OPREZNO S OGLASIMA

Par varalica lažno prodavao nepostojeće traktore i prevario 14 osoba za više od 21.000 eura

U dva mjeseca na internetskim platformama i društvenim mrežama obmanjivali su građane i s njima sklapali kupoprodajne ugovore

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/CROPIX

Domišljati par prevaranata u svega dva mjeseca, prodajući nepostojeće traktore, zaradio je više od 21.000 eura, no u subotu su im policajci iz Grubišnog Polja stali na kraj te ih kazneno prijavili za seriju prevara. Riječ je o 19-godišnjaku i 28-godišnjakinji s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su od ožujka do 30. svibnja varali preko internetskih platformi i društvenih mreža.

Njihovo oglasi o vrhunskim traktorima doslovno su preplavili virtualni svijet. Upravo na atraktivnu ponudu po povoljnim cijenama nasjelo je ukupno 14 osoba iz različitih županija - od Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske preko Virovitičko-podravske, Varaždinske te Osječko-baranjske do Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke.

Sve su redom prevaranti uspjeli dovesti u zabludu. S njima su sklapali kupoprodajne ugovore nedozvoljeno koristeći osobne podatke drugih osoba.

- Tako su prevarili 14 osoba, koje su im isplatile sveukupno 20.400 eura i 800 eura Aircash bonova za kupovinu osobnog vozila ili traktora, odnosno kao kaparu ili troškove prijevoza - kažu iz policije, koja je dvojac uhitila nakon niza poduzetih dokaznih i izvidnih radnji.

A s obzirom na velik broj žrtava kaznenih djela prijevare kupovinom preko interneta i budući da se na pojedinim internetskim stranicama i društvenim mrežama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, PU bjelovarsko-bilogorska odaslala je važan apel upozorenja građanima da ne nasjedaju na povoljne oglase.

- Budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito. Ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom. Nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica. Ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju. Nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.

No to nije sve! Puno korisnih savjeta možete pronaći na internetskoj stranici webheroj.hr. Stoga pozivamo sve one koji koriste blagodati interneta neka posjete našu internetsku stranicu Web heroj i saznaju sve o oblicima računalnih prijevara, kako ih prepoznati te ono najvažnije - kako se zaštititi. Banner s poveznicom na stranicu možete pronaći i na web stranici naše policijske uprave - zaključuju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 10:06