UHIĆENE 22 OSOBE

Policija otkriva detalje o razbijanju opasnog balkanskog narkokartela: ‘Planirali su likvidaciju...‘

Voditelj Službe kriminaliteta droga, Goran Lauš rekao je da je istraga počela još u kolovozu prošle godine

Semin Kadić, Goran Lauš, Mario Kovač, Mišo Radovančević, Vedran Libl.

 Boris Kovacev/Cropix

Policija održava konferenciju za novinare o razbijanju opasnog narkokartela. U toj je akciji, podsjetimo, uhićeno više osoba, a policija sumnja kako je na čelu osumnjičene skupine krijumčara droge Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše. On se trenutno već nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Rimu.

- Prijavljena su 22 osumnjičenika, a u pitanju su djela zločinačkog udruženja. Riječ je o skupini koju čine osmero hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestoro državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, a koji prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji „Balkanski kartel“, rekao je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

image

Mario Kovač

Boris Kovacev/Cropix
image

Mario Kovač

Boris Kovacev/Cropix

- Zaplijenjeno je oružje, droga, ova akcija je imala prevencijski učinak, rekao je Kovač, prenosi Dnevnik.hr.

Kovač je dodao i da je u akciji sudjelovalo više zemalja te je izvršeno zajedničko koordiniranje djelovanja prilikom uhićenja.

- Sudac istrage zagrebačog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za 18 članova međunarodne skupine osumnjiče za masovnu trgovinu raznih vrsta droge u vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem diljem Europe, rečeno je na presici policije.

Voditelj Službe kriminaliteta droga, Goran Lauš rekao je da je istraga počela još u kolovozu prošle godine.

- Čuli smo da postoji nekoliko stanova za raspačavanje droge. U prvoj fazi smo u RH najviše na području Zagreba zaplijenili gotovo 4 kilograma kokaina i 8000 eura, rekao je Lauš. i dodao da je policija presrela vozilo u Sloveniji i pritom pronašla više od 300.000 eura namjenjeno za kupnju droge.

image
Boris Kovacev/Cropix

- U studenom prošle godine zaustavili su vozilo slovenskih registarskih oznaka, gdje je pronađeno 5 kilograma kokaina i heroina. Uhićen je hrvatski državljanin, rekao je Lauš, prenosi Dnevnik.hr.

Vođa skupine, o kojem je Jutarnji pisao ranije, uhićen je prošle godine i izručen Italiji.

- U Sloveniji su uhićene dvije osobe, kod njih je pronađeno 5 kg marihuane. U travnju je uhićen pripadnik zločinačkog udruženja, kod njega je pronađen kilogram kokaina. U Nizozemskoj su uhićena tri pripadnika ovog udruženja. Kod njih je pronađeno vatreno oružje, sredstva za vezivanje... oni su bili u fazi pripremanja izvršenja nekog težeg kaznenog djela. U prosincu u Zagrebu je zaprijenjeno više od 2 kg kokaina u Zagrebu. U travnju je kod državljana BiH pronađeno više od 2 kg kokaina. U kordinaciji s kolegama određen je datum realizacije gdje su se na području više zemalja odvijala uhićenja svih pripadnika ovog zločinačkog udruženja. Oformili smo Stožer koji je zapovijedao ovom akcijom. Na području RH izvršili smo 11 pretraga. Uhitili smo 9 ljudi, rekao je Lauš i dodao da je uhićeno 37 ljudi, od čega je 11 državljana Hrvatske.

- Nakon što su sve dokazne radnje, tijekom akcije, 24.05. policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 22 ljudi za zločinačko udruženje, kaže Lauš.

image
Boris Kovacev/Cropix

Ta je skupina kroz nabavu, skladištenje i prodaju raspolagala s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje u ukupnoj vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura. Također su raspolagali s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva. Tijekom akcije, policija je kod osumnjičenika pronašla 135.000 eura, četiri pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina te nekoliko lažnih putovnica i osobnih iskaznica. Policija nastavlja da su među objektima koji su pretraženi tijekom akcije nalazi zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH, a gdje su se čuvali droga, oružje i eksplozivi, rečeno je na policijskoj presici.

Mišo Radovančević iz Slovenije je rekao da se prema onome što je zaplijenila njihova policija može zaključiti da je skupina planirala likvidaciju.

Lauš je istaknuo da policija nema saznanja da je likvidacija bila u planu na području Zagreba te istaknuo da je Zagreb i dalje siguran grad. Dodao je i da je ova zločinačka skupina oružje i eksploziv skladištila u više zemalja.

Upitana o izručenjima članova ove skupine, policija odgovara:

- U odnosu na prvookrivljenog, koji je u Italiji, nije traženo izručenje. Za ostale ćemo tek razmotriti instrumente koje imamo na raspolaganju. Od dvadeset dvoje, dio ih se nalazi u zatvoru u RH, dio je u nekim drugim zemljama, za dio njih nije ni zatražen istražni zatvor.

image
Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:04