DORH ODLUČIO

Odbačena prijava protiv Borisa Dežulovića zbog članka o Vukovaru: Nije bilo poticanja na mržnju

"Nisu utvrđena ni obilježja prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", reklo je tužiteljstvo

Boris Dežulović

 Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu 14. studenog 2022., nakon provedenih zakonom propisanih radnji u predmetu, donijelo je rješenje o odbačaju kaznene prijave više podnositelja koji su prijavili Borisa Dežulovića 23. prosinca 2021. zbog objavljenog teksta "J... vas Vukovar".

Kako nam je odgovorila Erika Korade, glasnogovornica tužiteljstva, državno odvjetništvo je od 3. studenog 2021. do 7. travnja 2022. zaprimilo podnesak jedne osobe, posebno izvješće Policijske uprave zagrebačke kao nadopunu prijava podnesenih od jedne osobe i predsjednika jedne stranke, zajedničku kaznenu prijavu nekoliko udruga te dodatnih nekoliko podnesaka predsjednika jedne stranke, a vezano za objavljeni tekst na jednom portalu. Kaznena prijava je odbačena na temelju zakonske osnove iz članka 206. stavka 1. točke 4. Zakona o kaznenom postupku jer nema osnovane sumnje da bi osumnjičenik počinio kazneno djelo za koje je prijavljen (kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona) ili neko drugo djelo za koje se progon provodi po službenoj dužnosti. Također, nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Podnositelji kaznene prijave i njihovi punomoćnici obaviješteni su o državnoodvjetničkoj odluci sukladno Zakonu o kaznenom postupku pri čemu dodajemo kako podnositelji prijave nisu u svojstvu u kojem bi, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, imali pravo na preuzimanje progona", stoji u odgovoru tužiteljstva.

Naglašavamo, državnoodvjetnička odluka u ovom je predmetu donesena sukladno Zakonu o kaznenom postupku (šest mjeseci je instruktivni rok) i u vremenu potrebnom za razmatranje navoda iz prijave kao i prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, stoji u odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 11:27