KARIJERNI SUNOVRATI

Osuđeni bivši policajci: ‘Osramotio sam obitelj. Živim u nekom vakuumu, otuđen od posla, kolega, ljudi...‘

Dvojica bivših policajaca, T. Š. i H. T., na Županijskom su se sudu u Zagrebu suočili s nepravomoćnim presudama

Ilustrativna fotografija

 CROPIX

Zbog primanja mita, krivotvorenja službene isprave te zloporabe položaja i ovlasti, dvojica bivših policajaca, T. Š. i H. T., na Županijskom sudu u Zagrebu suočili su se s nepravomoćnim presudama.

T. Š. je zbog sva tri djela osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i tri mjeseca od čega godinu dana mora provesti iza rešetaka, dok je ostatak kazne uvjet na tri godine. H. T. je, pak, zbog dva (ne)djela osuđen na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Svaki mora platiti po 2000 kuna paušalnog troška suda, a karijere su ih koštali muljanje s ukradenim hard diskom, ali i jednim oduzetim tabletom zbog kojega su "kemijali" s potvrdama o oduzimanju predmeta.

- Njihova ranija neosuđivanost u ovom slučaju nikako ne može biti olakotna okolnost, nego je otegotna jer je riječ o djelatnicima policije u čiji rad građani trebaju imati povjerenja. Olakotna okolnost im je činjenica da imaju djecu, a prvookrivljenom je olakotno i priznanje djela - rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

Prema USKOK-ovoj optužnici, T. Š. je od lipnja do srpnja 2020. bio zadužen za rad u predmetu koji se vodio protiv D. J. zbog krađe niza stvari iz podstanarskog stana među kojima i hard diska u vlasništvu jednog studenta. Nakon što je policajac doznao da je N. J., djevojka osumnjičenog za krađu, u posjedu ukradenog hard diska, isti je odlučio oduzeti, dogovorivši potom s tom djevojkom da će od oštećenog studenta tražiti 1000 kuna u zamjenu za povrat ukradene stvari.

Kad se student uvjerio da je policajac pronašao njegov hard disk na kojemu je imao važne materijale za fakultet, slijedio je njegove upute uplativši novac prijateljici djevojke osumnjičenog lopova, a koja je novac potom proslijedila N. J. Nije dugo trebalo da se u tu problematiku umiješa detaljno policija jer se student povjerio ocu, inače dubrovačkom policajcu.

Tužiteljstvo T. Š. ujedno tereti i da je vlastoručno potpisao pokradenog mladića na potvrdi o vraćanju predmeta unijevši neistinito lažni prikaz povrata predmeta. A obojicu terete da su, s namjerom da prikriju da su od djevojke uhićenog sumnjivca za krađu oduzeli tablet kojega je zadržao T. Š. i koji nije bio predmet krađe na kojemu su slučaju radili, sastavili druge potvrde o privremenom oduzetom predmetu u kojima su izostavili da im je N. J. predala i tablet koji je na kraju pronađen u stanu T. Š.

- Za prve dvije točke optužnice osjećam se krivim. Znam da sam pogriješio. Rukovodio sam se nekim stečenim iskustvom od ranije koje mi je govorilo da se često puta događalo da predmeti koji su bili otuđeni nisu u konačnici vraćeni oštećenicima te sam želio da taj ukradeni hard disk bude vraćen vlasniku, ali sam to učinio na krivi način. Više tako ne bih postupio.

A što se tiče treće točke optužnice o potvrdi oko privremenog oduzimanja predmeta, sporna potvrda je nastala jer je N. J. donijela neke predmete koji nisu bili zadržani u prvoj potvrdi, a koliko se sjećam, bio je to alat i punjač pa sam u novu potvrdu unio i one predmete iz prve potvrde koje sam smatrao relevantnima. Tom je prilikom tablet izostavljen iz potvrde jer isti nije bio predmet kaznenog djela, a pronađen je kasnije u mojoj kući gdje sam ga odnio kako bih se spojio na internet i izvršio dodatne provjere sadržaja istoga - pravdao se optuženi T. Š. Za svog kompanjona H. T. kaže da nema nikakve veze s kaznenim djelom te da zajedno nisu radili nikakve makinacije, a kamoli ih dogovarali. Također, T. Š. je dodao da već dvije godine živi u nekom vakumskom prostoru, otuđen od posla, kolega i ljudi.

- Moj otac je bio policajac tako da sam ovim postupkom osramotio obitelj - posuo se pepelom sad već bivši policajac. Inicijalna optužnica teretila je i N. J., no ona se već ranije nagodila s tužiteljstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:18