POZNATA AFERA

Pale nagodbe: Bivša Horvatova pomoćnica priznala krivnju, kazne doznali i ostali optuženici

Očekuje se da će doći do određenih nagodbi u slučaju kojim je USKOK obuhvatio čak 23 osobe

Ana Mandac

 Ronald Gorsic/Cropix

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je održana sjednica optužnog vijeća povodom dijela optužnice USKOK-a protiv Ane Mandac, bivše pomoćnice bivšeg ministra Darka Horvata, Ivane Fišter bivše stručne referenice u Ministarstvu pravosuđa, Terezije Marić, bivše načelnice u Ministarstvu uprave te Nevenke Benić bivše glavna savjetnice u Ministarstvu branitelja.

Mandac je sporazumno osuđena na 10 mjeseci uvjetno na tri godine, Fišter na 8 mjeseci uvjetno na dvije godine, Marić na 10 mjeseci uvjetno na tri godine te Benić na 7 mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje.

Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac nakon ročišta je kazala da je optužnica u ovom dijelu protiv četiri osobe potvrđena.

- Prihvaćen je sporazum stranaka i donesena je presuda. Moja klijentica je osuđena na uvjetnu kaznu. U svojoj obrani je izrazila kajanje i žaljenje zbog počinjenog - rekla je odvjetnica Pokupec. Na upit što je sa slučajem Horvat, Pokupec je kazala da je još u fazi istrage a hoće li i tu biti nagodbi vodjet će se.

Tužitelj USKOK-a Vjekoslav Tolnaj kazao je da su izrečene uvjetne kazne optuženicama te da moraju platiti paušalne troškove suda.

- Radi se o kaznenim djelima zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem. Od ukupno 27 optuženih do sada se njih osam nagodilo. A možemo još očekivati u ovom predmetu desetak nagodbi - kazao je Tolnaj.

Inače, radi se o kraku poznate afere ‘Vjektoelektrane‘ u kojoj je prema USKOK-ovoj istrazi ključnu ulogu imala bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Terezija Marić, načelnica Sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupka u Ministarstvu uprave i pravosuđa, bila je, prema istrazi, najpouzdaniji stup operacije sređivanja ispita koji su bili uvjet za zapošljavanje u državna i javna poduzeća. Ivana Fišter tereti se da je kandidatima pribavljala testove s pitanjima.

Nekadašnju gradonačelnicu Knina tereti se da je koristeći svoj položaj državne tajnice i društveni utjecaj, od pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac zatražila da poduzme sve potrebno kako bi se u postupku dodjele bespovratnih potpora tog Ministarstva u sklopu jednog programa za 2019. godinu, obrtu u vlasništvu kninskog obrtnika Nikole Lapčića te jednom društvu i klesarskom obrtu s čijim osnivačima i vlasnicima je Rimac obiteljski i prijateljski povezana, osigurale bespovratne potpore neovisno o njihovom ispunjavanju svih propisanih uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:46