FILMSKA POTJERA

Otkriveno tko je čovjek optužen za pokušaj teškog ubojstva policajca nakon što mu je ovaj pucao u gume

U kombiju je bilo još sedam osoba, imali su i prethodnicu, dio njih će biti protjeran iz Hrvatske

Policijsko vozilo, Ilustrativna fotografija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Vozač koji je u četvrtak u gluho doba noći u vozilu mađarskih oznaka divljao cestom D-62 nadomak Čapljine te s punim kombijem izbjeglica krenuo gaziti policajca koji ga je pokušavao zaustaviti pa je došlo i do pucnjave, 43-godišnji je državljanin Gruzije.

Njega su policajci Službe krim policije PU dubrovačko-neretvanske zajedno s kolegama iz Metkovića kazneno prijavili za pokušaj teškog ubojstva službene osobe za vrijeme obavljanja službene dužnosti, a s obzirom na to da u (ne)djelu nije bio sam jer je imao i predvodnicu - vozilo poljskih osoba s trojicom muškaraca, uslijedila im je i prijava za protuzakonit ulazak i kretanje kroz RH.

A do uhićenja je došlo nakon što su granični policajci iz Metkovića oko 3.30 sati uočili na cesti kod Čapljine sumnjivo vozilo mađarskih oznaka. Na njihove signale, točnije zaustavljanje svjetlećom tablicom ‘stop policija‘, nije htio stati već je ubrzao i pokušao autom udariti policijskog službenika koji se, izbjegavajući nalet auta, bacio na tlo. Sve je to činio dok je u vozilu prevozio sedam migranata, državljana Sirije i Turske, a koji su prethodno tu noć ušli nezakonito u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Pritom je policajac, vidjevši namjere, kako smo već objavili, odlučio upotrijebiti vatreno oružje pucajući u pneumatike kako bi počinitelja spriječio u bijegu. Međutim, vozač se i dalje nije zaustavljao nego je nastavio vožnju, a na naplatnoj postaji Čarapine ušao je na autocestu A1 vozeći trakom namijenjenom za promet izvangabaritnog tereta. Inače, osim mađarskog vozila, a neposredno prije nastale drame, kod naplatnih kućica Čarapine policajci su već bili zaustavili prethodnicu - poljsko vozilo kojeg je vozio 37-godišnji Gruzijac i koji je bio u društvu dvojice sunarodnjaka.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su upravo oni bili prethodnica vozilu mađarskih nacionalnih oznaka kako bi vozaču davali informacije o policijskim ophodnjama na ruti kretanja iz pravca Bosne i Hercegovine prema zemljama zapadne Europe. Sedam osoba za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu će postupkom readmisije biti vraćene iz države iz koje su nezakonito ušle u Hrvatsku, odnosno u Bosnu i Hercegovinu - kažu iz PU dubrovačko-neretvanske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:37