i koordinaciji sa Saveznim uredom za istrage (FBI – Terenski ured Los Angeles) SAD-a, Federalnom policije Australije, Kantonalnom policijom Zürich (Švicarska) te EUROPOL-om - zaključuju iz policije te dodaju da u suradnji s partnerskim policijskim agencijama nastavljaju prikupljanje i analizu elektroničkih dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:14