PRETRESLI MU STAN

Odvjetnik otkrio što trenutno radi bivši dekan Geodezije: ‘Čuva djecu, sprema, zanima me samo gdje je taj novac?!‘

Osumnjičeni u pritvorskoj jedinici čekaju ispitivanje EPPO-a, postoji mogućnost da bivši dekan i profesor opet budu pritvoreni

Almin Đapo

 /Ranko Šuvar/ Cropix

Kad je početkom lanjskog studenog policija po nalogu Europskog ureda javnog tužitelja (EPPO) uhitila ukupno 29 osoba predvođenih bivšim dekanom Geodetskog fakulteta u Zagrebu Alminom Đapom i profesorom na fakultetu Boškom Pribičevićem, a zbog sumnji u milijunske malverzacije u toj akademskoj ustanovi, otvorila se pandorina kutija. Ranije objavljene sumnje tužitelja o malverzacijama teškima 2,07 milijuna eura zbog isplate lažnih dnevnica, putnih troškova, malverzacija oko nabave terenca i jahte te namještanja poslova i izvlačenja novca iz europskih fondova na temelju projekata koje je fakultet provodio iz područja seizmologije odnosno zaštite potresa, ekologije i projekata... tužitelje su doveli do novih koruptivnih otkrića koja su obuhvatila sad i Davora Trupkovića, bivšeg pomoćnika ministrice Ministrice Kulture Nine Obuljen Koržinek. Pa su uz Trupkovića, po nalogu EPPO-a, ponovno uhićeni Đapo i Pribičević.

image

odvjetnik Zoran Vujasin nakon pretresa stana klijenta Almina Đape u Zagrebu

Ranko Suvar/Cropix

I dok privedena trojica, nakon odrađenih pretresa, čekaju ispitivanje u zgradi europskih tužitelja, Đapin odvjetnik Zoran Vujasin kaže da je kosterniran akcijom.

- To ponovno uhićenje je suludo i bespredmetno. Pokazuju mišiće i silu prema osumnjičenima, a zapravo slučaja nema. I jutros su mome klijentu, dakle po treći puta, pretresali dom. Isti prostor koji su već bili okrenuli naopačke. Još prilikom prvog pretresa oduzeta je bila sva oprema. A sad su navodno tražili Apple Watch, valjda još njih ili što? Konsterniran sam cjelokupnim vođenjem postupka. Zloupotrebljen je cijeli institut prava objavljenim priopćenjem EPPO-a. Kažu da je šteta Fondu solidarnosti nekih 17.000 eura, a ako dobro poznajem zakon, EPPO je nadležan za kaznena djela koja premašuju 100.000 eura. Stvaraju imidž o organiziranim kriminalu koji ne postoji. Mene zanima samo tko je prava meta, jer dosad svi uhićeni nisu - kaže za Jutarnji odvjetnik Zoran Vujasin.

Na upit kako je njegov klijent doživio jutrošnje ponovno uhićenje i posjet policije te kako preživljava nakon izlaska iz istražnog zatvora, Vujasin kaže da Đapo nije bio začuđen.

- Nakon svega dosad viđenog teško da može biti začuđen pa i ako mu bude ponovno određen istražni zatvor. On je, zapravo, revoltiran radi tuđeg neznanja, ali i malicioznosti kojom mu se tovare stvari u rješenju o provođenju istrage kao i dopuni tog istog rješenja. A što se tiče preživljavanja, nakon otkaza na fakultetu koji je uslijedio jer je fakultet, eto, neovisno o presumciji nevinosti čitao priopćenje EPPO-a, dani mu prolaze u čuvanju djece i spremanju. Ponekad napravi neki elaborat za geodetske podjele i može raditi samo na autorskom djelu, a rad je danas teško naplatiti. Inače, otplaćuje kredit za stan u kojem živi, no ja se pitam gdje su svi oni silni novci onda koje se spominje da si ih je uzeo? - pita se Vujasin za kraj.

image

Almin Đapo

Ranko Suvar/Cropix

Dosadašnja istraga je, među ostalim, pokazala, a na što se referirao Vujasin spominjući Appleov sat, da su bivši dekan i profesor koristili dio novca za svoju korist pribavivši si najmanje 384.000 eura, a za dogovoreno postupanje su u više navrata Trupkoviću predali mito - najmanje 39.000 eura i pametni sat Apple Watch vrijedan 370 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:35