OTKRIVAMO

Otrovno meso koje nije imalo nikakve deklaracije prodavalo se u mesnici u Splitu

Janjeće i svinjsko meso nije imalo oznake podrijetla niti dokaza da je testirano na opasnu bakteriju trichinellu

Ilegalna klaonica u Dalmaciji

 Državni inspektorat

Čak bi se i najvećim mesojedima okrenuo želudac kada bi ušli u ilegalnu klaonicu koju su inspektori Veterinarske inspekcije u srijedu pronašli u pratećim prostorijama stambene kuće u okolici Splita. Životinje iz te klaonice završavale su u registriranoj mesnici.

Janjeći trupovi, svinjske polovice, odojci i rasječeni komadi svinjetine odlazili su u registriranu mesnicu u samom Splitu, gdje je također proveden nadzor. Vlasnik mesnice nije mogao dokazati podrijetlo mesa, na mesu nije bilo oznaka zdravstvene ispravnosti i ono nije podvrgnuto obaveznom ante mortem i post mortem pregledu (prije i poslije klanja, op.a.). U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja, kao i tragovi krvi.

- Zatečeno meso je, sukladno zakonskim propisima, neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija - priopćili su iz Državnog inspektorata.

Inspekcijski postupak je u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog.

Bliži se svinjokolja

- Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata ovakve nadzore obavlja redovito, sukladno planovima rada i zaprimljenim prijavama. Tako je samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa. Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa - kažu u DIRH-u.

S obzirom na dolazak zimskog perioda, pribojavaju se da bi takvih slučajeva u nadolazećim tjednima moglo biti i više jer se u hladnijim danima počinje s tradicionalnim svinjokoljama, za koje također vrijede stroga pravila kako bi meso bilo sigurno za ljudsku prehranu. Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Sve lokacije, odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirane.

Sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetoviranim brojem te je obavezna pretraga na trihinelu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku.

Operacija OPSON XI

Podsjetimo, Hrvatska je bila jedna od 26 zemalja sudionica Operacije OPSON XI provedene diljem EU između prosinca prošle i svibnja ove godine, u kojoj su zaplijenjene goleme količine lažne, zdravstveno neispravne, pogrešno deklarirane i na ine načine ilegalne hrane i pića, uključujući pokvareno meso i ribu.

Akcija usmjerena na prijevare s hranom rezultirala je zapljenama gotovo 27.000 tona lažnih prehrambenih proizvoda, a akciju su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Glavna uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE), Glavna uprava Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI), Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), kao i nacionalna regulatorna tijela za hranu te partneri iz privatnog sektora. Interpol je koordinirao aktivnosti koje se vode izvan EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:29