STRAVA U SLAVONIJI

Osječanin osuđen na 25 godina zatvora zbog ubojstva oca: ‘Bilo mi je sumnjivo što Radovana nisam vidjela danima...‘

Osim zatvora, Bojanu je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti

Policijski očevid u Reisnorovoj ulici

 Vlado Kos/Cropix

Bojan Vučinić (42) iz Osijeka pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora zbog teškog ubojstva svojeg oca Radovana (74), čije je beživotno tijelo policija pronašla 19. travnja 2021. godine u njihovoj obiteljskoj kući u Reisnerovoj ulici u Osijeku.

Visoki kazneni sud, naime, potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku donesenu 16. ožujka prošle godine koji je Vučinića osudio na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina.

Bilo je to, inače, ponovljeno suđenje u ovom kaznenom postupku, a nakon što je prva nepravomoćna presuda osječkog suda iz ožujka 2022. godine, kojom je Vučinić osuđen na 30 godina zatvora, ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje. U drugom postupku dobio je 25 godina, što je Visoki kazneni sud sada potvrdio.

Sve je prijavila susjeda

Podsjetimo, Vučinić je optužen da je oca ubio nožem zadavši mu 14 ubodnih i reznih rana, pri čemu je smrt prouzročena ubodom u glavu, ispod lijevog uha, s posljedicom ozljeđivanja vratne arterije, i u leđa, u predjelu prsišta, u pluća.

Policija je na mjesto događaja došla po dojavi susjede, kojoj je bilo sumnjivo što Radovana nije vidjela danima, a kada bi njegovog sina upitala gdje mu je tata, on bi joj davao neobične odgovore, da bi joj u jednom trenutku rekao da je Radovan u bolnici.

Htjela mu je otići u posjetu, pa je zbog tadašnjeg covid protokola nazvala u bolnicu kako bi se raspitala na koji način može doći kod njega, a u bolnici su je prebacivali s odjela na odjel, da bi se na kraju pokazalo kako on nije ni hospitaliziran.

Žena je tada alarmirala policiju, a oni su u kući pronašli beživotno Radovanovo tijelo, ali i teško ozlijeđenog Bojana, koji si je, pokazat će se poslije, pokušao oduzeti život.

image

Policijski očevid u Reisnerovoj ulici

Vlado Kos/Cropix

Višemjesečna istraga na kraju je dovela do optužnice protiv sina. Bojan na sudu nije osporio sukob s ocem, no isticao je kako je do tragičnog ishoda došlo uslijed nužne obrane.

Optuženi je, naime, u svojoj obrani rekao kako je otac njega ‘‘napao nožem i porezao ga po ruci, a on se izmaknuo, izbio mu nož iz ruke te ga uzeo i zadao mu tri-četiri udarca nožem‘‘.

Međutim, sudsko-medicinskim vještačenjem utvrđeno je 14 ubodnih i reznih rana na Radovanovom tijelu, a prema mišljenju suda čak i takva Bojanova obrana ‘‘eliminira stanje nužne obrane na strani optuženika.‘‘

Nije bilo koristoljublja

‘‘Po ocjeni ovog žalbenog suda, prvostupanjski sud savjesno je ocijenio sadržaje svih na raspravi izvedenih dokaza, uključujući i dokazivanje provedenim vještačenjima, pojedinačno i u svezi s ostalim dokazima te je na temelju takve ocjene potpuno i točno utvrdio sve odlučne činjenice predmetne inkriminacije. Ovo se posebno odnosi na ocjenu navoda optuženikove obrane glede nužne obrane, koje je prvostupanjski sud ispravno otklonio kao neživotne i usmjerene na izbjegavanje kaznene odgovornosti. S tim u svezi ispravno je isti sud ukazao na dokazanu činjenicu obrambenih ozljeda na dlanovima i podlakticama ruku oštećenika, kao i na već navedenu brojnost ubodnih i reznih rana nanijetih oštećeniku intenzitetom u rasponu sile od slabog do jakog intenziteta i očiti nesrazmjer tjelesne snage u korist mlađeg optuženika,‘‘ stoji u odluci sudskog vijeća VKS-a kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, inače budući glavni državni odvjetnik.

image

Policijski očevid u Reisnerovoj ulici

Vlado Kos/Cropix

Radovan je bio i teški srčani bolesnik s oštećenom funkcijom srca koje je radilo kapacitetom od 30 %, visokim tlakom i opstruktivnom bolesti pluća, zbog čega je bio ranjiva osoba, što je za Bojana bila dodatna otegotna okolnost.

Iako je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku Bojana teretilo i da je ubojstvo počinio iz koristoljublja, između ostalog i jer je u dva navrata s njegovog računa podigao novac nakon ubojstva, i prvostupanjski i viši sud zauzeli su stav da nije riječ o koristoljublju, jer je Bojan imao očevu punomoć za njegov bankovni račun.

Osim zatvorske kazne, Bojanu je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti, konkretno od alkohola.

Kuhinjski nož, duljine oštrice 17,5 cm, s kojim je usmrtio oca, bit će uništen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:41