NOVI DETALJI

Optužena osmorka koja je u Hrvatsku prokrijumčarila kokain vrijedan 7 milijuna eura, otkriveno kako su operirali

Cilj djelovanja im je bilo kontinuirano stjecanje znatne materijalne dobiti, nabavom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina

Kuća u Donjoj Kupčini i zgrada u zagrebačkom naselju Kraljevec, lokacije na kojima je pronađen kokain

 Cropix/

Već se godinu dana u remetinečkom zatvoru nalazi Aleksandar Pendev (65), državljanin Sjeverne Makedonije, protiv kojeg je USKOK nakon provedene istrage, podigao optužnicu zbog ‘kemijanja‘ s narkoticima. Uz njega je optuženo još sedam osoba među kojima su i četiri dame, a tužitelji osmorku terete za zločinačko udruženje i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu istog, kao i za nedozvoljeno posjedovanje i nabavljanje oružja.

Kako je priopćio USKOK ne otkrivajući identitete, petookrivljeni Matej Žaja (29) je u razdoblju od ljeta 2021. do 2. studenog 2022. u Hrvatskoj, Belgiji, Kolumbiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, povezao u zajedničko djelovanje prvookrivljenog Pendeva i šestookrivljenog Gorana Brusića zajedno sa još drugim nepoznatim osobama. Cilj djelovanja im je bilo kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti, nabavom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu.

Što je tko radio

Svi unutar krijumčarsko-distributivnog lanca ispunjavali su upute i povjerene zadaće koje im je davao Žaja pri čemu je on sam bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavu i preuzimanje većih količina kokaina radi krijumčarenja u Europu. Za pronalazak, pak, trgovačkih društava koja će poslužiti kao paravan i u okviru čijeg će se redovnog poslovanja kroz uvoz legalne robe dopremiti i kokain, Žaja je, sumnja USKOK, angažirao Pendeva, dok je za nesmetano carinjenje legalno uvezene robe, radi bržeg protoka i lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, angažirao više drugih nepoznatih osoba ali i Brusića, koji je, kao tadašnji zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka imao pristup kontejnerima.

- Također je petookrivljeni bio zadužen za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u vezi s dopremljenom drogom. Sukladno dodijeljenoj mu ulozi, Pendev je u Hrvatskoj i Belgiji organizirao nabavu, prijevoz i prihvat kokaina u okviru poslovanja trgovačkih društava kojima posredno upravlja te je u vezi s tim u zajedničko djelovanje povezao i preostalu osumnjičenu četvoru ali i druge, zasad nepoznate, osobe. Tako je četvrtookrivljena Kristina M. bila zadužena za administrativne poslove vezane za izradu poslovne dokumentacije potrebne za obavljanje uvoza legalne robe pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje droge te prijevoz i čuvanje novca ostvarenog preprodajom kokaina. Također je sa Ljubicom L. i Ljerkom K. bila zadužena za osiguranje najma skladišnih prostora u koje će se dostaviti legalna roba te uskladištiti prokrijumčarena droga – navodi još USKOK u svom priopćenju.

Stotine kilograma kokaina

Ujedno je otkriveno i da je Pendev, smatrajući da ga je Žaja zakinuo u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokaina, organizirao u svibnju 2022. krađu jedne od pošiljki droge. Za to je angažirao, kako smo već pisali, trojcu optuženih kako bi dalje skladištili, čuvali, prenosili i preprodavali kokain. Pendev je drogu, sumnja se, radi daljnjeg transfera preuzimao osobno ili uz pomoć četvorice kolega koji su bili zaduženi da za potrebe neometanog transporta droge prvo obave izvidnicu.

Kroz devet mjeseci, prema izračunu USKOK-a, učinjeno je najmanje sedam uvoza opijata s tri različita trgovačka društva od čega se u tri slučaja radio tzv. probni uvoz, dok je u najmanje četiri uvoza u Hrvatsku prokrijumčaren kokain u količinama koje se mjere u stotinama kilograma – vrijednosti većoj od sedam milijuna eura. Pritom je od ukupno prokrijumčarene količine pronađeno i zaplijenjeno 105,4 kilograma kokaina.

Inače, od Pendeva je u Klokovcu u pretresu oduzet plinski pištolj s prigušivačem i 10 komada streljiva.

USKOK je u podignutoj optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme imovinska korist stečena preprodajom droge u iznosu od 3.150.000,00 eura ali i da se protiv petero okrivljenika produlji istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 22:22